Röszkén a migránsok, Szombathelyen a kutyasz@r a legnagyobb probléma?! (frissítve!)

Szita Róbert • 2015. szeptember 16., szerda •
A közgyűlés délután részletesen tárgyalta a közösségi közlekedéssel kapcsolatos felvetéseket, majd Lendvai Ferenc Fidesz frakcióvezető javaslatára úgy döntöttek, hogy szeptember végén rendkívüli bizottsági ülés foglalkozik majd a konkrét javaslatokkal. Aztán a kutyasz@r, a vasúti emlékhely és a pápalátogatás is téma lett, de több lényeges döntést is zárt ülésen hoznak meg.
Röszkén a migránsok, Szombathelyen a kutyasz@r a legnagyobb probléma?! (frissítve!)

,,Kérem a Szova ZRt. azonnali teljes körű átvilágítását!” – ezt a feliratot olvashatták a képviselők és a résztvevő vendégek, amikor visszatértek a közgyűlési ebédszünetről.  A rövid intermezzo, - ami egyébként a sorban a tizedik napirendi témára irányította a figyelmet – után  a költségvetési rendelet módosításáról egyeztettek. 

Költségvetés: nem lesz működési hiány
Az ellenzéki kérdésekre reagálva Molnár Miklós alpolgármester miután felhívta a figyelmet arra, hogy működési hiány nem lesz ebben az esztendőben, azt kérte a hivatal illetékes osztályának munkatársaitól, hogy mérjék fel, hogy az útburkolati jelek újra felfestése mennyibe kerülhet városi szinten.

Koczka Tibor alpolgármester pedig a Falco számára megítélt 20 millió forintos támogatást, valamint a HVSE 40 millió forintos rezsitámogatását indokolta meg. A költségvetés módosítására vonatkozó határozati javaslatot elfogadták a képviselők. 

Fókuszban a parkolás és a közlekedés
Ezután a lakosságot közvetlenül is érintő témákról tárgyaltak. Noha sokakat érzékenyen érintett, Sátori Károly javaslatára mégsem tárgyaltak ezúttal a város parkolási gondjairól. Több ezer embert érdekel, hogy a Rohonci út és a Bem József utca környékén megoldódhat-e a parkolás?

Megtudtuk, hogy a tervek szerint négy helyszínen alakítanának ki újabb parkolókat. A javaslatok közé tartozik a Dolgozók útja és a Kodály Zoltán utca közötti park, a Váci Mihály utca 68-74. számú ház mögötti terület és a Bem József utca 6. szám melletti lévő trafóház előtti szakasz, illetve a Bem József utca és a Rohonci út közötti terület. A beruházással csaknem 250 új parkolóhely jöhetne létre. A témát mégis levették a napirendről, mert Sátori Károly javaslatára máshol is szükség lenne parkolóhelyekre, ezért majd azon javaslatokkal együtt tárgyalják meg, várhatóan októberben. 

Ezután a közösségi közlekedés volt a téma. Elhangzott, hogy a 8H számú vonalon a kihasználatlanság miatt egyes járatokat megszüntetnének, vagy átalakítanák a menetrendet. Miután több ellenzéki képviselő is elfogadhatatlannak nevezte az előterjesztést, Lendvai Ferenc azt javasolta, hogy szeptember 28-án legyen rendkívüli gazdasági és városstratégiai bizottsági ülés, amely megtárgyalhatja a konkrét javaslatokat, amit utána átnyújtanak a Volánnak és ezt követően a Közgyűlés újra tárgyalhatja a közlekedési közlekedést.

A téma egyeztetése során járatbővítést kért Kelemen Krisztián képviselő a Joskar-Ola lakótelepen élők érdekében, mire Molnár Miklós alpolgármester úgy fogalmazott, hogy az a jól felfogott érdeke mindenkinek, hogy a lehető legkisebb költségvetési támogatással a lehető legkorszerűbb közösségi közlekedés valósulhasson meg Szombathelyen. 

Kutyasz@r, névváltozás, vasúti emlékhely és pápalátogatás?

Ha hiszik, ha nem, miközben Röszkén a migránsok elleni jogos fellépés, addig Szombathelyen a kutyafuttatók és a kutyasz@r szerepelt a napirenden. Percekig masszírozták azt a bizonyosat, még az ebek számára oly fontos mobil wc-t is szóba hozták, de ez már nemcsak az érdeklődők körében teremtett derültséget, de a képviselők is nagyot mosolyogtak, így aztán jött a következő téma.  

A Savaria Rehab-Team és a Regionális Szociális Forrásközpont összevonásának lehetőségét is megtárgyalták, majd a névváltozásról is döntöttek.

Ezután a Gyöngyöshermán-Szentkirály Polgári Kör civil szervezet kezdeményezésérről, a vasúti emlékhely kialakításáról határoztak. Az új játszótér területére vonatkozó terveket a főépítész jóváhagyta és időközben már az építkezés is megkezdődött. A polgári kör vállalta az emlékhely fenntartását, de még megállapodást kötnek az önkormányzattal erről. A déli városrész, a 14. sz vk. képviselője, Tóth Kálmán azt hangsúlyozta, hogy nagyon sok lokálpatrióta embert dicsér ennek az emlékhelynek az ötlete és létesítése, míg Puskás Tivadar az ügy pártállástól független politikamentességét emelte ki. 

Ezután arról tárgyaltak, hogy új helyre kerül a ruhaipari tanműhely, az oladi szakképző Iskola tanműhelye most a 11-es Huszár úton működik, de a kedvezőbb fenntarthatóság miatt áthelyeznék azt a Styl üresen álló üzemcsarnokába. A tanműhely november 1-jével kerülhet át az új helyre, a megüresedő ingatlant pedig értékesítenék. 

Szóba jött a pápalátogatás időpontja is, ekkor Puskás Tivadar arról informálta a testületet, hogy a tervek szerint a 2016. júliusában, a lengyelországi Katowiczében megrendezendő ifjúsági találkozóhoz igazítaná a szentszék Őszentsége Ferenc pápa szombathelyi programját, de ez még - mint mondta - egyeztetéseket igénylő kérdés. 

21 óra környékén az elmúlt időszak történéseivel kapcsolatban tettek fel kérdéseket a városi képviselők, majd egy órával később már Foki Róbert, a Szombathelyi Sportközpont és Sportiskola vezetője izzadt meg, miközben az elenzéki képviselők a Haladás VSE pénzügyeivel kapcsolatban fogalmaztak meg nem éppen kellemes kérdéseket. 

A nyílt ülésen tárgyalt napirendi témák tárgyalása 22 óra 20 perckor véget ért, 10 perc szünet után már a nyilvánosság kizárásával folytatódott a Közgyűlés. 

A frisss.hu megtudta, hogy zárt ülésen elsőként a Haladás Labdarúgó Stadion és Multifunkcionális Sportkomplexum beruházás generál kivitelezése közbeszerzési eljárást megindító felhívásról, majd a Szombathelyi Sportközpont és Sportiskola Nonprofit Kft.-t és a Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Nonprofit Kft.-t érintő személyi döntésekről tárgyaltak, emellett az önkormányzati kitüntetésekről, a Savaria Szimfonikus Zenekarhoz kirendelt önkormányzati biztos jelentéséről, a Kőszegi utca 44. szám alatti ingatlan hátsó, udvari részéről, a Földforgalmi Törvény szerinti helyi földbizottság által az ingatlanok vonatkozásában kiadott állásfoglalás elleni kifogások elbírálásáról, valamint az egyedi hatósági ügyekben beérkezett fellebbezésekről is egyeztetnek.

A közgyűlés legközelebb október 22-én hoz majd döntéseket.      

 

közösség

további frisss

lap tetejére