Szombathely a jobbkezes utcák fellegvára, mégsem alkalmazzuk a tanultakat

Frisss - fotó: Bodorkós Máté • 2017. március 02., csütörtök •
A vasi megyeszékhelyen is a legtöbb baleset hátterében az emberi figyelmetlenség áll.
Szombathely a jobbkezes utcák fellegvára, mégsem alkalmazzuk a tanultakat

Hiába tanulta mindenki, a tapasztalat azt mutatja, hogy sokan nem tudják értelmezni a jobbkéz-szabályt. Ha a KRESZ-t vesszük, akkor prioritás alapján az alábbi sorrendet állíthatjuk fel:

- rendőr
- jelzőlámpa
- közlekedési tábla
- útburkolati jel

Ha ezek közül egyiket sem találjuk, akkor lép életbe a jobbkéz-szabály. Persze előfordul, hogy veszélyt jelző táblával hívják fel a közlekedők figyelmét, hogy egyenrangú utak kereszteződéséhez értek. Az elméleti tudást legtöbbször nem, vagy rosszul alkalmazzuk. Zsohár János gépjárművezető szakoktató szerint már az első pillanattól kezdve fel kell készülni a váratlan helyzetekre is.

A jobbkezes utcákkal külön kell foglalkozni – mondta a szakember. Ugyanis, míg a legtöbb esetben „segítségünkre” vannak a közlekedési lámpák és útburkolati jelek, addig egyenrangú kereszteződéshez érve jól kell alkalmaznunk a tanultakat.

A főútvonalon haladva mindenképpen elsőbbségünk van, ilyenkor a táblák is segítik a közlekedést. Ha a tanultak szerint közelítjük meg a szűk utcák kereszteződését, akkor miért van olyan sok koccanásos baleset a vasi megyeszékhelyen?

Véleményem szerint az emberi figyelmetlenség áll a háttérben. Egykor mindenkit úgy készítettek fel a szakemberek, hogy fékkészenléti állapotban közelítsük meg a kereszteződést. Ilyenkor a gázpedált felengedjük és a motorfék használata mellett érünk az elágazáshoz. Jegyezzük meg, hogy balra is pillantsunk, de jobbra kell figyelni – árulta el Zsohár János.

Ha régi sofőrök találkoznak egy kereszteződésben, előfordul az is, hogy egymásra várnak.  Ez is azt sejteti, hogy sokan elfelejtették, vagy megkopott tudásuknak köszönhetően állnak meg és nem kötelességből. Pedig Szombathelyen több jobbkezes utca van, ahol a tanulók és a profi sofőrök is „gyakorolhatnak”.

Előfordul az is, hogy udvariasságból, vagy a szabály ismeretének hiánya miatt lemondunk az elsőbbségünkről. Ezzel viszont nagyobb galibát is okozhatunk, főleg ha az utóbbi eset áll a háttérben.

Sokan – tévesen – azt hiszik, hogy az elsőbbségünkről a lámpa villantásával mondhatunk le. Valójában jól látható karjelzéssel tehetjük ezt meg, viszont nem árt tisztában lenni, hogy ebben az esetben ez a tettünk nem vonható vissza. Ráadásul baleset okozásánál további problémát jelenthet, hiszen a sofőrök előszeretettel hárítják ilyenkor a felelősséget. A legjobban akkor járunk, ha gyakran fellapozzuk a KRESZ-könyvet, függetlenül attól, hogy mikor tettünk sikeres vizsgát – zárta gondolatait a szakoktató.

közösség

további frisss

lap tetejére