Sikeresen épült új közösség Oladon

vkriszti • 2015. február 28., szombat •
A TÁMOP 5.5.4 „Új közösségekért a lakótelepen” című pályázatot 2014. január 1. és 2015. február 28. között a Szombathelyi Evangélikus Egyházközség irányította, Szombathely Megyei Jogú Város és több partnerintézmény együttműködésével. A projekt lezajlásáról, és megvalósításáról Gregersen-Labossa György, evangélikus lelkész beszélt a frisss.hu-nak.
Sikeresen épült új közösség Oladon

Milyen munkálatokat végeztek el a projekt keretein belül?

Ez egy összetett projekt, melynek az volt a célja, hogy Magyarországon a nagyvárosokban, ahol jellemző a lakótelepi élet, újra lakóközösségek alakuljanak ki, illetve a meglévők megerősödjenek, hiszen ezeken a területeken az elmúlt 20-25 évben eléggé elhanyagolták a közösségépítést. Ebben a projektben part5nerként főként az egyházakra és a civil szervezetekre számítottak pályázóként, de akárki is nyert, be kellett vonni az adott városban lévő civil szervezeteket, a lakószövetkezeteket és a helyi önkormányzatokat is. Azért vállaltuk mi el ezt a pályázatot, mert az egyháznak nagyon fontos feladata, hogy kilépjen a templom falain kívülre, és ahol lehet, közösségeket szervezzen, és nem feltétlenül missziós szándékkal, hanem hogy az oladi lakótelepen élőknek új közösségeket szervezzen. Tehát az egyik munka, amit elvégeztünk, hogy emberekből építettünk egy közösséget.

Emellett a pályázat lehetőséget adott arra, hogy bizonyos infrastrukturális fejlesztéseket is elvégezzünk a célterületen. Ennek a leglátványosabb eredménye – amire nagyon büszkék vagyunk – egy olyan játszótér, ami egy meglévő játszótér helyén létesült. Az ott élő lakóközösséggel, képviselőkkel egyeztetve őszre meg is valósult ez a játszótér.

Ezen kívül a klubokhoz kapcsolódnak olyan eszközbeszerzések, amik például a közösségi kert létrehozásához, vagy a barkácsklubban, vagy a számítástechnikai klubban voltak szükségesek.

Létrejött a Lakossági Információs és Szolgáltató Iroda (LISZI) is. Milyen változásokat hozott ez az oladi lakótelep életében?

Ez a pályázatnak előírása volt, hogy egy ilyen irodát létrehozzunk. Ebben mi partnerre találtunk az oladi ÁMK vezetésében. Ők biztosítottak egy nagyon szép irodát, ahol a klubfoglalkozások jelentős része is zajlott. Illetve itt voltak tanácsadások az élet minden területéről: lakásfelújítással kapcsolatban, biztonsági-rendőrségi tanácsadás, pszichológiai-mentálhigiénés tanácsadás, gazdasági tanácsadás stb.

A jelenléti ívek alapján, több mint 3000 embert sikerült elérnünk a célterületről, tehát elmondhatjuk, hogy a programjaink tényleg látogatottak voltak.

A projekt lezárulta után hogyan folytatódhat ez a tevékenység?

Szerencsések vagyunk, mert nagy összefogással a projekt végére megalakult egy egyesület, ami a LISZI-ből nőtt ki. Ennek az egyesületnek az lesz a feladata, hogy mindazokra az alapokra, amiket a LISZI letett, elkezdjen építkezni. Ez is célunk volt, hogy a projekt segítségével megteremtsük az alapokat, aztán elinduljon az öntevékenység. Ennél nagyobb sikere nem is lehetett volna a programnak, mint hogy létrejön egy ilyen civil szervezet, ami ezt az irányt viszi tovább.

közösség

további frisss

lap tetejére