Szulejmán és Ibrahim Kőszegen

Szita Róbert - Bodorkós Máté • 2016. augusztus 07., vasárnap •
Jelmezes ütközeteket, vásározókat, seregszemléket, fegyver- és viselet bemutatókat, a Jurisics vár ostromát, kiállításokat, koncerteket és táncbemutatókat is láthatott az, aki a tízedik alkalommal megrendezett kőszegi ostromjátékokon járt.
Szulejmán és Ibrahim Kőszegen

Ostromnapok és ostromhétvége – hirdették a plakátok az augusztusi Jurisics-várban megrendezett fantasztikus programot. A honvédelmi miniszter fővédnöksége alatt, széleskörű összefogással valósul meg idén is a 25 napos színes programkavalkád. 
A városi civil szervezetek tagjainak nagyszámú jelmezes részvételével zajló, történelmi időket idéző Ostromhétvége mára Kőszeg egyik legismertebb fesztiválja, 2007 óta folyamatosan a „Nyugat-dunántúli régió kiemelt kulturális és örökségturisztikai rendezvénye" lett. 

Az Ostromhétvége programja idén is bőséges és sokszínű repertoárt kínál: a jelmezes ütközetek, vásárütés, seregszemlék, fegyver- és viselet bemutatók valamint persze a Jurisics vár ostroma mellett folyamatosan zajlanak a kiállítások, koncertek, táncbemutatók, gyermekfoglalkoztató játékok és próbák, valamint az elmaradhatatlan kirakodóvásár.  

A Kőszeg falai alatt összegyűlő török seregek derékhadát ezúttal is a kőszegi önkéntes tűzoltók alkották. A sereg ugyanakkor egyre duzzadt, hiszen immár több éve kiegészül a környező települések lánglovagjaival, illetve a kőszegi Fitt-Boksz Ökölvívó Egyesület tagjaival és a vendég ökölvívókkal. Ugyancsak folyamatosan nőtt a védők tábora, melynek magját a helyi horvátság, és az iparosok csapatai mellett a középkori városőrséget megtestesítő kőszegi darabontok alkották. 

Ez a várostrom is elképzelhetetlen volt katonai hagyományőrzők nélkül, így részt vett az Ostromhétvégén a Csobánc vára alól érkező Gyulaffy László Bandérium, a sárvári Nádasdy Ferenc Bandérium, és a körmendi Batthyány Lovas Bandérium hagyományőrző csapata, valamint a Kapuvári Hajdúk és Gartai Muskétások egysége is.

A várvédőkhöz idén is csatlakoztak a horvátországi Szentgyörgyvárból (Gyurgyevac) érkező vendég katonák, illetve a környező vidék önkéntesei is.
Szombat délelőtt a müezzin hangja jelezte, hogy megérkezett az oszmán sereg. Szulejmán szultán belvárosi sétája során „világhódító" kegyességével próbálta behódolásra bírni a kőszegieket. A Fő téren rövid ideig farkasszemet néztek egymással a seregek, majd a Vásárütésen már megszólaltak a fegyverek is. A fegyver- és viselet-bemutatók között kulturális programok, közöttük a Kőszegi Tornyosok déli muzsikája nyújtott kellemes kikapcsolódást. Szombaton a gyermekek apródpróbán vehettek részt, felkereshették a katonai táborokat és kézbe vehették a korabeli fegyvereket, a versenyző kedvűek az íjászversenyen tehették próbára tudásukat. 

A fegyverforgatásban elfáradt vendégeknek táncos-zenés műsorok, így a Kőszegi Orientális Táncklub hastáncosai, a Drummolo Zenekar dobosai, a török Bianna Sanat Topluluğu táncos produkciója nyújtott kikapcsolódást, de a fantasztikus dervistánc is hatalmas sikert aratott. A Várostromot a résztvevők jelmezes felvonulása vezette fel, a Fő téren. Ekkor hangzott el a várvédők esküje is.  

És jöttek a törökök Szulejmán szultán vezetésével, és megkezdődött az ostrom.

Rengeteg turista és helyi érdeklődő volt kíváncsi az ostromjátékra. 

