Te szedd: Szombathelyen is aktivizálták magukat a képviselők

Szita Róbert-inforadio.hu - Fotó: szombathely.hu/ Benkő Sándor • 2016. április 29., péntek •
A ,,Te szedd!” elnevezésű hulladékszedési akció során a szombathelyi polgármester és a megyei jogú város több képviselője is lehajolt a mások által eldobott szemétért.
Te szedd: Szombathelyen is aktivizálták magukat a képviselők

A hulladékgyűjtés során a Savaria Pláza parkolójától indultak és a Jáki úton haladtak egészen a temető bejáratáig a szombathelyi városatyák. Lendvai Ferenc tanácsnoktól, az akció főszervezőjétől a helyszínen megtudtuk, hogy az országos akcióhoz hasonlóan, Szombathelyen is hatodik alkalommal álltak csatasorba a képviselők és kesztyűt húzva hajoltak le a mások által eldobott hulladékért. 


Pártállástól függetlenül a polgármester vezetésével dolgoztunk, mi képviselők, segítőink és szimpatizánsaink. Úgy gondolom, hogy ez a minimum, amit megtehetünk a környezetünkért, és azt vélem, hogy az elmúlt évekhez hasonlóan idén is jól sikerült ez az akció. A képviselők idén is aktívak voltak és az előzetes beszélgetések során a megelőzésre, a szemléletmód megváltoztatására, gyermekeink helyes nevelésére, a környezetvédelem fontosságára hívták fel a figyelmet – nyilatkozta honlapunknak Lendvai Ferenc.  

A képviselők egyébként minden esztendőben máshol gyűjtik a hulladékot, tavaly a parkerdő felé vezető utat és környékét tették rendbe, ma viszont a pláza parkolójától indultak, majd a kispostáig és a boltig tartó környéket tisztították meg, végigmentek a Jáki úton, aztán a temetőt két oldalról megkerülve szedték össze a szemetet.      

Országos akció
A 6. TeSzedd! - Önkéntesen a tiszta Magyarországért országos akciót még csütörtökön Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter indította el, Abádszalókon. Elmondta: az idén minden eddiginél hosszabb országos szemétgyűjtő akcióval Magyarország is csatlakozik a Let's Clean Up Europe! (Tisztítsuk meg Európát!) elnevezésű összeurópai szemétgyűjtéshez. Kiemelte, hogy a magyar önkéntesek évek óta a legaktívabbak Európában, tavaly például Magyarország adta a szemétgyűjtési helyszínek és résztvevő önkéntesek több mint felét az európai kezdeményezéshez. A környezet megtisztítását célzó, vasárnapig tartó akciót a Földművelésügyi Minisztérium (FM) megbízásából az Országos Természetvédelmi és Környezetvédelmi Főfelügyelőség Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság (OKTF NHI) szervezi. A miniszter azt is megemlítette, hogy 2016-ban több mint 128 ezer önkéntes regisztrált előzetesen az akcióra, akik 2240 helyszín megtisztítását tűzték ki célul szerte az országban. Ez több mint 13 ezerrel több önkéntest (mintegy 10 százalékos növekedés) és 650-nel több helyszínt (mintegy 40 százalékos növekedés) jelent a 2015. évihez képest - közölte.
A szervező tapasztalatai szerint az országos szemétgyűjtésben körülbelül 30-40 százalékkal többen vesznek részt ténylegesen annál, ahányan előzetesen regisztráltak – jegyezte meg.
Az eseményen kiosztott sajtóanyag szerint 2015-ben 1590 területen 2 ezer 300 tonna, 9 ezer köbméter szemetet gyűjtöttek a résztvevők. Egy évvel korábban, 2014-ben 1654 területen 2 ezer 200 tonna, 8 ezer 800 köbméter szemetet sikerült összeszedni.
Az OKTF NHI honlapján szereplő információk szerint A TeSzedd! - Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció ma a legnagyobb önkéntes mozgalom.
A szemétgyűjtési akció keretében az ország több helyszínén végzik el a "tavaszi nagytakarítást" a TeSzedd! önkéntesei. Magyarország 2014-ben csatlakozott az akcióval a "Let's Clean Up Europe!" elnevezésű összeurópai kezdeményezéshez, amit az Európai Bizottság EWWR LIFE+ programja keretében szerveznek meg évről évre.

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére