Szombathelyre érkezett a Délvidéki Magyar Golgota 1944-45 című vándorkiállítás

NR - Fotó: Tóth Arnold • 2017. május 04., csütörtök •
A programsorozat 60. állomása az ŐrvidékHáz lett.
Szombathelyre érkezett a Délvidéki Magyar Golgota 1944-45 című vándorkiállítás

A Keskenyúton Délvidéki Tragédiánk 1944-45 Alapítvány vándorkiállítása 21 tablón mutatja be az 1944-45-ös délvidéki magyarirtást. A kiállítás a tragikus események 70. évfordulójára, az áldozatok tiszteletére készült.

A "DÉLVIDÉKI MAGYAR GOLGOTA 1944-45" című kiállítás vázát visszaemlékezések, történelmi tények és gazdag képanyag adják. A "Hideg napok" című tablón az 1942-es, háborús körülmények közt lezajlott, tragikus újvidéki csendőr razzia előzményeit láthatjuk, míg "Az elhallgatott razzia" című az erre válaszként érkezett, 1944-es megtorlás napjait.

Külön rész foglalkozik a német áldozatok és az egyházi személyek sorsával, a koncentrációs táborokba zsúfolt tömegekkel és az ott elpusztított gyermek áldozatokkal. A tablók alján olvasható idézetek pedig fokozzák az egész kiállítás drámaiságát.

A vándorkiállítás moderátora Farkas Csaba volt, ő konferálta fel a téma szakértőit, Jagadics Pétert, nyugalmazott alezredest, a Savaria Katonatörténeti Kiállítás egyik kurátorát, Kovács Jenőt, az Apáczai Csere János Alapítvány elnökét és Cseresnyésné Kiss Magdolnát, a Keskenyúton Alapítvány kuratóriumi elnökét.

Jagadics Péter az 1944-es megtorlás katonai előzményeiről tartott előadást, miként zajlott le az újvidéki razzia. Kovács Jenő a trianoni tragédia következményeiről, a délvidékről és a tömegsírokról beszélt. Cseresnyésné Kiss Magdolna pedig az 1942-es razziáról szóló döntésről és annak elkövetési módjáról is beszélt.

A történelemkönyvekből kimaradt tragikus eseményekről mindent megtudhatunk a 21 tabló segítségével, amelyek május végéig lesznek láthatóak a szombathelyi ŐrvidékHázban.

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére