Szmogos a szombathelyi levegő

frisss.hu • 2017. február 02., csütörtök •
A belélegzett por mennyisége, fizikai tulajdonságai és kémiai összetétele is egészségtelen.
Szmogos a szombathelyi levegő

A Győr – Moson – Sopron Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály Laboratóriumi Osztály Környezetvédelmi Mérőközpont mai tájékoztatása alapján Szombathely területén január 31-én és február 1-én a szálló por egy napra számított átlageredménye meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket. A levegőterheltségi szint határértékeiről és a helyhez kötött légszennyező pontforrások kibocsátási határértékeiről szóló 4/2011. (I. 14) VM rendelet alapján szmogriadó tájékoztatási fokozatát rendelték el.

A szakértők kérik, lehetőség szerint mérsékeljék a szilárd és olajtüzelésű berendezések használatát, valamint tilos a hulladék nyílt téri égetése. Lehetőségükhöz mérten kerüljék az egyéni gépjárműhasználatot, különösen a legszennyezőbb gépjárművek üzembentartói. A tájékoztatási fokozat azon légszennyezettségi szint küszöbértékének elérését illetve túllépését jelenti, melynek rövid idejű hatása veszélyt jelent az emberi egészségre a lakosság valamely különösen érzékeny csoportja tekintetében, és amelynél a lakosság azonnali és megfelelő tájékoztatása szükséges.

Az egészségügyi hatást befolyásolja a belélegzett por mennyisége, fizikai tulajdonságai és kémiai összetétele. A porrészecskék hordozhatnak baktériumokat, vírusokat, melyek a szervezetbe könnyebben bejuthatnak. A por belélegzése kiújíthatja a légzőszervi betegségek tüneteit és súlyosbíthatja a betegek állapotát. Egészséges szervezet esetén is csökkenhet a tüdő ellenálló-képessége a fertőzésekkel szemben.

A por részecskéi sértik a szem kötőhártyáját, ingerli a felső és alsó légutak nyálkahártyáját, köhögést és nehézlégzést válthat ki, majd rövidtávon gyulladást okozhat.

Különösen veszélyeztetettek a légúti betegségben szenvedők, idősek és gyermekek és a terhes anyák. A veszélyeztetettek körébe tartozók kerüljék a szellőztetést, valamint a szabadban tartózkodást.

A levegőminőségi adatokról további tájékoztatás található az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat internetes oldalán.”

közösség

további frisss

lap tetejére