Sikeres újraélesztést hajtottak végre a szombathelyi tűzoltóbálon

NR - Fotó: Bodorkós Máté • 2017. május 22., hétfő •
Ezért fontos, hogy mindenki megtanulja alkalmazni a szívkompressziót.
Sikeres újraélesztést hajtottak végre a szombathelyi tűzoltóbálon

A május 6-i szombathelyi tűzoltóbálon az egyik vendégnek, egy nyugalmazott tűzoltónak leállt a szíve. A férfi újraélesztését a vendégek kezdték meg, név szerint Némethné Kiss Ildikó, a Markusovszky Kórház Genetikai Laboratóriumának humángenetikai szakasszisztense, Németh István, a BPW-Hungária létesítmény tűzoltója és Göncz Szabolcs tűzoltó alezredes. A mentők megérkezéséig szívmasszázsban részesítették az eszméletlen férfit.

Történt egy másik eset is, az a sárvári vasútállomáson, ott is egy férfin kellett segíteni, akinek leállt a keringése. Ott a közeli tűzoltólaktanyából siettek a férfi segítségére.

Az esetek után, hétfőn reggel Dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere sajtótájékoztatót hívott össze, hogy hangsúlyozza, mennyire fontos, hogy mindenki tisztában legyen az újraélesztés szabályaival.

"2012-ben indítottuk el a 'Szombathely, a segítés városa' programot. Ezzel azt szerettük volna elérni, és azt szeretnénk elérni ezután is, hogy akik részt vesznek az újraélesztés programban, azok szellemiségükben is a segítést tartsák majd ezután is a gondolkodásuk fő mozgatórugójaként" - mondta Dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere.

"A hivatásos katasztrófavédelem és a tűzoltók egyik elsődleges alaprendeltetési feladata az élet védelme és az anyagi javak védelme, megóvása. Ebben nyilván elsődleges helyen kell, hogy szerepeljen az életvédelem. Azt gondolom, hogy az a program és az a képzés, amelyben a tűzoltó bajtársak az elmúlt időszakban részt vehettek, és elsajátíthatták az újraélesztéshez kapcsolódó ismereteket, annak most már a gyakorlatban is több alkalommal sikerrel vették hasznát" - tette hozzá Dr. Bognár Balázs, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója.

A program 2017-ben közel 30 ezer, újraélesztésre kiképzett emberrel büszkélkedhet, ami egy hatalmas eredmény. Emlékeztetőül, az betegek kemény felületre fektessük le, és két befúvás után, harminc mellkas-kompressziót kell elvégeznünk.

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére