Rióban akár 30 érmet is nyerhetnek a magyarok

Frisss.hu Fotó: Hornyák Emőke • 2016. augusztus 01., hétfő •
"A béke vagy te, Sport!" - Pierre de Coubertin.
Rióban akár 30 érmet is nyerhetnek a magyarok

Hétfőn, kora délután tartott közös sajtótájékoztatót a Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesület klubtermében Horváth Vilmos, az egyesület elnöke, Dr. Hende Csaba Szombathely országgyűlési képviselője és Dr. Puskás Tivadar polgármester. A téma mi más is lehetett volna, mint az augusztus 5-én elstartoló riói olimpia és a város sportéletének fejlesztése.

"Néhány nappal az olimpia előtt érdemes arról is beszélni, mi kell ahhoz, hogy vasi, szombathelyi sportolók eljussanak az olimpiára, hiszen ez nem megy háttér nélkül. Nem megy egyesületi háttér nélkül, de nem megy anélkül sem, hogy az egyesületek is megkapják a támogatások, hogy létesítmények legyenek helyben és országosan is" - mondta Horváth Vilmos, a Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesület elnöke.

A sport és a sportlétesítmények fontosságáról, na meg a jövőbeli tervekről már Dr. Hende Csabától, Szombathely országgyűlési képviselőjétől tudhattunk meg részleteket. A sport egy jó eszköz arra, hogy egészségesebben éljünk, ez az oka annak, hogy ma már minden iskolában bevezették a kötelező mindennapos testnevelést, de Hende Csaba is rendszeresen kerékpározik, napi 50 kilométer a penzum.

A sport vissza fogja adni Magyarország önbecsülését

A tudományban, a kultúrába és a sportban is versenyképesek vagyunk a világ népeivel, csak összefogás és elszántság kell. Ami az olimpiát illeti, a lélekszámhoz viszonyítva Magyarország teljesítménye kimagasló, a közel 60 milliós Olaszországgal szoktunk egy szinten lenni az éremtáblázaton, ami nem kis teljesítmény egy alig 10 milliós országtól.

"Mi, Puskás Öcsi, Egerszegi Krisztina, Papp Laci és Balczó András nemzete vagyunk. Nagyon fontos, hogy a sportot nem lehet pártolatlanul művelni, a sport az nemzeti ügy. Akármilyen párthoz, valláshoz, nézethez tartozunk, mindannyian magyarok vagyunk elsősorban és mindannyian abban vagyunk érdekeltek, hogy a magyarok újabb sportsikereket arassanak." - mondta Hende Csaba.

Ma Magyarországon a sport stratégiai ágazat, világos anyagi háttérrel, komoly politikai támogatottsággal és jövőképpel. Ez már csak azért is fontos, mert a betegségek megelőzése sokkal költséghatékonyabb, mint a betegségek gyógyítása, másrészt a rendszeres sport és az egészséges életmód nagyban javítja az életminőséget is - épp testben ugyebár.

Éppen ezért, az elmúlt 5 évben 586 új sportlétesítmény épült hazánkban, uszodák, tornacsarnokok, lőterek, vívóközpontok épülnek és ez idő alatt megduplázódott az igazolt sportolók száma az 5 legnépszerűbb csapatsportágban. A nagy múltú csapatok, köztük a Haladás is olyan stadiont kaphatnak, ahol méltó körülmények között fogadhatják akár a külföldi csapatokat is.

De Szombathelyen nem csak a Hali-pálya újul meg, hanem az Uszoda is. Ez utóbbi egy 33 méteres vízilabda medencével fog bővülni, felépült a Dobó SE munkacsarnoka, hamarosan futófolyosó létesül a Sugár úton. Ami a hosszú távú terveket illeti, terveznek egy fedett jégpályát a Műjégpálya mögötti placcra és egy nemzetközi szintű lovas központot a volt homokbánya területére.

"Most, az olimpia előestéjén sok sikert kívánok személyesen azoknak a szombathelyi és vas megyei sportolóknak, aki Rióban fognak versenyezni. A tisztességes részvétel sokkal többet ér, mint a becstelen csalással megszerzett győzelem." - zárta gondolatait Hende Csaba.

Szombathely a sport városa

"A sport összetart bennünket! Ha az Európa Bajnokságra gondolunk, akkor a sport különböző ágazatai közül a labdarúgás még erre is rátesz egy lapáttal. Az én generációm csak mesékből tudta, hogy milyen, amikor az országnak van egy olyan csapata, amiért mindenki kiállt. Most már érzem, hogy mit jelentett az Aranycsapat a szüleim korosztályának, de most az olimpia előtt vagyunk. Az olimpia az egész világban az összefogást, a békét, az egészséges életmódot és a sport társadalomformáló erejét jelképezi." - mondta Puskás Tivadar.

Az eredményességi rangsorban a 8. helyen állunk és azt láthatjuk, hogy rajtunk kívül az első 10 helyen lévő országokban már mind rendeztek olimpiát. A polgármester szerint ezért is jó döntésnek tűnik az Olimpiai Bizottság és a magyar kormány részéről, hogy kandidált a 2024-es olimpiai játékok megrendezésére.

"Megérdemeljük a sportolóink révén, hogy rendezhessünk egy olimpiát. Ilyenkor 31 világbajnokság zajlik egy helyen, egy időben és a világ legjobb versenyzői vannak jelen." - tette hozzá Puskás Tivadar.

Két sportegyesületen keresztül igyekszik támogatni a város a leendő olimpikonokat az egyik a Haladás VSE, a másik a Dobó SE, ezek az egyesületek kaptak pénzt, előbbi a birkózókra, utóbbi pedig a nehézatlétáira. Puskás Tivadar bízik a magyar olimpikonok jó szereplésében, az érmek számában pedig maximalistának bizonyult a maga 35 aranyérmes várakozásával.

"Rio de Janeiro, számunkra, szombathelyiek számára azért is nagyon fontos, mert egy olyan olimpia előtt vagyunk, ahol a biztonság nagyon fontos és mi itt, Szombathelyen - a mi Magyarország egyik legbékésebb és legbiztonságosabb városa - nehezen tudjuk elképzelni, milyen atrocitások érik ott az embereket." - zárta beszédét a polgármester.

Az olimpiáról szakszerűen

A sport a nemzeti önbecsülés része, mert ez az élet minden területére kihat. A becsületesség az egyetlen út Magyarország számára, ha olimpiát akar rendezni, ezért nem férnek bele olyan kihágások (doppingügyek például), amikre sajnos nálunk is voltak példák és amivel most épp az oroszok küzdenek.

A sportlétesítmények fejlesztésével később sokkal több vasi sportoló lehet majd ott az olimpián és más világversenyeken is. A sportolók pedig az eredményeikkel fogják meghálálni a támogatásukat.

"Hosszú Katinka sem merte megígérni az aranyat, pedig szerintem tuti nyer majd hármat." - hangzott el Horváth Vilmostól.

Horváth egyébként maximum 9 arany-, 10 ezüst- és 10 bronzérmet vár a magyaroktól Rióban.

közösség

további frisss

lap tetejére