Szombathelyen is tartottak Lovasiék egy konferenciát a Semmiről

kd. Fotó: Bodorkós Máté • 2017. április 08., szombat •
Vegyes érzésekkel távoztunk a koncertszínházi előadásról.
Szombathelyen is tartottak Lovasiék egy konferenciát a Semmiről

Amikor beülsz egy Semmi konferenciának elnevezett előadásra a nevétől függetlenül is, nem vársz semmit se, legalábbis én így voltam vele. Annyit tudtam, hogy a Kiscsillag, és a frontember felesége, Földes Eszter közös koncertszínháza lesz. Persze cikkeztek róla, de a budapesti előadás azért más volt, mint a szombathelyi, ott több meghívott zenész is szerepet kapott (Péterfy Bori, Varga Livius, Pásztor Anna, Likó Marcell, Busa Pista, Falusi Mariann), itt csak Eszter alakította a karaktereket. A Weöres Sándor Színház nagyterme kivételesen jó helyszín volt a színházi vonulat miatt, bár ilyen mereven még nem ültem végig egy Kiscsillag koncertet sem, mint most.

A másfél órás történet dióhéjban annyi, hogy egyszer Lovasiék húzzák a Kiscsillag dalokat, majd a kissé áthangszerelt részek utána jönnek a színházi jelenetek Földes Eszter tolmácsolásában. A történet szerint van egy kisfiú, Peti, aki állandóan kérdezgeti az anyukáját, mi a baja, miért szomorú, de arra ő azt feleli, hogy semmi. Mivel Peti rá akar jönni, hogy lehet az anyukája végre boldog, ki akarja deríteni mi az a semmi. Petinek van egy hajléktalan barátja, Jónás, aki egy hatalmas fa alatt él, vele beszélget erről és eldöntik, szerveznek egy konferenciát a semmiről, ahová olyan szakértőket hívnak meg, akik otthonosan mozognak ebben a témában. Közben, mint egy mozaik összeáll a történet az anya és Jónán múltjából is és a végére kikerekedik a konferencia. Itt bábos részek, fényvetítés, bohóckodás is belefért meg egy hosszú monológ a Semmiről, amiben újdonság nem volt. 

Földes Eszter jól játszik, gyorsan válogatja a karaktereket, de lehet követni és megvan mindegyik szerepnek a maga drámája, ami jól át is jön. A rendezés és a lényegi mondanivaló a végén valahogy közhelyes lett, tényleg a semmiről beszéltek, pedig ha a mindent nem is, a valamit legalább vártuk volna. Lovasi pedig hozza önmagát, az a biztos pont, rég hallottunk Kiscsillag dalokat Szombathelyen, tele is volt a színházterem. Ezek a zenés részek illeszkedtek a történethez vagy épp fordítva, de megtalálták a közös utat, csak újat nagyon nem mondtak. 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére