Sikeres együttműködés a BPW és Szombathely között

szróbert • 2014. május 29., csütörtök •
Szombathely és az itt élő, dolgozó polgárok számára is nagyon fontos, hogy a tulajdonosok az elmúlt években nem kivitték az osztalékot, hanem a gyár további fejlesztésére használták fel, s ezzel új munkahelyeket is teremtettek – ezt hangsúlyozta a város polgármestere és a térség országgyűlési képviselője is a BPW-Hungária Kft.-nél, amikor a németországi tulajdonos Kotz család tagjai Szombathelyre látogattak. A május 29-i eseményen a frisss.hu megtudta, hogy a gyár és a város között továbbra is sikeres az együttműködés.
Sikeres együttműködés a BPW és Szombathely között

Ismeretes, hogy a BPW-Hungária Kft.-t 1991-ben vegyesvállalatként alapította a Rába Járműgyártó Rt. valamint a német tulajdonú BPW Bergische Achsen KG. A szombathelyi üzemben már korábban is volt futóműgyártás, amely egy része angol, amerikai piacra került kiszállításra. A 142 fővel és 40%-os német részesedéssel induló vállalkozás már egy éven belül belendült és további befektetés révén 75%-ra nőtt a BPW részesedése.
A 2004. évi 25%-os Rába részesedés kivásárlásával a vállalat 100%-ban a BPW Bergische Achse KG. tulajdonába került, s ekkor változott a cég neve is BPW-Rába Futóműgyár Kft.-ről  :BPW-Hungária Kft.-re. A folyamatos fejlesztések, beruházások, a széria futómű (NF)  üzletág mellett az Agrár üzletág megerősítése és nyereségessé tételével mára a vállalkozás 200 millió eurós éves forgalmat és 1.380 fő foglalkoztatott létszámot tud felmutatni. Ezzel Szombathely város 3-4. legnagyobb vállalkozása és a 4. legnagyobb iparűzési adó befizetője.
A vállalat folyamatosan fejleszt, a tulajdonosok az elmúlt tíz évben osztalékot egyáltalán nem vittek ki, a nyereség folyamatosan visszaforgatásra kerül. Tavaly kezdték el (az eddigi 240 ezer m2 mellett) további 100 ezer m2 földterület vásárlását mind a jelenlegi logisztikai központ, mind további hosszú távú fejlesztési lehetőségek biztosítása céljából. E területen úgy a kormányzat (Nemzeti Vagyonkezelő), mint a város közgyűlése rendkívüli figyelemmel és gyorsasággal intézte a szükséges határozat hozatalokat, engedélyeket. 
A frisss.hu a kormányzattal, várossal való kapcsolatról megtudta, hogy a BPW beruházásai során folyamatosan állami támogatásra is pályázott, amelyeket el is nyert (Széchenyi pályázat, GOP pályázatok, Támop pályázat (lásd részletesen a mellékletben), emellett jelenleg is fut egy projekt a Logisztikai központ beruházása kapcsán. Szoros együttműködés van folyamatosan a honvédelmi miniszter és a polgármester támogatásával a duális képzés, szakképzés, valamint a szombathelyi mérnökképzés területén. Emellett a Nyugat Pannon Járműipari és  Mechatronikai Központ minta példája a kormányzati – városi – vállalati együttműködésnek, ahol az ipar infrastrukturális, képzési, beszállítói igényei kerülnek a kormányzati törekvésekkel összhangban, kiemelten fejlesztésre és a BPW több munkacsoportban is képviselteti magát.
A vállalat vezetői részt vesznek úgy országos, mint megyei, városi szervezetekben (MGSZ elnökség, Kamarai elnökség, Weöres színház szenátus, Környezetvédelmi, Karitász kuratórium…stb.), amelyen keresztül véleményezik, javaslatokkal élnek az új törvények, jogszabályok, gazdasági szabályozók  kialakításában.  A város és vállalat gyümölcsöző együttműködését  tükrözi szintén, hogy Christian Peter Kotz, a BPW-Hungária Kft. Felügyelő Bizottságának elnöke 2005-ben, majd Brumbauer József ügyvezető 2008-ban megkapta a várostól az Éhen Gyula díjat.
A tulajdonos Kotz család május 29-én látogatott Szombathelyre. A mntegy negyven fős csoportot az országgyűlési képviselő és a város, valamint a cég vezetése fogadta a gyár bejáratánál. 

Puskás Tivadar polgármester köszöntő beszédében elmondta: A cég azon tulajdonosait köszönthetem Önökben, akik a város 4. legnagyobb munkáltatói. Számunkra fejlődést jelent, hogy tovább haladhatunk a  megkezdett úton, ebben pedig önöknek kiemelt szerep jutott. Köszönjük, hogy a válságkezelés idején azt választották, hogy az itt dolgozókat nem elküldték, hanem megtartották. Számunkra nagyon fontos volt ez a válságkezelési lehetőség, amit hazánk elkezdett és példaként, önökkel együtt visz tovább. Köszönjük, hogy a vállalat az elmúlt 10 évben nem kivitte, hanem az itteni fejlesztésre használta fel az osztalékot. Mindez a fejlődést adja a városunknak. Szombathely köszöni, hogy a BPW együttműködik a várossal, amit az Éhen Gyula díj is bizonyít, illetve az is, hogy az ügyvezető, Brumbauer József nyerte el az Év Vasi Embere kitüntető díjat is.

A polgármester beszéde végén hozzátette: az együttműködés felhőtlen, az eredményeink csodálatosak, tehát a jövő is reményteljes. Azt kívánom, hogy érezzék nagyon jól magukat, szeressék és ismerjék meg Szombathelyt és persze a gyárat is.

Hende Csaba országgyűlési képviselő, honvédelmi miniszter köszöntő beszéde elején a térség úthálózatának fejlesztéséről és az észak-déli vasútvonal villamosításáról tájékoztatott, majd  demokrácia ünnepének nevezte az elmúlt vasárnapot, hiszen – mint mondta – az EP választásokon a Fidesz-KDNP a vasi megyeszékhelyen 57%-ot ért el. Ezt nagy taps üdvözölte. 
Ez a cég mindig jól élt azokkal a lehetőségekkel, melyek a szabályozási környezet kialakítását jelentik, nemcsak a múltra, de a jövőre vonatkozóan is úttörő szerepet játszik a BPW. Bátran kijelenthetem, hogy az ország újraiparosításának mozdonya lesz ez a város és ez a cég, ehhez pedig minden segítséget megkapnak a magyar kormánytól. Mint a fogaskerekek úgy fogunk a jövőben is összekapaszkodni, a kormány, a kamarák és a tulajdonosok egyet akarnak, ez pedig a fejlődés, a fejlesztés, a gyarapodás - emelte ki a miniszter. 
Miután háláját fejezte ki azért, amit a BPW ad a városnak, és a támogatást is megköszönte, a szentírást idézte Hende Csaba: Akinek sok van, attól sokat kérnek számon. 

A köszöntők után a tulajdonosok gyárlátogatáson vettek részt.  

 

közösség

további frisss

lap tetejére