Stratégiai és kombinatív: Hadikártyázók Szombathelyen

SzR-TT • 2014. május 23., péntek •
A Nagy Háborús Emlékév rendezvénysorozat részeként, május 23-án, a Vasi Honvéd Bajtársi Egyesület szervezésében Hadikártya bajnokságot bonyolítottak le. A szombathelyi Kisfaludi Sándor u. 1. szám alatti helyszínen a hadisegélyező kártya történetét is megismerhette az a tizennyolc ultijátékos, aki asztalhoz ült a nem mindennapi megmérettetésen.
Stratégiai és kombinatív: Hadikártyázók Szombathelyen

A rendhagyó ultiversenyt Tánczos Mihály nyá. ezredes, egykori szombathelyi helyőrségparancsnok nyitotta meg, majd Dr. Isaszegi János nyá. vezérőrnagy, a HM Zrínyi Kiadó vezetője mondott köszöntőt.  
Az első világháború kitörésének századik évfordulóján kötelességünk beszélni a történelemről, elődeinkről, nagyapáink, dédapáink szenvedéseiről. Csak remélni tudjuk, hogy a jövőben mindenről lehet beszélni, és békében nyugodhatnak eleink.
A kártya olyan szórakoztató szellemi játék, mely már több ezer éve szórakoztatja a királyokat, katonákat, polgárokat, szóval mindenkit
- tette hozzá a számos külföldi missziót is megjárt nyugállományú tábornok. 

Isaszegi János a Piatnik családhoz tartozó hadikártya előzményeiről, a hadsegélyező kártyáról is beszélt.

Cárok, császárok, vezérkar-főnökök, a központi hatalmak vezetői, de még gyönyörű hölgyek is szerepeltek az egykori kártyalapokon - mondta.    
A helyszínen megtudtuk, hogy a Piatnik művek ma is működik, és miután a HM felvette a kapcsolatot a Piatnik céggel, és azt ajánlotta, hogy a kártya-eladásból bizonyos százalékot befizet a hadiárvák alapítvány javára, Piatnikék költség nélkül gyártották le a hadikártyát.  

A versenyen az ulti (minden hónap utolsó csütörtökjén játszottak ezt a játékot – innen a név eredete, ultis) önrabló változatát játszották, mely igazán nagyon jó stratégiai játék. 
A Vasi Honvéd Bajtársi Egyesület hölgykoszorúja nevében mindenki csekély ajándékot is átvehetett. 
Hat hármas asztalnál tizennyolcan foglaltak helyet és játszottak. Először tizenketten jutottak tovább, majd újabb harminc osztás után minden győztes, tehét összesen négyen játszották a döntőt, melyet végül Rubovics Gyula, a Vasi Honvéd Bajtársi Egyesület tagja nyert meg, így ő hódította el a vándorserleget is.
Amilyen jó szájízzel fogtak kezet a verseny elején a résztvevők, ugyanolyan jó barátsággal is váltak el egymástól a verseny végén. 
A hadikártya-bajnokságot - a tervek szerint - 2015-ben is megrendezik.   

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére