Szentgotthárdon is ideiglenes gyűjtőpont épül (frissítve!)

SzR Fotó: Hornyák Emőke • 2015. szeptember 12., szombat •
Szombat reggel 8 órakor Szentgotthárdon - jelentős élő erő, így szombathelyi tűzoltók bevonása mellett - megkezdték az ideiglenes gyűjtőpont építését. A sátortábor mintegy négyszáz migráns befogadására és ellátására lesz alkalmas.
Szentgotthárdon is ideiglenes gyűjtőpont épül (frissítve!)

11.25 - Huszár Gábor szentgotthárdi polgármester a frisss.hu-nak még nem tudta megmondani, hogy mikor érkezhetnek az első menekültek Szentgotthárdra, de azt elmondta, hogy a városban tevékenykedő 52 civil szervezet - amennyiben felkérés érkezik és lesz rá igány, akkor - minden hathatós segítséget megad a migránsok kulturált ellátásához és fogadásához.

11.00 - Reggel 8 óra óta a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósághoz tartozó szombathelyi, sárvári, körmendi, és szentgotthárdi katasztrófavédelmi erők aktívan dolgoznak a lehetőség megteremtésén, hogy  400-600 menekült  befogadására, ellátására alkalmas gyűjtőpontot hozzanak létre.

A frisss.hu helyszínen tartózkodó munkatársai úgy értesültek, hogy rövidesen megérkeznek a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) munkatársai is, és megkezdik a felkészülést a migránsok fogadására.

Körülbelül ötven, 10 fő befogadására alkalmas, fűtött sátor építése zajlik jelenleg is. A tábor 500 méterre fekszik az osztrák-magyar határtól.

Kora reggeltől mintegy száz, a Vas megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság állományába tartozó egyenruhás vesz részt a munkálatokban, a helyszínt a Vas Megyei Rendőr Főkapitányság biztosítja.

Fotó: Bana Ferenc

8.55 - Huszár Gábor szentgotthárdi polgármester az MTI-nek nyilatkozva azt hangsúlyozta, hogy a gyűjtőpont létesítésére kijelölt terület lakott területektől viszonylag távol, Szentgotthárd és Rábafüzes között félúton, az ipari park egy őrzött részén terül el, így nem valószínű, hogy a létesítmény működése megzavarná a város lakóinak nyugalmát.

Huszár Gábor azt is megjegyezte, hogy az ideérkező menekültek között sokféle ember van, köztük kisgyermekes családok is, akik segítségre szorulnak, ezért itt is szükség lesz a karitatív szervezetek támogató közreműködésére. A polgármester szerint nem valószínű, hogy a gyűjtőpontra érkező migránsok közül sokan feltűnnének majd Szentgotthárd belvárosában, hiszen néhány száz méterre az ipari park másik oldalán már ott van Ausztria.

 

8.15 - Megkezdték az ideiglenes gyűjtőpont építését. 

6.55 - A körmendihez hasonló gyűjtőpont létesítését a Belügyminisztérium rendelte el, helyszínként pedig a határtól mintegy 500 méterre lévő szentgotthárdi ipari parkot jelölték ki. A katasztrófavédelmi erők bevonásával - a frisss.hu értesülése szerint - szombat reggel 8 órakor kezdik meg a sátortábor felépítését.

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére