Önkéntes tartalékosok: Jól bevált a rendszer

SzR-TT • 2015. január 14., szerda •
A Magyar Honvédség csak akkor lehet képes alapfeladatainak maradéktalan ellátására, ha a hivatásos és a szerződéses állomány mellett az önkéntes tartalékosok is kiegészítik a meglévő erők képességeit. A néhány évvel ezelőtt létrejött Önkéntes Tartalékos Rendszer szombathelyi katonái legutóbb decemberben vettek részt kiképzésen.
Önkéntes tartalékosok: Jól bevált a rendszer

A jelenlegi 5500 fős tartalékos létszám élő, működő, prosperáló rendszert jelent, amely minden egyes működési területen komoly eredményeket ér el. A Vas megyei tartalékos katonák javarésze szolgálati járandóságos katona, akik 2013 tavaszától vesznek részt a védelmi igazgatás munkájában.

Baán Mihály alezredestől, a Vas megyei Kormányhivatal védelmi bizottságának titkárságvezetőjétől lapunk megtudta, hogy gyakorlatilag alig kellett kiképezni ezeket a katonákat, hiszen húsz-harminc évnyi tapasztalat után, katonai feladatokban is gyorsan bevethetők, és átadhatják a tapasztalataikat azoknak a fiatalabbaknak, akik ezek nélkül kerülnek a rendszerbe
,,A törvényi előírásoknak megfelelően három év alatt összesen hat hónap szolgálatot kell teljesíteniük, ezen kívül természetesen, ha különleges jogrend kerül elrendelésre, mint ahogy az 2013 júniusában is előfordult, amikor veszélyhelyzetet hirdetett a kormány, a dunai árvízi munkálatokba is bevonták az önkéntes tartalékosokat” – tette hozzá Baán Mihály.

A csapatszellem és a közösségi erő mutatkozott meg a nagy dunai árvíz idején, ekkor Szentendrén védekeztek a szombathelyi önkéntes tartalékosok, közöttük Kiss Zoltán tartalékos alezredes is. 
Szentendrén, az egyik nagy bevásárló központban majdhogynem befolyt a víz, ezt ott többszázad magunkkal ,,lehomokzsákoltuk”, a dolgozók pedig azzal hálálták meg ezt nekünk, hogy két komplett hűtőláda fagylaltot, jégkrémet kitoltak és megköszönték a munkánkat – elevenítette fel élményeit Kiss alezredes. 

Az önkéntes műveleti tartalékosoknak egy esztendőben hatvan napot kell szakmai feladatokkal foglalkozniuk. Legutóbb decemberben voltak kéthetes felkészítésen a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen. Földi Sándor tartalékos alezredes lapunknak elárulta, hogy védelemigazgatási, védelemgazdasági, háborús szervezési feladatokkal kapcsolatos ismereteket szereztek, amiből vizsgáztak, és oklevelet is kaptak, a felhalmozott tudást pedig a napi munka során hasznosítják majd. 

Vadász Tibor tartalékos törzszászlós ma is a szombathelyi toborzóirodán dolgozott, amikor felkerestük. Kérdésünkre elmondta, hogy ugyanazt teszik, mint aktív katonaként, tehát bent maradtak a sorozóbizottságban, és azoknak a kollégáknak segítenek be, akik jelenleg is benne vannak a rendszerben. 
A jövőről megtudtuk, hogy 2015-ben tovább folytatódik a toborzás, hiszen a tervek szerint, a tartalékos rendszer bővítése mellett a szerződéses katonai szolgálatra való toborzás is határozottabbá válik, mert a katonai szervezetek komoly létszámhiánnyal küzdenek.

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére