Harmincadik születésnapját ünnepli a Szombathelyi Képtár

kf • 2015. február 18., szerda •
2015-ben harminc éves a Szombathelyi Képtár. 1985. február 20-án ünnepélyes keretek közt került átadásra. Erre az alkalomra két kiállítással is megörvendeztetik a látogatókat.
Harmincadik születésnapját ünnepli a Szombathelyi Képtár

Az egyik egy fotódokumentum, ami a harminc évvel ezelőtti intézmény megnyitásának bemutatójáról mutat archív fényképeket. Ebben a fotógalériában megtekinthető, hogy milyen nagyszámú érdeklődő követte figyelemmel az új kortárs művészeti múzeum létrejöttét. A kiállításokat az elkövetkező néhány hónapban lehet megtekinteni.

A textil az egyik legfontosabb gyűjteménye az intézménynek. Ezzel kapcsolatban szerveznek kiállítás ugyanezen a napon, február 20-án pénteken az intézmény születése alkalmából. A kiállítás anyaga a magyar kárpitművészet 100 évén ível át 100 gobelint sorakoztatva fel. A tárlat - a műfaj megújítójától - Ferenczy Noémi gobelinjeitől indítja ezt a műfajtörténeti kis sétát, kitérve Domanovszky Endre, Plesznivy Károly és Pekáry István munkásságára, egészen a napjainkba készült alkotásokig. Láthatók lesznek ezen felül olyan különlegességek is, mint a Millecentenáriumra 1996-ban készült „Himnusz” sorozat, mely több múzeum tulajdonában van és itt most újra együtt lesz látható. A Keresztény Múzeum jóvoltából pedig a Millénium alkalmából készített „Szt. István és műve” címet viselő kárpit lesz megtekinthető, mely jelenleg Magyarország legnagyobb, közel 20 m2-es gobelinje.

Az idelátogató közönség ezen kívül számos olyan, a textilriennálékról már ismert névvel fog szembetalálkozni a válogatáson,mint Hauser Beáta, Hager Rita, Hegyi Ibolya, Kecskés Ágnes, Nagy Judit, Péreli Zsuzsa, Polgár Rózsa és Solti Gizella, hogy csak néhányat említsünk.

Mindenkit sok szeretettel várnak többek között azok, akik az alapításban, a Képtár létrejöttében részt vettek. Várják azokat, akik téglajegyet vásároltak több mint 30 évvel ezelőtt, azokat, akik tagjai voltak a Képtár építő egyesületének, és akik a Képtár baráti körének tagjai voltak, illetve mindazokat, akik részt vettek annak idején a megnyitón és természetesen a fiatalokat pedig azért várják, hogy lássák, ennek milyen nagy jelentősége volt Szombathely életében, és mit tud kínálni ma egy kortársművészeti múzeum.

 

közösség

további frisss

lap tetejére