Szárnyakkal túltolt kineziológia tapaszok, cápadressz 2.0, fejhűtő sapka és még sok-sok fura találmány, amit idén bevetnek a riói olimpián

NagyRobert/refinery29.com Fotók: refinery29.com • 2016. július 27., szerda •
Lesz mit nézni a versenyeken túl is!
Szárnyakkal túltolt kineziológia tapaszok, cápadressz 2.0, fejhűtő sapka és még sok-sok fura találmány, amit idén bevetnek a riói olimpián

Az olimpia ma már nem szól másról, mint elérni és túlszárnyalni az emberi teljesítőképesség határait. Minden elit sportoló arra törekszik, hogy még jobb legyen, még lefaragjon az idejéből egy-két tizedet, meglegyen az a plusz egy-két (centi)méter és ezzel együtt a dobogó meg az érem.

A kérdés csak az, hogy ki hogyan éri el a maximumot. Extra edzés, apró trükkök a szabályokon innen és túl, na meg a sportfelszerelés, mert ezen a szinten már nagyon nem mindegy, hogy ki miben van. Rió már csak azért is különleges lesz, mert rengeteg hightech cucc debütálhat a különböző versenyszámokban.

A sportszergyártók már eddig is próbálkoztak újításokkal, hogy még többet kihozzanak a szponzorált versenyzőikből és akadtak olyan megoldások, amiket végül betiltottak, mint az az emlékezetes cápadressz, amiben könnyebb volt úszni, viszont az úszókat úgy kellett belepréselni.

Persze végül minden a boltok polcaira kerül valamilyen (megfizethető) formában, és hát meg is vesszük, mert ha az olimpikon jobban futott, úszott, vagy ugrott tőle, akkor nekünk is jó lesz. Szóval, mi már most megmutatjuk, mivel lesz tele a net a riói olimpia alatt:

Első ránézésre ez a sárga folt úgy néz ki, mint egy kineziológiai tapasz (KT), amit elfelejtettek gyantáztatni. A KT arra jó, hogy segítsen az izmokon, fájdalomcsillapító hatású és segíti a természetes gyógyulást - többek közt. Még a 70-es években találta ki a japán kiropraktőr és orvos, Kenzo Kase.

De akkor mik ezek a szőrökre emlékeztető fekete valamik rajta? A válasz az, hogy ez valójában a Nike AeroSwift tapasza, amit még szélcsatornákban is teszteltek. A lényeg, hogy ezek a kis fekete valamik csökkentik az emberi test légellenállását, így könnyebben és gyorsabban futhatunk.


A kis gumi "pengék", vagy "szárnyacskák" megváltoztatják a levegő áramlását és egy adott irányba terelik a test körül. Felragasztható karra és lábra is, attól függően, hogy milyen sportágban indul a versenyző, egy sprinterre egészen más helyekre rakják, mint egy maratoni futóra például.

Használat előtt a sportoló bőrét alkohollal lemossák, ráfújják a ragasztót, ráteszik a szalagot és kész. Akkor is a helyén marad, ha a futó már úgy izzad, mint egy ló.

De ugyanezek a gumi szárnyacskák (AeroBlade) vannak a Nike Vapor kit nevű, újrahasznosított poliészterből készült kar és lábszárvédőin is, amit több atlétán, köztük Allyson Felixen is láthatunk majd Rióban.

Missy Franklin a Speedo LZR Racer X fantázianevű úszódresszében száll medencébe például Hosszú Katinka ellen. Ezt a ruhát lézerrel szabták ki, hogy a lehető legtökéletesebben illeszkedjen az úszok testéhez és ne generáljon felesleges áramlatokat például a pántoknál.

Az X alakú varratok a comb résznél a helyén tartják a ruhát, amíg az úszó rúg-kapál a vízben, de a függőleges részén is felettébb rugalmas a cucc, ami a rajtkőről való elrugaszkodásnál és a fordulóknál segíti az úszókat a mozgásban.

De nem csak a dressz teszi az úszót, hanem a sapka is. A Speedo a Fatskin3 nevű úszósapkáját úgy tervezte, hogy az a lehető legjobban illeszkedjen a fejre és ehhez az IQfit technológiát használták. Az IQfit-hez 3D-ben vizsgálták az emberi fejet, így a szilikon sapi sokkal követi a fej kontúrjait, ezzel jelentősen csökken a vízbeszivárgás esélye, így nem telik fel az úszósapka vízzel, ami szintén hátráltathatná a versenyzőket.

És még mindig a medencékben maradunk, mert itt van a Speedo megint, és ismét a Fatskin3 alegység, de ezúttal az Elite úszószemüveggel, ami szintén 3D technológiával készült, így áramvonalasabb, közelebb van a szemhez, ez alá sem juthat be egy csepp víz sem és még páramentesítő réteggel is bevonták a lencséket.

A cég számításai szerint, ha egy versenyző együtt használja az előbb említett sapkát és ezt az úszószemüveget, akkor a vízben akár 5,7 százalékkal is csökkenthetik a közegellenállásukat, ami ezen a szinten rengeteg, és érmek sorsát döntheti el.

A tízpróba brutális szellemi és fizikai megterhelést jelent a versenyzőknek. Teljes erőbedobás és fókusz kell mind a 10 atlétikai számhoz (100 méter, távolugrás, súlylökés, magasugrás, 400 méter, 110 méter gátfutás, diszkoszvetés, rúdugrás, gerelyhajítás és végül az 1500 méter), így ehhez a sporthoz nem csak tapasztalat kell, hanem megfelelő fel- és rákészülés is.

Ashton Eaton, a szám olimpiai bajnoka Rióba is az aranyért megy és biztos hordani fogja a kis Dredd bíró sisakját, amit a Nike Sports Research Lab készített el neki. Ezt nem azért veszi fel, hogy a frászt hozza az ellenfeleire, hanem, hogy gyorsabban regenerálódhasson. Mivel az emberi test leghőérzékenyebb része a fej és az agy, ezért kiemelten fontos ezen részek hűtése is. Ashton "sisakjának" belső rétegeiben hideg víz van, így hűti a fejét, a szemek környékét és a nyakát, így végül tényleg hideg fejjel tud gondolkodni egy-egy próba előtt.

Aki hordott már legalább stoplis, ne adj isten futócipőt, az tudja, hogy mennyivel drasztikusabb "tapadása" van ezeknek, mint egy bőrcipőnek. A sprinterek ezért Rióban olyan csukákat kapnak, amiken a stratégiailag fontos helyeken helyezkednek el a tüskék, hogy a lábujjaktól kezdve a talpig mindenhol a legoptimálisabb legyen a felületérintés, minél kevesebb legyen a csúszás.

A Nike ezért egyedi cipőket tervezett Allyson Felixnek és Shelly-Anne Fraser-Price-nak, amihez figyelembe vették a lábméretüket is, szóval nincs két egyforma cipőtalp.

Az ideális tüskék egy merev szerkezetet alkotnak, amivel a láb sokkal több erőt tud átvinni a talajra, mindezt úgy, hogy a cipő nagyon könnyű. A szögek elrendezéséhez a természet adott ihletet, persze, hogy méhsejt alakzatban van minden.

A világos szín és a lágy lejtési szöget teszik egyedülállóvá a Nike futócipőjét, ami a trópusi madarak és rovarok színjátszós szárnyait hívatott felidézni, így a futók azt hihetik, hogy tényleg tudnak repülni. A prototípusokat 3D nyomtatóval készítettek, a végtermékek pedig befecskendezett műanyagból, ami már önmagában jól hangzik.

Szintén a futókat segíti majd a futurisztikus kinézetű - konkrétan Dokit juttatta eszünkbe a Vissza a jövőbe című filmből - Wing (Szárny) fantázianevű szemüveg a Nike-tól. Az ultrakönnyű szerkezet az inak mintájára készült, csökkenti a légellenállást, az orrész és a hátsó pánt szilikon, az egész víz, illetve izzadásálló, így mindig a helyén marad. A lencsék itt is párataszító bevonatot kaptak, némi plusz súlyt azért jelent, de összességében biztos megéri áramvonalasnak lenni.

A röplabdások, kerékpárosok, golfozók és triatlonosok szemébe se fog sütni a nap, rájuk az Oakley gondolt és megalkotta nekik a Green Fade napszemüveget. Az már most biztos, hogy a röplabda bajnok Kerri Walsh és a világbajnok bajnok triatlonos Gwen Jorgenssen ezt fogja használni Rióban.

A lencsék prizma technológiával készültek, ezt használja az Oakley a sí és swonboard szemüvegeinél is. Csökkentik a tükröződést, hűvös színárnyalatokban láthatjuk velük a világot, vagyis legalább olyan jók, mint az Instagram szűrői.

Emellett az a nagy trükk, hogy bizonyos hullámhosszú színeket teljesen kiszűrik ezek a lencsék, így nő a kontraszt, vagyis élesebben látjuk a tárgyakat, hamarabb látjuk, hol végződik a röplabda és hol kezdődik a háló, de a ragyogó égbolt sem fog zavart okozni egy-egy fogadásnál.

közösség

további frisss

lap tetejére