Szabolcs Zoltán sebész nevét vette fel a központi műtőblokk

szróbert-HCs • 2014. szeptember 19., péntek •
Az uniós támogatásnak köszönhetően valósultak meg a magas szintű és modern szakmai munkához szükséges fejlesztések – hangzott el a „Struktúraváltoztatást támogató infrastruktúrafejlesztés a Markusovszky Kórházban” című TIOP-2.2.4-09/1-2010-0016 számú projekttel kapcsolatos névadó-ünnepségen. A pénteki eseményen a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház, Központi műtőblokkja Szabolcs Zoltán sebész főorvos nevét vette fel.
Szabolcs Zoltán sebész nevét vette fel a központi műtőblokk

A Markusovszky Egyetemi Oktatókórház a TIOP-2.2.4/09/1 kódszámú „Struktúraváltoztatást támogató infrastruktúrafejlesztés a fekvőbeteg-szakellátásban elnevezésű projekt keretében 6.352.918.829 Ft támogatást kapott. A fejlesztés eredményeként épül az „Új Belgyógyászati tömb” és ennek keretében történt meg a Központi Műtőblokk felújítása. 
A Központi Műtőblokk és Intenzív Osztály 1980 óta működik jelenlegi helyén, azóta ezen a részlegen érdemi felújítás, korszerűsítés nem történt. Az eltelt évek alatt a burkolatok az elektromos és gépészeti rendszerek elavultak, elhasználódtak ezért vált szükségessé a felújítás.
A beruházás révén a magas szintű és modern szakmai munkához elengedhetetlenül szükséges fejlesztések valósultak meg (pl. korszerű sebészeti és aneszteziológiai statív rendszerek, nagysebészeti altatógép lélegeztetővel és monitorral). Mindezek a kor elvárásainak megfelelő és biztonságosabb feltételeket nyújtanak, csökkentve a műtét utáni szövődmények kialakulását, ami hozzájárul az ápolási idő rövidüléséhez. A kórház kilenc modern műtővel gyarapodott, amelyek a XXI. század igényeinek minden szempontból megfelelnek. A Központi Műtőblokk teljes rekonstruálása a külső munkálatok, szigetelés, tetőszerkezet felújításával fejeződik be. 
A névadó ünnepség keretében a korszerű műtőblokkot Dr. Szabolcs Zoltánról nevezi el a Markusovszky Kórház vezetése - jelentette be Prof. Dr. Nagy Lajos PhD. A kórház főigazgatója ezután külön is méltatta a névadót. elmondta, hogy Dr. Szabolcs Zoltán a kórház 75 éves történetének egyik legnagyobb egyénisége. Az orvostársadalom példaképe, ami a sebészi mesterséget, a tudományos munkát, a szakmai felkészültséget, az orvosi etikát, a fegyelmezettséget, a szorgalmat, a pontosságot, a segítőkészséget és a kollegialitást illeti.
szabolcs Zoltán 1909-ben született. Általános orvosi oklevelét 1933-ban szerezte meg a Budapesti Pázmány Péter Tudományegyetemen, szakmai ismereteit a patológián alapozta meg. 1937-ben került a II. sz. Sebészeti Klinikára, ahol 1939-ben műtőorvosi oklevelet szerzett. 1941-ben egyetemi tanársegéd, majd 1949-ben egyetemi adjunktus lett. Nagyszerű tanítómesterei voltak. Az idegsebészetet Bakay professzortól, a hasi sebészetet Ádám professzortól, a mellkas-sebészetet Sebestyén professzortól tanulta meg. Így válhatott Dr. Szabolcs Zoltán sebész polihisztorrá, az utolsó nagy sebésszé, aki a sebészet valamennyi ágát magas szinten művelte. 
19 éves klinikai előélet után 1952-ben nevezték ki osztályvezető főorvosnak a Markusovszky Kórház Általános Sebészeti Osztályára. Számos új műtéti módszert vezetett be a kórházban Eredményeivel országos és nemzetközi hírnévre tett szert. Az osztály vezetése, a mindennapi rutinműtétek mellett egészségnevelő előadásokat tartott a gyomorrákról, szűrővizsgálatokat szervezett és nagy szorgalommal dolgozott tudományos munkáján. 
1961-ben készült el kandidátusi disszertációja „A gyomorrák gyakorisága Vas megyében, tapasztalataink és eredményeink a gyomorrák gyógyításában” címmel. 1966-ban jelent meg a „Gyomorrák” című monográfiája. Az Általános Sebészet című könyvben „A daganatok sebészete” című fejezetet írta 1948-ban, s társszerzője volt 1966-ban „A gyakorló orvos onkológiája” című kiadványnak. Tagja volt az Egészségügyi Tudományos Tanácsnak, a Magyar Tudományos Akadémia Tudományos Minősítő Bizottságának. Elnöke volt a kórház Tudományos Bizottságának, valamint a Szakszervezeti Bizottságnak. A Magyar Sebész Társaság alelnöki tisztét töltötte be. Aktív szerepet töltött be a Nyugat-Dunántúli Sebész Szakcsoportban. Mindemellett szenvedélyesen tarokkozott és sakkozott is. 1961-ben Vas megye sakkbajnoka volt, és első osztályú minősítéssel rendelkezett.
1970. június 19-én halálos motorbalesetet szenvedett. Életéért egy egész napon át küzdöttek kórházi kollégái, de nem tudták megmenteni. Szabolcs főorvos hitvallása ez volt: „a kórházban nem az orvos a legfontosabb, hanem a beteg.” 

Az ünnepségen Hende Csaba honvédelmi miniszter arra hívta fel mindenki figyelmét, hogy jelenleg mindenki a helyén van, és teszi a dolgát.

Együtt sokat jelentünk Szombathelynek. Bízom benne, hogy együtt is maradunk Szombathely érdekében - hangsúlyozta az országgyűlési képviselő. 

Puskás Tivadar polgármester kiemelte: ha egyet akarunk, ha egy a célunk, akkor mindannyian összeadjuk erőnket, tudásunkat. Most összefogtunk, és olyat alkottunk, mely néhány évtizedig megint a betegeket szolgálhatja. Csak úgy tudunk előrejutni a jövőben is, ha összefogunk. Az úton járni érdemes, segítsünk ebben, Szabolcs doktor emléke előtt pedig tisztelegjünk ezúton is.

Ezt követően a főigazgató, a miniszter és a polgármester ünnepélyesen leleplezte a táblát, majd pedig minden résztvevőnek alkalma volt, hogy bemenjen a műtőbe, és steril körülmények között megszemlélje a szentélyt. Fotóriporterünk is ott készítette a felvételeket.

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére