Természettudományos fejlesztések a Bolyaiban

frisss.hu • 2014. december 19., péntek •
A Nyugat-magyarországi Egyetem Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium 233.627.680 millió forint európai uniós támogatás segítségével jelentős fejlesztést hajt végre a természettudományos oktatás terén a 2014/2015-ös tanévben.
Természettudományos fejlesztések a Bolyaiban

A fejlesztés eredményeként a labor a 21. század legmodernebb technikai eszközeinek segítségével szeretteti meg a tanulókkal a kémia, a biológia, a fizika és a földrajz tantárgyakat. Nem csak az eszközök újulnak meg, de az oktatás módszertana is megváltozik. A tanárok többek között digitális eszközök segítségével teszik izgalmassá a természettudományos tantárgyak óráit.

A közel 234 millió forint európai uniós támogatás segítségével további 11 iskola használhatja majd az új labort, amelyben a diákok a kísérleteket önmaguk is elvégezhetik, így több ezer diák számára biztosít lehetőséget.

A Bolyai Iskolát évek óta a legjobbak között tartják számon az országos rangsorban, a diákok kitűnően szerepelnek a hazai és nemzetközi tanulmányi versenyeken. Így kiemelt feladat az intézményben a tehetséggondozás, a laborfejlesztés is ezt a célt szolgálja. A pályázati kiírásnak megfelelően egyszerre akár 36 diák is végezhet kísérleteket, de a mobil falnak köszönhetően a terem két részre is osztható. A gyakorló gimnázium jellegéből adódóan a program jól illeszkedik a jövő tanárainak képzéséhez is.

A tanórák keretein kívül természetesen más lehetőség is adódik a tanulók tudásának elmélyítésére. Az intézmény pedagógusai ezért találták ki a kutató kisdiákok napját, bemutató órák szervezését, versenyek és műhelykonferenciák lebonyolítását. A laborban szakmai továbbképzést is szerveznek saját és együttműködő iskolák szakos tanárai részére.

A labor építkezése 2014 őszén lezárult és a szükséges eszközök beszerzését követően a labor december 18-án átadásra került. Érdekesség, hogy a labor tetejét úgy alakították ki, hogy arra növényeket ültettek, így a csapadékvizet is hasznosítja. A laborátadó Tehetségnapon már birtokba is vehették kicsik és nagyok egyaránt az új labort, Öveges József élményszerű tanításának mintájára, modernebb köntösben.

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére