Rikkancs Rozival és Méla Bélával búcsúztattuk a telet

Szita Róbert - Fotó: Bodorkós Máté • 2017. január 29., vasárnap •
Busók, disznóságok, vásárosok, bolond esküvő és máglyagyújtás – volt itt minden, mint a Bucsuban.
Rikkancs Rozival és Méla Bélával búcsúztattuk a telet

Bucsu, a kis határ menti település tavaly gondolt egy nagyot, majd egy délutánra busók lepték el a községet. A hagyományteremtő rendezvény annyira jól sikerült, hogy idén már egész napos programmal várták az érdeklődőket. 

Hajnalban disznóvágással indult a nap, majd kőszegi és helyi néptáncosok, valamint perenyei, és bozsoki dalárdák szórakoztatták a metsző hideg ellenére is kilátogatókat.
Az idei alkalom nagyon sok előkészületet igényelt, hiszen korra reggel már négy disznót leöltünk, ez adta meg az egész napos programfolyam ízét, majd délben már mindenki a disznóságokból készült finomságokat kóstolhatta.

Annak külön is nagyon örültem, hogy a kedvezőtlen időjárás ellenére is sokan meglátogattak bennünket és velünk együtt szórakoztak - nyilatkozta weboldalunknak a kaszás, azaz Horváth Tímea polgármester, aki végigvezényelte az egész napos programfolyamot. 

Délután a focipályától indult és az egész településen átvonult a maskarás felvonulás, melynek résztvevői között mohácsi busók, álarcosok és ördögfarkas bolondok is feltűntek. Aztán bolond esküvőt láthattunk, ahol Rikkancs Rozi és Méla Béla humoros közjáték után, a ,,kaszás anyakönyvvezető” jelenlétében mondta ki egymásnak a ,,boldogító” igent.

Nagyon sok érdeklődőt vonzott a táncos vigalom, a menyasszonyt sokan megtáncoltatták, majd ,,ki tudja, miért”, egy rövid időre meg is szöktették. 
A mohácsi busók produkciója után télűző máglyát gyújtottak és elégették a kisze bábot, elűzve ezzel a telet, bár ez még elég korainak tűnik, nemcsak szerintünk, de a meteorológusok szerint is. 

A disznótorost egész nap támogatói jeggyel kóstolhatta meg a vendégsereg a focipályán, ahol ezúttal sem maradhatott el a már jól megszokott kézműves vásári forgatag, de a sült gesztenye, a forralt bor, a pálinka, vagy éppen a mézes tea sem hiányozhatott. 

Jövőre is folytatódik a hagyomány, 2018-ban újra a busók űzik majd el a telet Bucsuban.

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére