Számokban az állatkínzás helyzete Magyarországon

frisss.hu Forrás: joy.hu • 2016. május 04., szerda •
Vannak esetek, amikről nem tudunk, mert nem kapja fel azokat a média. Pedig az állatkínzással kapcsolatos bűncselekmények száma nem csökken.
Számokban az állatkínzás helyzete Magyarországon

A joy.hu írásában 2004 óta elemezte, hogy mik történtek. Ugyanis abban az évben emelték be a Büntető Törvénykönyvbe az állatkínzást.

A feljelentések száma hét év alatt tízszeresére nőtt. Míg 2004-ben 120 eset történt, addig 2011-ben ez a szám meghaladta az 1200-at. Az állatkínzások elkövetése miatt indult eljárások nagyjából felét a nyomozás szakaszában megszüntették. Ennek okai a helyszín nyomszegénysége, a személyi bizonyítékok hiánya, valamint sok esetben az esetek későn jutnak a hatóság tudomására. A nyomozás során a legnagyobb nehézséget a bizonyítás okozza, mert a legtöbb esetben nincsenek tanúk.

A feljelentések 30-35 százaléka jut el a vádemelésig. Ez a szám is évről évre emelkedik. A nyomozó hatóság 2011-ben 1288 állatkínzással kapcsolatos lakossági feljelentést regisztrált. Az országos állatkínzás bűncselekménnyel kapcsolatos lakossági feljelentések 61 százaléka kutyára irányult.

A gyakori elkövetési módok a kutyákkal szemben: a szándékos bántalmazás (ez a legtöbb), a nem megfelelő tartás, a mérgezés, a légfegyverrel történő bántalmazás és az elhagyás.

Állatkínzásért 2014-ben 113 esetben ítéltek szabadságvesztést, ebből 103 felfüggesztett és csupán 10 esetben végrehajtandó – derült ki az Országos Bírósági Hivatal és az Egységes nyomozó hatósági és ügyészségi bűnügyi statisztikai rendszerből. 58 esetben volt fogház, 55 esetben pedig börtön várt az elkövetőre. Fegyházbüntetésre senkit nem ítéltek. 2014-ben a 306 vádemelésig eljutott állatkínzási ügy 130 esetben irányult kutya, a többi esetben pedig sertés, juh és vad ellen. 

Ha valaki a térségben állatkínzást tapasztal, értesítse az Állatvédők Vasi Egyesületét vagy a Fekete István Állatvédő Egyesület tagjait!

közösség

további frisss

lap tetejére