Súlyos árat fizethetnek a kocsirongálók

Frisss - fotó: frisss, infodombovar • 2017. február 07., kedd •
Utánajártunk, mit tehetünk, ha valaki kárt tesz az autónkban.
Súlyos árat fizethetnek a kocsirongálók

Sajnos mindennapos esetnek mondható, hogy a szabályosan leparkírozott autónkat az éj leple alatt megrongálják. Az elmúlt napokban szerkesztőségünk munkatársa is ennek a kellemetlen incidensnek lett áldozata.

A kibökött kerék, a letört ablaktörlő vagy visszapillantó tükör miatt mélyen a zsebébe kell nyúlnia a tulajdonosnak, ráadásul nyakába kell vennie a várost, hogy ismét használatra kész legyen a gépkocsi. Hogy kinek nyújt felhőtlen szórakozást más tulajdonának megrongálása, nem tudni. Hiba lenne minden esetet a szórakozó vagy unatkozó fiatalok számlájára írni.

Azonban nem árt tudni, hogy a rongálásért komoly bírságot szabhat ki a hatóság a tettesekre. Persze ilyenkor is a legfontosabb a megelőzés, amit a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai is kiemeltek. Az autónkban esett károk megelőzéséért ugyanis mi magunk is tehetünk, ha egy zárt, bekerített helyre parkoljuk le autónkat. Amennyiben erre nincs lehetőségünk egy jól kivilágított, kamerákkal felszerelt közterület is megfelelhet a célnak.

Ha mégis megtörténik a baj, célszerű azonnal a hatóság segítségét kérni. A feljelentés ebben az esetben kiemelten fontos, mert a rendőrség csak ezután kezdhet bele a nyomozásba és foghatja el a rongálót.

Az ötvenezer forintot meghaladó károkozás esetén a Büntető Törvénykönyvről szóló 2012. évi C. törvény rendelkezései alkalmazandók - mondta el a Frisss.hu érdeklődésére dr. Kazmar Enikő rendőr őrnagy, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője. Az ötvenezer forintot meg nem haladó kárt okozó rongálás esetén pedig tulajdon elleni szabálysértés elkövetése miatt kell felelnie az elkövetőnek, amelynek során háromszázezer forintig terjedő pénzbírság kiszabására van lehetőség.

Hogy a tettest fülön csípje a hatóság, ahhoz a károsultnak mindenképpen feljelentést kell tenni. E nélkül ugyanis marad a bosszankodás, a rongálónak pedig a káröröm. Ráadásul a mérgelődés mellett az anyagi terhet is a szenvedő félnek kell állni.

közösség

további frisss

lap tetejére