Roma Kulturális Napok a könyvtárban

frisss • 2019. április 04., csütörtök •
Íme a program.
Roma Kulturális Napok a könyvtárban

A Berzsenyi Dániel Könyvtár és SZMJV Roma Nemzetiségi Önkormányzata tisztelettel meghívja Önt a ROMA KULTURÁLIS NAPOK program keretében 2019. április 5-én 17 órára a könyvtár első emeleti hírlapolvasójában nyíló kiállításra, mely Rácz Gyöngyi művész horgolt babáit mutatja be, Mirkia[1] álma címmel. Köszöntőt mond Valentin Károlyné, SZMJV Roma Nemzetiségi Önkormányzatának elnöke, megnyitja Nagy Éva igazgató, hegedűn közreműködik Horváth Dániel Dudu.

Rácz Gyöngyi háromgyermekes édesanya, naivista festő, babakészítő. Már nagyanyja testvére, Orsós Teréz, majd édesanyja, Ráczné Kalányos Gyöngyi is festészettel foglalkoztak, ezért a művészeti pályára lépés teljesen magától értetődő dolog volt számára. Szabadidejében gyermekei ellátása mellett állandóan fest, rajzol és horgol, ebből kifolyólag gyermekei is fogékonnyá váltak a művészetek iránt. A horgolt amigurumi figurák készítését eleinte saját gyermekei inspirálták, később baráti körben egyre több megrendelés született, végül a család unszolására a világhálóra is felkerültek alkotásai, és ezt követően egyre-másra érkeztek újabb és újabb megrendelések. Megszületett a Gyöngy Dizájn Facebook-os oldal, ahol többek között megvásárolható Süsü a sárkány, óriás polip, katicabogárka, egyedi gyermekfotó után tervezett baba és még sok más szépség. Ám a legkülönlegesebbek mégis a roma folk elemeit vegyítő 28-30 cm magas pihe-puha cigány babák. Testük barna pamutfonalból készül, ruhadarabjaik elkészítéséhez pedig káprázatosan szép színek, anyagok kerülnek felhasználásra. Az egyedi tervezésű babák, figurák megvásárolhatóak a készítőtől.

 

 

Ezt követően a könyvtár földszinti előadótermében Jakab Natália romológus, történelemtanár és Láng Eszter romológus, beás nyelvtanár mutatják be a roma kultúra kevésbé ismert szeletkéjét, roma mesék, mondák világát, valamint a pécsi Gandhi Gimnázium szervezésében évek óta zajló Országos Cigány/Roma Mesemondó Versenyét. A rendezvényen elhangzik a Hét teknő című mese magyar és beás nyelven, közreműködik Zsigri Mária gyermekkönyvtáros és Rácz Gyöngyi művész. A cigány/roma kultúrának fontos elemei a mesék, amelyek régen elsősorban a felnőttek körében hangzottak el, de a nemzedékek továbbadták egymásnak a mesemondás tradícióját is. A Gandhi Gimnázium  mindig  segítette a roma érték- és hagyományőrzést, továbbörökítést: az iskolában egyebek mellett cigány népismeretet, beás és romani nyelvet is oktatnak, nívós hagyományőrző együttest működtetnek – s a munkájuk elkötelezettségét bizonyítja, hogy az iskola szellemi kulturális örökség-megőrző pedagógiai programja tavaly a jó gyakorlatok nemzeti jegyzékére is felkerült. A Gandhi Gimnázium és Kollégium fennállásának 25. évfordulóját ünnepli. Negyedévszázados fennállása óta immár alapfokú művészeti iskolával, valamint Nemzetiségi-Roma Módszertani, Oktatási és Kulturális Központtal kiegészülve igyekszik még magasabb szinten ápolni és továbbörökíteni a cigány/roma kultúrát.

 

 

A program és a kiállítás helyszíne a Berzsenyi Dániel Könyvtár Szombathely, Dr. Antall József tér 1.

[1] A mirkia cigány kifejezés, magyar nyelvre fordítva gyöngyöt jelent.

közösség

további frisss

lap tetejére