Szombathelyről a szombathelyieknek - Spiegler Tibor előadásán jártunk

frisss.hu Fotó: Hornyák Emőke • 2016. március 23., szerda •
Képekbe mentett helytörténet címet viselt a program, amit tegnap délután tartottak a Berzsenyi Dániel Könyvtárban.
Szombathelyről a szombathelyieknek - Spiegler Tibor előadásán jártunk

Spiegler Tibor helytörténeti gyűjtővel az internetes közösségek által létrehozott és fenntartott, a várost bemutató archív képgyűjteményekről beszélgetett az est házigazdája, Boros Ferenc újságíró. Mi pedig meghallgattuk! 

Vannak emberek, akik a Facebookon azzal töltik az idejüket, hogy Szombathelyről kaphassanak információkat az érdeklődők, erre használják a közösségi oldalt. Ezzel beszédtémát adnak, olyan dokumentumokat hoznak nyilvánosságra, amire addig nem volt példa. Emellett vannak ezekhez értő emberek, akik segítenek az azonosításban, valamint, hogy jobban megismerjük a város és a megye nevezetességeit. Spiegler Tibor is közéjük tartozik. "Meggyőződésem az, hogy intelligensen és jól használni, kezelni, értelmezni az internetet az tudja, aki olvasó ember, aki megkeresi a forrásokat (...), aki szeret olvasni" - mondta el a program elején. 

Az otthoni digitalizálásra elsősorban a szkenner alkalmas. Jó felbontásban lehet vele dolgozni, jól hangolható, jó színhelyes képeket lehet vele készíteni. Ez telefonnal is megtehető, de a szkenner a legjobb megoldás. A Facebookon létrehozott Szombathelyről szóló oldalakon mérhető az érdeklődés, látható a lájkolók és a megosztók száma. A megosztás jobban mutatja a téma iránti érdeklődést, mint a lájkolás. Nagy felelősség egy helytörténeti oldal működtetése, ugyanis az adatlap látogatói tanulni szeretnének, helyes információkkal kell őket ellátni. Fontos, hogy az oldalak mindig jól szerkesztettek legyenek, kellemes élményt nyújtsanak a felhasználóknak. Illik precízen megjelölni a képek és a szövegek forrását is, esetenként engedélyt kérni a szerzőtől. A képek a helyieket érdeklik leginkább, hiszen mások nem feltétlenül ismerik az adott fotók háttértörténeteit. De az internet lehetőséget ad arra, hogy a kívülállók is bepillantást nyerjenek városunk történelmébe - ezt is megtudtuk a szakértőtől.

Az előadáson bemutatták azon oldalakat, amelyek a Facebookon Szombathellyel foglalkoznak:

Az első ilyen oldal a Szombathely régen volt. Ezt 2011-ben hozták létre. Több mint 7300 lájkolója van, népszerű, és bizony hatással van a közösségi felhasználókra. Megnézik a képeket, videókat, megosztják azokat, információkhoz jutnak és adnak. Itt láthatjuk például a szombathelyi villamosok történetét, ezáltal tanulhatunk is. Aki megnéz egy ilyen oldalt, az tudni akarja városának a történetét. A második a Szülővárosom Szombathely elnevezésű oldal, ami 2000-ben indult. A harmadik a Régi Szombathely, ez 2012-ben kezdődött. A negyedik pedig a Szombathelyi Fő tér volt, 2014-ben alapították. Itt a város központjáról böngészhetünk, láthatunk képeket. Később szó esett még a szombathelyapp.hu-ról és a Savaria Szálló oldaláról.

 

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére