Szent Márton élete új köntösben

SzR-TA • 2015. november 27., péntek •
A monacói író, Alain Pastor Savaria méltán híres szülöttéről, Szent Márton életéről írt könyvében az első nem vértanú szent mindennapi életét, következetességét és nagylelkű cselekedeteit írja le.
Szent Márton élete új köntösben

A könyv november 25-i bemutatóján, az ŐrvidékHáz Irodalmi Műhely rendezvénysorozatának keretében Puskás Tivadar polgármester mondott köszöntőt. 

Szent Márton élete utáni érdeklődés lassan teljesen természetes lesz a szombathelyiek számára. Külön öröm, ha egy újabb kötetet lapozhatunk fel, mely Szent Mártonról íródott. A könyv egyéni, érdekes és megjelenésében is olyan, amely könnyen olvashatóvá teszi – emelte ki a polgármester, aki azt is hozzátette, hogy Szent Mártont élete és nem a halála avatta szentté. 

Szommer Ildikó, a Szent Márton programiroda vezetője pedig azt hangsúlyozta, hogy a programsorozat legfőbb célja szerint Tours mellett Szombathelynek is mindenkinek eszébe kell jutnia, ha Mártonról esik szó. 

Az Őrvidékházban a szerző, Alain Pastor is jelen volt és, ha már találkozhattunk vele, a frisss.hu megkérdezte, hogy mi Szent Márton üzenete a mai kor embere számára.
Az ősforráshoz igyekeztem hozzátenni a saját meglátásaimat, személyes történetet kreáltam az alapszövegből és egyéb dokumentációkból, de tudományos munkákból is merítettem – nyilatkozta honlapunknak a szerző, aki Szent Márton élete legfontosabb üzenetének a megosztást, és a nagylelkűség eszményét, és a következetességet nevezte. Alain Pastor kijelentette, hogy a változó kor különböző kihívásai ellenére is Márton egész életében következetes tudott maradni.   

A könyvet prof. dr. Tóth Ferenc, az MTA BTK tudományos munkatársa, a mű fordítója mutatta be. A professzor a frisss.hu kérdésére elmondta, hogy az ősszöveg átdolgozott verzióját vette a kezébe, amikor elkezdte a munkát. 
Megtudtuk, hogy Sulpicius Severus (ebből merítették az alapvető információkat) volt az ősforrás, az ősszöveg, amely francia nyelven jelent meg, és ebben írták le Szent Márton életrajzát, melyet egy nagyon érdekes irodalmi megoldással ültetett át modern közegbe a francia származású, jelenleg Monacóban élő szerző.  

A kötetből, - melynek címlapján egy monacói Szent Márton ábrázolás látható - Kelemen Zoltán, a Weöres Sándor Színház művésze olvasott fel részleteket.  

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére