Sikeres volt a nyomozás a betörés-sorozat ügyében Zanaton

frisss.hu • 2016. április 17., vasárnap •
A lakossági fórumon szó volt a bűnmegelőzésről és a designer drogokról is.
Sikeres volt a nyomozás a betörés-sorozat ügyében Zanaton

Kántás Zoltán, Szombathely keleti városrészének önkormányzati képviselője hívott össze lakossági fórumot csütörtök délutánra Zanaton. Az apropót egy nagyon örvendetes esemény adta, ugyanis az elmúlt hónapokban a zanatiak kedélyét meglehetősen borzoló betörés-sorozat elkövetőit sikerült elfogni, a nyomozás sikeresen lezárult. Mint kiderült, az ország több részén is tevékenykedő csapatról volt szó, akik különösebb helyismeret nélkül keresték fel például Zanatot is, általában sötétedés után, hogy láthassák, melyik házban nincsenek otthon. Amennyiben nem látszott fény egy házból, akkor nem válogattak a behatolás eszközeiben, egyszerűen betörték az ajtót, ablakot és értéktárgyakat tulajdonítottak el. 

A fórumon Dr. Gulyás Ferenc, Szombathely rendőrkapitánya személyesen számolt be az eredményekről. Annak ellenére, hogy Vas megyét a béke szigeteként szokták emlegetni, bűnesetek itt is vannak, mi sem vagyunk beoltva bűncselekmény ellen. A felderítésben rendkívül fontosak a lakossági bejelentések, sokat segítenek munkánkban - emelte ki a rendőrkapitány. 

A fórum résztvevői számos hasznos tanáccsal gazdagodthattak az előadásból, elhangzottak a feltárt bűncselekmények tanulságai is, különös tekintettel azokra az elemekre, amelyek a jövőben biztosíthatják a rendőrség és a lakosság megfelelő, eredményes együttműködését. Bemutatták a városrész felelős rendőrét, akit körzeti megbízottként lehet majd bármilyen gyanús eseménnyel felkeresni. A cél a közvetlen, gördülékeny kommunikáció - hangsúlyozta Gulyás Ferenc. 
 

A designer drogokról is szó esett, hiszen nem jelent megoldást, ha nem beszélünk róla - hangzott el. Sajnos ezek a vegyszerek egyre inkább elterjedőben vannak, jobb, ha mindenki ismeri a problémakört. 

Kántás Zoltán emlékeztetett, decemberben a betörés-sorozat okán egy rossz szájízű lakossági fórumon találkoztak, viszont most nagy örömöt jelent, hogy a rendőrség eredményes munkájáról hallhattak beszámolót. A képviselő sok sikert kívánt a körzeti megbízottnak és egyben biztosította afelől, hogy mind a zanatiaktól, mind tőle személyesen minden segítséget meg fog kapni munkájához. 

A lakossági fórum végén sok kérdés hangzott el, olyan praktikus témákban, mint például a kapcsolattartás a körzeti megbízottal, vagy az állampolgári jogok határai egy-egy betörés esetén. Volt, aki azt szerette volna tudni, mit tehet, ha a saját kertjében talál egy idegent, aki a zárt kapu ellenére jött be területére. Fejbe vághatom? - hangzott a kérdés. Gulyás Ferenc  ismertette a vonatkozó törvény iránymutatásait, melyek szerint csak arányosan, olyan mértékben használható az erőszak, amilyen mértékben az embert éri. Tehát, ha valaki megjelenik egy kertben, mert mondjuk rosszul lett, akkor nem kell azonnal fejbe vágni. Jobb elkerülni az ilyen cselekményeket, hagyják ezeket inkább a rendőrökre, ha szükséges. Ettől függetlenül természetesen az önvédelem mindenkinek állampolgári joga - hangzott el a válaszadásban. 

 

közösség

további frisss

lap tetejére