Szombathelyen járt a Coop Rally

Szita Róbert - fotó: Bodorkós Máté • 2016. szeptember 09., péntek •
Székesfehérvár és Rábapatona után, csütörtök délután a szombathelyi Hétforrás ZRt. raktárbázisára érkezett a magyar élelmiszer-ipari termékeket népszerűsítő rally.
Szombathelyen járt a Coop Rally

Igazi hagyománnyá vált a Coop Rally, amely az idén tizenegyedik alkalommal, csütörtökön rajtolt el Székesfehérvárott. A Coop Rally célja, hogy a magyar élelmiszeripari cégekre, a magyar élelmiszer feldolgozás hagyományaira és egyben jövőjére felhívja a figyelmet. A résztvevők az útvonal alatt a régió kiemelt gyártó és forgalmazó központjait érintik, ahol ügyességi versenyeken, gyárlátogatásokon, színes programokon vesznek részt.

Szombathelyre tehát csütörtök délután ért a rally mezőnye. A Hétforrás Zrt. telephelyén megtudtuk, hogy a kormány célja az, hogy a magyar családok asztalára kiváló minőségű, egészséges és biztonságos magyar élelmiszerek kerüljenek – ezért is támogatja a Földművelésügyi Minisztérium a Coop Rally szakmai programot, amely a minőségi magyar élelmiszerek és gyártóik ismertségét növeli. 

A Földművelésügyi Minisztérium és a Coop között évekre visszatekintő kapcsolatnak immáron hagyománya van. A COOP – a kormány és az agrártárca elveivel összhangban - itthon előállított élelmiszert akar forgalmazni: ehhez megfelelő minőségű, választékú, mennyiségű, versenyképes termékekre van szüksége, ami a mezőgazdaság és a feldolgozóipar felelőssége, feladata és közös érdeke. Az idei Coop Rally alatt az egészséges magyar tej fogyasztását is népszerűsítik, hiszen a tejágazat a magyar mezőgazdaság meghatározó ágazata.

A kormány nevében Szombathelyre ellátogató Marczinkó Zoltán, az NGM kiemelt vállalati kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára azt vázolta, hogy az elmúlt 37 hónapban folyamatosan nőtt a kiskereskedelem. 


Ez pedig annak köszönhető, hogy egyre több ember dolgozik Magyarországon, ebben a régióban pedig egyre nehezebb szakképzett munkaerőt találni, azáltal pedig, hogy egyre többen dolgoznak, egyre több pénz marad a zsebekben, ez pedig megjelenik a napi fogyasztásunkban is - mondta a helyettes államtitkár. 

A rally szombathelyi állomásán köszöntőt mondó Illés Károly alpolgármester elmondta, hogy, mint városvezető örül, hogy 11 év után újra visszatért Szombathelyre a Coop Rally. Az alpolgármester miután a helyi termelői piac fontosságáról és erejéről beszélt, azt is lényegesnek nevezte, hogy a helyi Hétforrás Zrt. telephelyén újra a biztonságosan előállított, javuló termékek gyártóit lehet reflektorfénybe állítani.

  

A Hétforrás ZRt. az elmúlt 11 év alatt tehát második alkalommal adhatott helyet a rally számára. A cég vezérigazgatójától, Mersich Mátyástól megtudtuk, hogy a régió ezen raktárbázisán 13 ezer m2 hasznos raktárterület áll rendelkezésükre és a megrendeléstől számított 24 órán belüli teljesítéssel dolgoznak és a régió legkisebb településére is biztonsággal eljuttatják az árut. A Frisss Média kérdésére a vezérigazgató elmondta, hogy a cég kínálatában a magyar termékek állnak a középpontban. 


Helyet adunk a helyi, regionális termelőknek, ezzel próbálunk olyan összhangot teremteni, melynek az a lényege, hogy a cégünk piaci ismereteket ad át, miközben a termelők a termékeiket tudják fejleszteni, és átugorhatják azokat a minőségi kritériumokat, amelyek egy multinál már nem jelentenek problémát. Nálunk a magyar termékeknek 80%-os az aránya, ami a jó színvonalú agrárstratégiával csak tovább javulhat – tette hozzá Mersich Mátyás. 

Tóth Géza, a Coop Hungary Zrt. vezérigazgatója miután megköszönte a szombathelyi helyszín biztosítását, a magas színvonalú szervezést-rendezést a Hétforrás ZRt. vezérigazgatójának, a frisss.hu kérdésére elmondta, hogy 2016-ban már minden, hazánkban működő üzletlánc beépítette üzletpolitikájába a magyar termékek propagálását, ebben pedig a Coop rallynak is komoly része van. 


A Coop színeiben 1650 településen vagyunk jelen az országban, ezért aztán nekünk létérdekünk, hogy a magyar termelők prosperáljanak, ők pedig minél nagyobb jövedelmet tudjanak fizetni a munkatársaiknak. A magyar termékek versenyképessége az elmúlt években rengeteget javult, jobb imázsa van a hazai termékeknek már, amelyek már az ellenőrzések, bevizsgálások miatt is sokkal biztonságosabbak, mint a külföldiek – fűzte hozzá Tóth Géza.    

A termőföldtől a megterített asztalunkig tartó élelmiszerláncról beszélő Horváthné dr. Sélley Erzsébet, a Vas megyei Kormányhivatal főosztályvezető-főállatorvosa pedig azt is emelte ki, hogy az élelmiszer bizalmi termék.   

A Coop Rally Szombathelyről Sárvárra távozott, majd pénteken Keszthelyre, Alsómocsoládra, Pécsváradra, aztán Szekszárdra folytatja útját. A rally szombaton Velencén ér véget. 

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére