Sikeres nyári évad Kőszegen, előadás és zene a Várszínházban

frisss.hu Fotó: Hornyák Emőke • 2016. július 07., csütörtök •
Féltávnál a Kőszegi Várszínház előadássorozata, az eddigi tapasztalatok alapján sikeres volt a szezon első fele az immár hagyományos nyári nagyszínpadi előadások tekintetében. Pócza Zoltán, a Jurisics­vár Művelődési Központ és Várszínház igazgatója értékelte az idény eltelt részét a FrisssFm­nek.
Sikeres nyári évad Kőszegen, előadás és zene a Várszínházban

Június 15­én kezdte meg nyári nagyszínpadi előadásainak sorát a Kőszegi Várszínház, Ken Ludwig Botrány az operában című komédiájával indítottak, a sikeres indítást nem bízták a véletlenre, a darabot nem kisebb nevek fémjelezték, mint a rendező, Mikó István vagy a szereplők közül Beleznay Endre, Csengeri Attila és Nyertes Zsuzsa. Pócza Zoltán úgy véli, a jól összeállított előadáslista mellett az időjárás sem elhanyagolható tényező szabadtéri rendezvényeknél. Az idő kegyes volt hozzájuk, nem maradt el egyetlenegy produkció sem. A visszajelzések is biztatóak, a műsorpolitikát tekintve széles palettán mozogtak a programok, a baba-színház, bohózatok, a koncertek sorában az érdeklődők könnyen megtalálták a kedvükre valót.

A szervezők azonban még nem tehetik elégedetten hátra a kezüket, a héten indul idei saját bemutatójuk, amely Carlo Goldoni Terecske című vígjátéka lesz Kelemen József rendezésében, a darabot a közönség először július 7­én láthatja először, majd további hét este lehet megtekinteni. A főbb szerepekben Bajomi Nagy György, Sodró Eliza, Epres Attila, Takács Kati és Szilágyi Csenge lép színpadra. A direktor szerint a siker annak köszönhető, hogy tartalmas szórakozást nyújtanak a rendezvénysorozattal, ami túlmutat egy átlagos fesztiválon, ráadásul a nyári évaddal a várszínházon kívül Kőszeget is népszerűsítik: a környék megismerése, felfedezése keretbe foglalja a távolabbról a városba látogatók kikapcsolódását. A teátrum több mint 30 éve tölti ki a nyárestéket, az induláskor még iskolás nézőik mára saját gyermekeiket viszik el, generációról­generációra átadva az élményt, amit a színház nyújt.

A Kőszegi Várszínház programjaira látogatók egyébként nemcsak a vasiak közül kerülnek ki, megyehatáron túlról is érkeznek a rendezvényekre; visszatérő vendégeik vannak Gyöngyösről és Budapestről is. A távolabbi vendégek jelentős része a fővárosból érkezik.

Pócza Zoltán a jövőre vonatkozó tervek között kiemelte, hogy bár kialakult egy egyedi kínálatuk, amely vonzza a látogatókat, ám mindig lehet tovább fejlődni, álmodni, ez függ nyilván a rendelkezésre álló forrásoktól is. Hangsúlyozta, hogy mindemellett figyelni kell a túlkínálat elkerülésére, tekintve, hogy hétvégente száz kilométeres körzeten belül 5­6 színházi előadást is lehet találni, igyekezni kell egyensúlyra törekedni.

A nyár második felére tervezett előadásaik közül az igazgató kiemelte a Terecske című vígjátékukat, de fontos része a kínálatuknak Jordán Tamás és Molnár Piroska Románc.com előadása, az Indul a bakterház musicales változata, a Száll a kakukk fészkére, A balfék, avagy a hülyéje, Vitéz Palkó és Tündér Ilona meséje vagy éppen a Marica grófnő.

közösség

további frisss

lap tetejére