Szeszélyes április, szeszélyes Húsvét?

H.Maja • 2015. április 03., péntek •
Kifejezetten kellemetlen lesz az időjárás a húsvéti ünnepek alatt. A meteorológusok szerint a hideg, szeles idő egészen a jövő hét közepéig kitart. Az előrejelzések szerint sok csapadéktól viszont nem kell tartanunk.
Szeszélyes április, szeszélyes Húsvét?

Jól fel kell öltözzön a nyuszi idén, erős szél, és hideg idő várható. Vas megyében első fokú, citromsárga színű figyelmeztetés van érvényben a várható, akár 70 km/h-is elérő széllökések miatt.

Pétervári Tibor az OMSZ szombathelyi észlelőjének tájékoztatása alapján ma még sokat fog sütni a nap, aztán estétől beborul, kis mennyiségű csapadék is várható. Tőlünk dél-nyugatra található egy ciklon, aminek a hátoldalán lévő hideg levegő határozza majd meg a következő napok időjárását. A szél észak, észak-kelet felől erős lesz, viharos lökésekkel egészen keddig. Csapadék várható, akár rövid hózápor is, jelentős mennyiség viszont nem valószínű. A hőmérséklet nap közben a 10 fokot is elérheti, de éjszaka erősen lehűl a levegő. Ma hajnalban a két méteres magasságban mínusz 1 fokot mértek, ez a talaj szintjén mínusz 7 fokot jelentett!

A frontra érzékenyek izgágának, figyelmetlennek érezhetik magukat. Ezek a tünetek egyébként a jelenleg is aktuális hidegfrontra jellemzőek. Érdekes, hogy melegfront idején inkább a bágyadtság, fáradékonyság és fejfájás fordul elő.

Jövő hét keddtől aztán egy anticiklon hatására melegszik majd a hőmérséklet, nap közben a 15-20 fokot is elérheti. Megszűnik a szél is, így a hőérzetünkben jelentős lesz a változás.

Áprilisban egyébként természetes a nagy hőingadozás, sűrű frontok, szeles, csapadékos időjárás. A mostani, az átlagosnál hidegebb napok sem rendkívüliek, a negatív rekordot még a 20-as években mérték ebben az időszakban. Akkor a havi átlaghőmérséklet az 5 fokot is alig érte el. Akkor gondoljunk erre, majd ehhez képest a mostani időjárásra, ami nem is olyan rossz…. 

közösség

további frisss

lap tetejére