Semmivel össze nem téveszthető szag: fókuszban a Falco-gyár környezetterhelése

Szita Róbert - Fotó: Hornyák Emőke • 2016. június 10., péntek •
A küzdelem nem lesz rövid, mert a gyár egyértelműen az időhúzásra játszik – hangzott el az ultrafinom részecskeszám mérés dokumentumainak bemutatásakor, pénteken az ŐrvidékHázban.
Semmivel össze nem téveszthető szag: fókuszban a Falco-gyár környezetterhelése

Szombathely városában régóta elhúzódó probléma a Falco-gyár környezetterhelő tevékenysége. Tavaly ősszel dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő Tiszta levegőt címmel petíciós aláírásgyűjtési akciót indított. A petíciót közel 8.000-en írták alá, követelve egy szűrő felszerelést, illetve egy mindenki által nyomon követhető, állandó mérőműszer felszerelést. A cég, akárcsak korábban, sem a petícióra, sem később a zöldhatóságok felhívásra és büntetéseire nem reagált.  

Nemrégiben dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő és szombathelyi lakosok kérésére a budapesti székhelyű a Levegő Munkacsoport Környezeti Tanácsadó Irodája május 25-én, 29-én és 30-án Szombathelyen és környékén ultrafinom részecskeszám mérést végzett. 

A mérés célja az volt, hogy megállapítsa a Falco Zrt. Zanati úti telephelyéről kibocsátott ultrafinom részecske szennyezése Szombathely levegőjére milyen hatást gyakorol.

Lenkei Pétertől, a mérést végző Iroda munkatársától megtudtuk, hogy az ultrafinom részecskék koncentrációjára nem határozható meg olyan határérték, amely alatt biztosan nem károsítják az emberi egészséget. A WHO szerint ezek a részecskék bizonyítottan rákkeltőek. Belélegezve lerakódnak a tüdő legmélyén, ott gyulladást váltanak ki. A részecskék felszínén megtapadó, súlyosan egészségkárosító, gyakran rákkeltő anyagok a véráramba is bekerülnek. Szív- és érrendszeri megbetegedéseket (vérrög-képződés révén), asztmát és allergiát is előidézhetnek, agyi trombózist is. Az ultrafinom részecskék hazánkban évente mintegy 12 800 ember idő előtti elhalálozását okozzák.

Az ultrafinom részecskék elsősorban a fűtésből, égetésből (különösen a szén, fa és egyéb szilárd anyagok eltüzeléséből), valamint a közlekedésből (elsősorban a dízeljárművekből és a kétüteműekből) származnak.

A mérések és a módszerek
Május 25-én, szerdán két méréssorozatot végzett a felkért Iroda, majd május 29-én este újabb mérést végeztek. 
A metódus szerint Szombathely területén és közeli környezetében kijelölték a referenciamérési pontokat, amelyek a háttér légszennyezettséget hivatottak bemutatni. Több mérési helyszín a szélirányhoz igazodva a Falco Zrt. Zanati úti telephelyétől, a P127 pontforrástól szélirányban távolodva helyezkedett el. Valamennyi mérési ponttól jól látható volt a 45 méter magas, P127 pontforrásból távozó füstgáz fáklya. 

Az 1. méréssorozat alkalmával a Falco Zrt. P127 pontforráshoz közeli helyszíneken szélirányban vizsgálták a részecskeszámot. A Vépi út 18. előtt átlagosan 10365, a Vépi út 27. előtt pedig 32110 részecske/cm3 értéket mértünk. Ez utóbbi a háttér szennyezettség 16-szorosa A 2. második méréssorozatnál több mérési pontot jelöltek ki szélirányban, nagyobb távolságra. A pontforrástól 300 méterre 8-szorosos, egy kilométerre 6-szoros, 1,5 km-re 4,5-szörös, 2,5 km-re közel 3-szoros volt a szennyezettség. 
A Környezeti Tanácsadó Iroda megfogalmazta javaslatait is, ezek szerint a levegőtisztaság védelme érdekében a Falco Zrt. füstgáz és por kibocsátó berendezéseire hatékonyabb szűrőrendszer felszerelése szükséges.
Az elvégzett méréssorozatot az iroda munkatársai javasolják megismételni két egymás utáni napon, amikor a Falco Zrt. nem üzemel, illetve amikor üzemel, éjszakai időpontban, közel azonos időjárási viszonyok mellett.
Emellett szúrópróbaszerűen, Szombathely több pontján formaldehid légszennyezettség mérések elvégzését is javasolják, valamint egy nem akkreditált PM2,5 mérőrendszer kiépítését is szükségesnek tartják Szombathely területén legalább 50 mérőponttal, online adattovábbítással és meteorológiai adatok (elsősorban szél) rögzítésével. A rendszer alkalmas lehet a Falco Zrt. légszennyező-kibocsátásának nyomon követésére költséghatékonyan.  

Ugyancsak a pénteki sajtótájékoztatón tudtuk meg, hogy a DSI-műszer sajnos még nem szabványos, de 10 éven belül talán már az lesz. Mint azt Lenkei Péter megjegyezte, Svájcban már látszik, honnan fúj a tiszta szél. 
A mért adatok egyébként már nyilvánosak, felkerültek az internetre is. Érdekesség, hogy az ózdi acélművek jelenleg is nagy mennyiségű hulladékvasat dolgoznak fel, ott 0,6 mg/m3 a porkibocsátás mértéke, a Falconál ez az érték 38,8 mg/m3!!! Ezt a mérési eredményt egyébként a kormányhivatal tette közzé.

Közben a Falco tulajdonosa, a Kronospan nevű cég nem is olyan régen a gyár összes részvényét átruházta egy ciprusi vállalatnak. Hende Csabáék meginvitálták a ciprusiakat, hogy jöjjenek el Szombathelyre és cseréljenek eszmét a forgácslap-gyártásról.  
A Falco-gyártól kért környezetvédelmi beruházás összköltsége 5 millió Euró. 

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére