Te is bumeránggyerek vagy?

Frisss/hazipatika - fotó: pixabay, pinterest • 2017. május 03., szerda •
A „gyernőtt”-jelenség nem csak Magyarországot, hanem egész Európát érinti a legfrissebb felmérések szerint.
Te is bumeránggyerek vagy?

Néhány generációval korábban volt egy bevett forgatókönyv, amelyet mintaként követtek a fiatalok. Az iskolás éveket követően dolgozni kezdtek, majd jött a házasság és a gyerekvállalás. Ha a hölgyek 25 éves korukig nem találtak párt, bizony rosszalló megjegyzéseket tettek rájuk. Persze az urak sem úszták meg olcsón, ha nem álltak be a sorba és későn alapítottak családot.

Aztán ez a szokás a rendszerváltozás környékén új csavart kapott. A szülők még inkább óvták gyermeküket és a válások száma is drasztikusan emelkedett. A túlzott gondoskodás, a tanulás iránti érdeklődés és sok, apró dolog miatt azonban új „kór” ütötte fel a fejét az európai fiatal felnőttek körében. Ez pedig a "bumeránggyerek" effektus. 

Ugye mindenkinek az ismerősi körében akad olyan fiatal, aki a 30-as éveit tapossa, mégsem hagyja el a szülői fészket, vagy hosszabb-rövidebb különélés után visszaköltözik? A fiatalembereket korábban mama-hotel címkével illették, pedig a kutatások azt igazolják, hogy ez a trend mindkét nemet érinti.

A fiatal európai felnőttek közel fele ugyanis még mindig a szüleivel él. Előfordul, hogy nincs lehetőség saját lakásba, albérletbe költöznie, emiatt az önálló élet megkezdése is kitolódott. Azonban ennek nem csak gazdasági tényezője van.

A „gyernőtt”-jelenség a gazdagabb és szegényebb régiókban élőkre is igaz. A legfrissebb és a kontinens 28 országára kiterjedő felmérés alapján kijelenthető, hogy a 18 és 30 év közötti fiatalok aránya 48 százalékra nőtt. Ez megközelítőleg 37 millió embert jelent.

Ezeknek a fiataloknak csaknem fele él szüleivel, amihez a gazdasági világválság is alaposan hozzájárult, de vannak olyanok is, akik egyszerűen félnek önállósodni, feladni az otthon nyújtotta kényelmet. 

A statisztikai adatok alapján nincs meglepetés, ha hazánkban kell körülnéznünk. Magyarországon az önálló élet megkezdésének átlagéletkora is kitolódott. Ráadásul a 20 és 39 év közötti fiatalok harmada lakik szüleivel a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint. Az Eurostat számaira támaszkodva  kiderül, hogy a szülői házat 28,7 éves korukban hagyják el a „gyerekek”.

Ha a kontinens egészét nézzük, Dánia jár az élen az önállóságban. Itt a fiatalok alig 8 százaléka él szüleivel, ugyanakkor Szlovákiában a legmagasabb ez az arány. Ott minden második 20-39 éves „gyernőtt” érintett a kérdésben.

A TÁRKI 2008 és 2012 között elvégzett felmérése alapján 56-ról, 66 százalékra nőtt az otthon maradó fiatalok aránya. A nemek közti eltérés ugyan megerősíti a sztereotípiákat, miszerint a férfiakra jellemző a késői fészek elhagyás, de koránt sem annyira, mint hinnénk.

A férfiak átlagosan 30, míg a gyengébbik nem képviselői 27 évesen próbálnak önállósodni. Ebben egyébként szerepet játszik az is, hogy a hölgyek fiatalabb korukban házasodnak.

via hazipatika

közösség

további frisss

lap tetejére