Szeresd a bort!

Szita Róbert - Hornyák Emőke • 2016. szeptember 08., csütörtök •
Aki bort iszik, géniusszá válik – a költő szerint.
Szeresd a bort!

A magyar ember gondolkodásában az égiekkel való kapcsolattartás nyelve a bor – hangzott el a Nemzetstratégiai Kutatóintézet és az ŐrvidékHáz által közösen szervezett konferencián, csütörtökön. Farkas Csaba, az Örvdékház igazgatója köszöntőjében azt is elmondta, hogy ritkán gondolunk bele, hogy a boroknak is megvan a maguk története, de az is igaz, hogy a borban a hagyomány, a történelem, az emlékezet, a remény, a jövő, a lehetőség és az igazság. 

A ,,Szőlészeti és borászati tradíciók a Kárpát-medencében” címmel megrendezett konferencia fővédnöke Szász Jenő, az NSKI elnöke volt. 
Hende Csaba, a térség országgyűlési képviselője távolléte miatt köszöntő levelet fogalmazott, melyben a kedvező éghajlati és domborzati viszonyokról írt, de arról is, hogy a magyarországi borászat megtartotta az ősit, a régit, emellett felvette a versenyt az új borokkal is.

Az ŐrvidékHázban megtartott konferencián elhangzott, hogy a Kárpát-medence kiváló borai végigkísérik az életünket. Velünk vannak, amikor örömünkre, sikerünkre koccintunk, számíthatunk rájuk nagy baráti beszélgetéseknél, jókedvű családi összejövetelek során, sorsfordító és elgondolkodtató pillanatokban egyaránt. Borban az ünnep, a jelen öröme, a pillanat megélése. Ezt a teljességet mutatja be az egész napos konferencia, mely az előadók segítségével bebarangolja a Kárpát-medence borvidékeit. 

Levezető elnökként dr. Csuták János, az Európai Borlovagrend Magyarországi Konzulátusának elnökségi tagja, bornagykövet köszöntötte a megjelenteket, majd arról beszélt, hogy kellemes hangulat szükséges ahhoz, hogy a borról érdemben beszéljünk. 
Ezt követően Gál Péter, a Földművelésügyi Minisztérium eredetvédelemért felelős helyettes államtitkára ,,Az eredetvédelem nemzeti értékeink szolgálatában” címmel tartott előadást. A helyettes államtitkár a hungarikumról, mint fontos értéktárról beszélt bevezetőjében, majd miután az eredetvédelem fogalmát tisztázta, az eredetvédelem Európai Unióban elfoglalt helyéről és az oltalom alatt álló eredet-megjelölésről és földrajzi jelzésről is beszélt. 

Aztán a 2015-2018 közötti eredetvédelmi program után, a bor, mint tapasztalati termékkel összefüggésben arról szólt, hogy az alacsony minőségű termékek kiszorítják a magas minőségű borokat. 
Hozzátette: az egyedi borokkal tudunk magasabb árat elérni a piacon. A földrajzi árujelzők esetén 3 lényegi különbség van, ezek a kollektív jogosultság, a szigorú helyhez kötöttség, és, hogy nem forgalomképesek.
A helyettes államtitkártól megtudtuk, hogy folyamatban van az eljárás, miszerint a soproni borvidék nevet Ödenburg néven is lehessen, mint határon átnyúló terméket használni. 

Ezután dr. Bisztray György Dénes egyetemi tanár ,,Gondolatok a szőlőkultúra eredetéről” című előadása hangzott el. A Szent István Egyetem professzora a szőlőfajok korabeli menekülési lehetőségéről, majd a 20 európai és a 36 ázsiai szőlőfajtáról beszélt. 

Megtudtuk, hogy az ,,ősszőlő” a ligeti szőlő kétlaki növény, melynek kis kék bogyói vannak és eredetileg Törökország, Örményország és Irán területén tűnt fel. Ezek az országok mind azt hangoztatják, hogy náluk domesztikálódott a szőlő. 

A professzor előadásából az is kiderült, hogy a bor kifejezését több nyelv is hasonlóan alkalmazza de az eredetről azt is megtudtuk, hogy 2 független anyai vonala van az ,,ősszőlőnek”, a ligeti szőlő mellett ugyanis az eurázsiai szőlő mutációt szenvedett el és ez a két vonal azóta s létezik. 

A konferencián Merkli Ferenc plébános a valláskultúránkban betöltött szerepéről beszélt a bornak, majd dr. Májer János, a Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet igazgatója a ,,Nemzeti értékek a szőlészet-borászatban” címmel adott elő, Horváth Boldizsár főorvos pedig a szőlő és a bor élettani hatásait elemezte orvosi szemmel.

Ezt követően Söptei Imre, a Vas Megyei Levéltár Kőszegi Fióklevéltárának munkatársa az 1740 óta vezetett „ Szőlő Jövésnek  Könyve” címmel adott elő, majd délután a Borrendi mozgalomról, az irodalom és a bor kapcsolatáról, a határontúli magyar borászok jelenéről és jövőjéről hallgattak meg érdekes expozékat a megjelentek.  

A konferencia a Vashegyi Mittl pincészet bemutatkozásával és borkóstolóval zárult. 

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére