Szombathely: Ősztől gyorsforgalmin a fővárosig

szöveg és fotó: T.A. • 2016. május 26., csütörtök •
Hende Csaba szerint a kormány már a Kőszegig tartó új, M87-est tervezi.
Szombathely: Ősztől gyorsforgalmin a fővárosig

Az M86 befejező, 40,9 km hosszú gyorsforgalmi útjának építése két ütemben valósul meg, Szeleste és Csorna között. A 2x2 sávos út első szakasza Szeleste-Hegyfalu között 2015. szeptemberében elkészült, a hiányzó 33,4 km hosszú utat Hegyfalu Csorna között várhatóan 2016. októberében már használhatják a közlekedők. A kivitelezés jelenlegi állásáról sajtóbejárást tartott Puskás Tivadar Szombathely polgármestere, Hende Csaba a térség országgyűlési képviselője, Ágh Péter Vas megye fejlesztési biztosa és Loppert Dániel a NIF Zrt. kommunikációs igazgatója.

Az új nyomvonalú gyorsforgalmi út az M86-84.sz. főúti csomóponttól indul és az M85-M86 Csorna elkerülő szakaszának déli csomópontjához kapcsolódik. A szakaszon 31 műtárgy, 3 különszintű csomópont épül. A vadmozgások elősegítése érdekében 2 vadátjáró létesül Vasegerszeg és Vámoscsalád, valamint Magyarkeresztúr térségében. - A teljes szakaszon mindkét oldalon vadvédő kerítés épül, közel 5200 fát és közel 300.000 cserjét ültetünk – jegyezte meg Loppert Dániel a sajtótájékoztatón. - Tavaly a 31 db műtárgyból ideiglenesen forgalomba helyeztünk 7 aluljárót és 1 felüljárót. Hegyfalu és Beled térségében végzik a rézsűrendezést, a vezetőkorlát szerelését az elválasztó sávban és a padkán, Hegyfalu és Vasegerszeg környékén, valamint a beledi csomóponti ágaknál folyik az aszfaltozás. Beled és Csorna között elkészült az aszfalt kopóréteg, telepítik a szalagkorlátot és a vadvédő kerítést a főpályán – mondta a NIF Zrt. kommunikációs igazgatója.

A kivitelezést a KS-M86 II. Konzorcium (Közgép Zrt. és Strabag Zrt.) végzi, nettó 65,9 milliárd forint értékben. Ahogy a sajtótájékoztatón elhangzott, a napjainkban legnagyobb hazai infrastrukturális beruházás a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásából a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában valósul meg, 85 százalék uniós és 15 százalék hazai forrásból.

Az épülő úton tartott sajtótájékoztatón Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere hangoztatta, e beruházással Vas megye bekerül a nemzetközi közlekedés rendszerébe, ami nem csak Szombathelynek, hanem az egész régiónak gazdasági lehetőségeket jelent.

Hende Csaba országgyűlési képviselő elöljáróban hangsúlyozta, amit ígért a kormány – Vas megyére is – azt teljesíti. A Frisss.hu-nak adott interjújában azonban már a következő lépésekről is beszélt a képviselő. – A „Modern városok” program keretében, a miniszterelnökkel egyeztetve, Szombathely és Egyházasrádóc között 20 kilométeres szakaszon, 50 milliárd forintból, négy sávos utat építünk Körmendig – mondta Hende Csaba. Kiemelte még, az új, M87-es gyorsforgalmi út, Kőszegig tartó szakaszának tervezését már a következő évben szeretnék befejezni, ezáltal ezt a térséget összekötve az osztrák oldalon épülő S31-es autópályával. A kőszegi szakasz mintegy 900 millió forinttal van betervezve és a kormány a jövő héten dönt ezen szakasz terveiről is.

Ágh Péter Vas megye fejlesztési biztosa az épülő út, településekre gyakorolt jótékony hatását emelte ki. - Célegyenesben vagyunk, hogy egy nagy álom valóra váljon és ezzel Vas megye települései megszabaduljanak az elviselhetetlen átmenő forgalomtól. Az út elkészülte egyben komoly gazdasági lehetőséget is jelent a térség számára – mondta a fejlesztési biztos.

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére