Rendhagyó fotókiállítás a Kul-Tuor-Buszon (fotógalériával!)

szróbert • 2014. május 22., csütörtök •
A kiállított tizenkilenc fotó nagyon jó áttekintést ad Szombathely kulturális eseményeiről - hangzott el azon a kállítás-megnyitón, melyet Büki László, a 4. Szombathelyi Sajtófotó-kiállítás különdíjasának tiszteletére rendeztek. A frisss.hu megtudta, hogy az AGORA-Művelődési és Sportház előtti téren elhelyezett 30Y Kul-Tour-Buszon május 21-én megnyílt kiállítás anyagát több mint két hónapon keresztül az utazó közönség is megtekintheti.
Rendhagyó fotókiállítás a Kul-Tuor-Buszon (fotógalériával!)

Elsőként az Átjáró Másként fesztivál első díjas együttese, az Újvilág Utca zenekar köszöntötte a kultúra iránt érdeklődő szép számú megjelentet. A tehetséges fiatal zenekar stílusosan a Kispál és a borz szerzeményét, a ,,Következő buszon"-t adták elő. Megtudtuk róluk, hogy ott lesznek a Magyar Dal napja szombathelyi rendezvényén is.
A kiállítást megnyitó Puskás Tivadar polgármester elmondta, hogy jó kezdeményezésnek tekinthető a Kultuor-busz. 
Biztos, hogy vannak még hasonló városok, ahol így terjesztik a kultúrát, de nekünk különösen kedves a legendás 30Y jelű autóbusz. Azt a pillanatot elkapni, amit érdemes megörökíteni, és az örökké válaságnak rögzíteni, az a művészet. A többszörös díjazott Büki László képeit érdemes megtekinteni, érdemes a közönség előtt is kiállítani. Amikor az ember az autóbuszon utazik, akkor nagyon sok elreppenő történést, soha vissza nem térő pillanatot lát, most ugyanezt érzem, pedig áll a busz. A kiállított fotók viszont, ha pillanatokra is, de megmerevített világként itt állnak előttünk - tette hozzá a város első embere. 

Ezt követően Parais István igazgató a fotóst és a kiállítást méltatta.
A vaskarika.hu kulturális és szabadidős hírportál alapító-főszerkesztője, kétszeres helyi sajtó fotó díjas koreográfus már évek óta foglalkozik eseményfotózással, azon belül is a néptánccal és a modern táncokkal - mondta el Büki Lászlóról az igazgató.  
Hozzátette, hogy ennek a kiállításnak a tánc, a mozgás művészete is lehetne a mottója, hiszen a plasztika, a gesztika, a dinamika és a ritmika egységeis felfedezhető. Parais istván elárulta azt is, hogy kedvenc fotói a ,,Léghasítók" és a ,,Galagonya", hiszen ezekben különösen ott van a tánc, a színház, a kultúra sokszínűsége.

A frisss.hu megtudta, hogy amennyiben Nagy Péter vezeti a Kul-Tuor-Buszt, és az utazó zenét hall, akkor - a sofőr telefonjának kösönhetően - azonnal elérhető a vezeték nélküli internetes kapcsolat, a wifi is!
Büki László fotós a helyszínen elmondta, hogy a rendhagyó tárlatot illik rendhagyóvá tenni, és ekkor elővette a vasi Volán egy igazi relikviáját, egy réges régi ellenőr karszalagot, és ,,Jegyeket, bérleteket!" felkiáltással köszöntötte a megjelenteket. 
Büki László miután többeknek is megköszönte e kiállítás létrejöttét, elmondta, hogy a 19 kiállított fotó nagyon jó áttekintést ad Szombathely kulturális eseméményeiről. 

A tárlat a 30Y autóbuszon július végéig tekinthető meg. Buszozzanak sokat Olad és Kámon között, a 30Y-n, megéri!

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére