Sakk-matt Szombathelyen

Szita Róbert - Fotó: Tóth Arnold • 2017. március 18., szombat •
A Haladás VSE-Infraplan jelenleg a 8. helyen áll az NB I-es sakk csapatbajnokságban az utolsó 2 fordulóban eldől, hogy a szombathelyiek megőrzik-e első osztályú tagságukat.
Sakk-matt Szombathelyen

A Tóvendéglő ad otthont a Haladás hazai meccseinek, és ez így történt  a szombathelyi NB I-es sakkcsapat legutóbbi, DVTK elleni március közepén tartott bajnoki fordulójában is. A Hali hiába vonultatott fel négy nemzetközi nagymestert – Zbynek, Jankovic, Ruck és Polák – is, mégis 4 ½ - 7 ½ arányú vereséget szenvedtek a tabellán 2. helyen álló ,,miskolciaktól”. 

NB I-es csapatunk szereplése idén nem olyan sikeres, mint az elmúlt hat évben, melyből három alkalommal is érmesek tudtunk lenni. Nehezíti céljaink elérését, hogy bennünket erősítő 3 külföldi játékosunk – a cseh Hracek Zbynek és Polák Tomás, valamint a horvát Alojzije Jankovic – igen elfoglalt, saját hazájuk bajnokságában is játszanak, míg a tábla, illetve ÉLŐ-pontszáma alapján is a legerősebb magyar játékosnak tekinthető, még mindig csak 21 esztendős Rapport Richárd nemzetközi nagymesterünk idén még nem is játszott nálunk. Bízunk benne, hogy a Belgrádban élő Ricsi az utolsó 2 fordulóra hazaérkezik és sikerre viszi az 1. táblánkat. Szükségünk lenne rá. Csapatunkat persze több kiváló szombathelyi, így az olimpiai ezüstérmes Ruck Róbert mellett Németh Miklós, dr. Kovács Gábor, Kiss Attila mesteredző és Csonka Attila István is erősíti – nyilatkozta honlapunknak Pergel László FIDE-mester, a Haladás sakkozóinak szakosztályvezetője.

A DVTK elleni bajnokin egyébként a 12 táblán 2 győzelmet arattak a Hali sakkozói, a 8. táblán Petényi Tamás és a 11. táblán Szukics Ádám szerzett teljes pontot, emellett 5 döntetlen és 5 vereség is született. Sajnos a többszörös magyar bajnok női nemzetközi nagymestert, Némethné Lakos Nikolettát is feladásra kényszerítették. 
A 10 csapatos NB I-ben nagyon nehéz két meccs van még hátra, és a szombathelyiek mindenféleképpen szeretnének NB I-esek maradni. Az NB I/B-ben nagyon jól áll a csapat, ott jó lenne megtartani a dobogós helyezést, míg az NB II-ben rendkívül szoros az élmezőny, ott a 3. hely elérése a realitás.
  
A bajnoki forduló során tehát nemcsak a legjobbak, hanem a Haladás második és harmadik csapata is versenybe szállt és győzött. Az NB I/B-ben HVSE II – Nagykanizsa II ellen (6 ½ - 5 ½), míg az NB II-ben HVSE III – Ajka meccset (7 ½ - 4 ½) rendeztek. 
A sakk szerelmeseinek jó hír, hogy április 1-2-án országos sakkcsapat diákolimpiát rendeznek Szombathelyen, aztán egy hét múlva, április 8-án a bajnokság éllovasa, a nagykanizsai Aquaprofit NTSK látogat a Tóvendéglőbe. Aki teheti, látogasson ki ezekre a sakkeseményekre, mert minden bizonnyal kiváló partikat láthat majd. 
 

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére