Termálvíz, Békeház és Rétesfeszt: Vasváron mindig történik valami

Szita Róbert • 2015. augusztus 14., péntek •
Abban bízunk, hogy hamarosan a termálvízről mehet a távfűtés – árulta el reményeit honlapunknak Vasvár polgármestere. Tóth Balázst a termálfürdővel és a Békeházzal kapcsolatos beruházásokról kérdeztük.
Termálvíz, Békeház és Rétesfeszt: Vasváron mindig történik valami

Csütörtökön tovább szépült, fejlődött Vasvár, hiszen átadták az új járási hivatalt, a kormányablakot és a munkaerő-piaci pontot is. Az alábbiakban a helyi beruházásokról olvashatnak. 

Fejlesztések, beruházások
A város jelenleg legnagyobb fejlesztése a Termálfürdő. A vasvári önkormányzat által üzemeltetett fürdő páratlan természeti környezetben - a szentkúti ősbükkös tövében – található. A kiépített családias hangulatú fürdőben a három vízforgató berendezéssel ellátott medence fiatalok és idősebbek igényeit egyaránt kielégíti. A Szentkút Kft. tulajdonában lévő feszített víztükrű termál-, pancsoló-, valamint úszómedence kristálytiszta vize 2.370 m mélyről ered.

Polgármester Úr! Igaz, hogy meleg vizet találtak?
Igen, a több mint félmilliárd forintos termálkútfúrás projekt keretében a kutat megfúrtuk egészen 2500 méter mélységig. Itt nagyon jó meleg vizet találtunk, sőt, az ásványi anyag tartalma miatt azt is valószínűsíthetjük, hogy ez gyógyvizet is tartalmazhat – mondta a frisss.hu-nak Tóth Balázs. 

Mire hasznosítható a termálvíz?
Az őszig befejeződő projekt keretében azt szeretnék megvalósítani, hogy a város távfűtése is a termálvízről üzemeljen majd, de abban is bízunk, hogy a termálvíz egyéb hasznosítási lehetőségeit, - akár egy leendő kertészet számára – is rendelkezésre bocsáthatjuk.  

Békeház
A Kossuth Lajos utca 10-es szám alatt található Békeház, ahogy a helyiek ismerik, a Tretter-ház, azon túl, hogy Vasvár város egyik emblematikus épülete, egyben történelmi jelentőségű műemlék is. Az 1664. augusztus 1-jén aratott szentgotthárdi győzelmet követően, 1664. augusztus 10-én ezen a helyszínen köttetett az 1663-64-es, török elleni háborút lezáró híres vasvári béke. 

A másik fontos beruházás a Tretter-házhoz köthető…
Ez a beruházás kisebb volumenű, de a város életében ez is jelentős. A vasvári 1664-es békekötés kapcsán szeretnénk felépíteni a béke város imázst, ezért a békekötés köré többféle kiállítást, programot szervezünk. Most húszperces animációs filmmel mutatjuk be a csatát és szereplőit, így végigkövethető a csata résztvevőinek szerepe és a békekötés is. Ennek érdekében a Tretter-házban kialakítottunk egy interaktív bemutatótermet – mondta el a frisss.hu-nak nyilatkozó vasvári polgármester. 

Érdekesség, hogy az épület egykor a vasvári káptalan uradalmi központjához tartozott, majd az uradalmat a huszadik században felparcellázták, s az épületet ekkor vásárolta meg Tretter Győző jegyző. Az 1900-as évek közepén e házban praktizált dr. Tretter László, aki mint a szegények orvosa írta be magát örökre a város történetébe. 
A ház a család birtokában maradt egészen az 1980-as évekig. Innen ered az épület mai elnevezése is. Az épület megszépülését a Nyugat-dunántúli Operatív Program kisléptékű, pontszerű kisvárosi fejlesztések című pályázatán elnyert támogatás és a város által biztosított önerő tette lehetővé. Így 2011 augusztusára kívül-belül teljesen megújult a műemlék épület, s annak tartalommal való megtöltése is elindult dr. Szabadfi Józsefné, V. Tóth Lászlóné és jeles vasi művészek nagylelkű felajánlásának köszönhetően. 

Így a Békeház látogatói ma már megtekinthetik azt az állandó kiállítást is, amely jeles vasi festők városnak ajándékozott műveit mutatja be. A megszépült Békeházat a város szülötte, az épületben napvilágot látott Schmittné Makray Katalin, olimpikon, a volt köztársasági elnök felesége avatta fel, akinek ez alkalomból díszpolgári címet adományozott a képviselő-testület.
A Békeház egész évben, keddtől szombatig 13-16 óráig tart nyitva. Téli időszakban zárva tart, de előre bejelentkezés alapján látogatható. Érdeklődni ez idő alatt a 94/572-012 telefonszámon lehet.

És végül egy hír Vasvár és a rétes szerelmeseinek, a Vasvári Rétes Fesztivált idén tizenkettedik alkalommal rendezik meg szombaton. 

 

közösség

további frisss

lap tetejére