Vasárnap szintén egész nap zajlik a program: állatsimogató, közvetlen ismerkedés lovakkal és más háziállatokkal, a Ládafia Bábszínház előadása, Tóthárpád Ferenc gyermekműsora, majd látványos lovasíjász bemutató következik, miközben a színpadon kiváló népzenei együttesek váltják egymást. A kőszegi Hajnalcsillag Néptáncegyüttes mellett ki kell emelni a Fölszállott a páva műsorában ismertté vált Zsikó Zenekart, illetve a moldvai táncházairól ismert Agyagbandát. Az Ostromhétvége záró koncertje a 10 éves jubileumát ünneplő Ataru Taiko együttes fellépése lesz a Jurisics-vár udvarán.  

A mai program időrendben: 
•     9.00 Kőszeg védművei /Hősök tornya/
•     Történelmi séta az ostrom belvárosi helyszínein.
•     Vezeti: Révész József múzeumigazgató
•     10.00 Ostromtúra a Szulejmán kilátóhoz - Találkozó: Tourinform, Fő tér 2., (Táv: 8 km, 2 óra) - Királyvölgy - Szulejmán-kilátó - Trianoni kereszt - Kálvária - Koronaőrző-bunker – Csónakázó-tó
•     10.00 Hű társunk a ló /Várárok/ - Találkozás Martonszállás lovaival
•     11.00 Gyulaffy László Bandérium katonai fegyver és viselet bemutatója /Jurisics tér/
•     11.00 Tárlatvezetés a Várkiállítás Ostromtermében /Jurisics vár/ - A részvételhez érvényes várbelépő vagy Múzeumostrom* bérlet szükséges!
•     11.00 ESŐNAP - Szombati rossz idő esetén Várostrom
•     12.00 A Kőszegi Tornyosok déli muzsikája /Hősök tornya/
•     14.00 Tárlatvezetés a Tábornokházban és a Hősök tornyában /Tábornokház, Jurisics tér 6./ - A részvételhez érvényes múzeumi belépő vagy Múzeumostrom* bérlet szükséges!
•     14.30 Lantmuzsika – Balogh Péter /Jurisics tér/
•     15.00 Tóthárpád Ferenc gyermekműsora /Jurisics-vár, elővár/
•     16.00 Ládafia Bábszínház műsora /Jurisics tér/
•     16.30 Zsikó Zoltán és Zenekara /Fő tér/
•     17.00 „A magyarok nyilaitól…” /Várárok/ - Marton-Szállás lovas íjászainak bemutatója a magyar könnyűlovas harcmodorról
•     17.30 Dervistánc /Jurisics tér/
•     18.00 Táncbarátság Hajnalcsillag Néptáncegyüttes és Bianna Sanat Topluluğu /Fő tér/
•     19.00 Agyagbanda Zenekar - csángó koncert és táncház /Fő tér/
•     21.00 A 10 éves ATARU Ütőegyüttes jubileumi koncertje /Jurisics vár/ - (Eső esetén a koncert augusztus 21-én 21 órai kezdettel kerül megrendezésre!).

A Kőszegi Ostromnapok rendezvénysorozata a szokott módon augusztusban tovább folytatódik. Augusztus 13-án a Kőszegért Egyesület szervezésében amatőr sakkversenyt szerveznek, majd augusztus 14-én és 21-én a peresznyei és horvátzsidányi horvátok muzsikájától lesz hangos a Fő tér.

Aztán augusztus 19-én a Kőszegi Önkéntes Tűzoltó Egyesület szervez történelmi jelmezes utcabált, majd augusztus 21-én igazi csemegének ígérkezik a Kőszegi Orientális Táncklub által a Jurisics-várban szervezett Kelet Varázsa Nyugaton Hastáncfesztivál és Országos Minősítő Verseny, melynek keretében családi program és hastánc műhely is várja az érdeklődőket.

Augusztus utolsó hétvégéjén a nyugállományú katonák bajtársi egyesületeinek találkozójával, koszorúzással és ünnepélyes megemlékezéssel zárul a program. 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére