Terítéken az újborok Kőszegen

Nemes Judit • 2015. november 11., szerda •
Hagyományosan november 11-én kóstolják meg az újborokat; a szokás szerint a Márton-napi lúdvacsora után Márton poharával, az év ezen időszakára éppen kiforrott itallal koccintanak. Kőszegen idén is újbor bemutatót tartanak az alkalomból, körülbelül 40-50 gazda szőlőjéből készült nedűket lehet megkóstolni.
Terítéken az újborok Kőszegen

A Kőszegi Borbarátok Egyesülete 15 évvel ezelőtt, hagyományteremtő szándékkal rendezte meg az első bemutatót, a mustrán nemcsak az ősszel szüretelt szőlőkből készült borokat mutatják be a gazdák a szakembereknek és a közönségnek, a találkozó szakmai tapasztalatcserére is alkalmas – tudtuk meg Alasz Lászlótól, az egyesület elnökétől.

A rendezvényre elsősorban kőszegi gazdák viszik el a boraikat, ám mivel egy borvidékhez tartoznak és jó baráti viszont ápolnak a lukácsházi és csepregi kollégáikkal, évek óta meghívják őket is a programra – fejtette ki az elnök. Hozzátette, minden évben elég tekintélyes mennyiségű minta, 40-50-féle nedű szerepel terítéken a szemlén. Elmondta azt is, hogy rajtuk kívül a Kőszegi Borbarát Hölgyek Egyesülete is kiveszi a részét a program megvalósításából, borkorcsolyával készülnek a bemutatóra.

A seregszemlére vitt borok eloszlásában változást tapasztaltak az elmúlt évek alatt. Míg korábban inkább a vörösek voltak jellemzőek, mostanában egyre nagyobb szerepet kapnak a fehérborok: szinte 50-50 százalékos arányban szerepeltetik a vörös, valamint a fehér és rozé típusokat a gazdák. A fehérborok fajtái széles skálán mozognak, a vöröseknél valamivel szűkebb a lista a bemutatón: utóbbiból inkább zweigelt, kékfrankos, blauburger, esetleg merlot vagy pinot noir közül lehet válogatni.

Alasz László az új borokról előzetesen azt mondta, saját és más gazdák egybehangzó véleménye alapján jó évjárat a 2015-ös, mennyiséget és minőséget tekintve is. Közlése szerint az elmúlt évekhez, főleg a tavalyihoz képest nagyon jó minőség várható, a többi között ezért is kíváncsiak kifejezetten a borokra. Hozzátette azt is, hogy a nedűknek még sokat kell érniük, sok gondoskodást igényelnek, az igazi arcukat a tavaszi borversenyekre mutatják meg.

A bemutatót tehát november 11-én tartják a vasi városban. A Kőszegi Borbarátok Egyesülete a kóstolást idén is a Jurisics várban rendezi 18 órai kezdettel. A szervezők a szakma képviselőin kívül várják a borok szerelmeseit is a rendezvényre.

közösség

további frisss

lap tetejére