Régi képeken elevenedik meg a zánkai Úttörőváros

NagyRobert - Fotó: Fortepan.hu • 2017. július 04., kedd •
Az 1971-es átadásnál csatlakozunk az ünneplő tömeghez.
Régi képeken elevenedik meg a zánkai Úttörőváros

Zánkára anno csak egy úttörőparkot terveztek, de a terv 1962-től úttörőváros-koncepcióvá vált. A Zánka és Balatonakali közti Ság-puszta tereprendezése 1968 őszén kezdődött meg, ekkor kiépült az infrastruktúra is.

 

 

 

Szűcs Istvánné, Kádár János és Maróthy László az átadó ünnepségen, 1971. - Fotó: Magyar Rendőr

 

A jövőbeli "város" 90 kilogrammos, süttői márványtömb alapkövét 1969. augusztus 15-én helyezték el, és Mayeer Antal mérnököt megbízták az építési munkák irányításával. A generáltervezést az Általános Épülettervező Vállalat, a kivitelezést a Zalai Építőipari Vállalat végezte. A munkálatokba 17 vállalatot és szövetkezetet vontak be, de az önkéntes ifjúsági építőtáborok fiataljai is itt kötöttek ki.

 

 

 

Az Úttörőváros bejárata, 1975 - Fotó: MHSZ

 

Végül 1971. május 25-én, a Nemzetközi Gyermeknapon átadták az új Balatoni Úttörővárost, ami Közép-Európa legnagyobb úttörőtábora volt. Az avatás ki másra is hárulhatott volna, mint Kádár Jánosra, az MSZMP első titkárára, Szűcs Istvánnéra, a Magyar Úttörők Szövetségének főtitkárára, és Maróthy László Párt Bizottsági tagra - többek között. Az eseményről Regős István és Földvári Géza riporterek tudósítottak.

 

 

 

Korszellemnek megfelelő szobabelső, 1975 - Fotó: Varga János

 

Az 1970-es évek végére két központi módszertani bázis jött létre: Csillebérc a felnőtt-, Zánka pedig a gyermek-tisztségviselők  képzésének helyszíne lett. A 80-as évek második felében a szaktáboroztatás - azon belül is a képzőművészet, a sport és a környezetvédelem -, és a hátrányos helyzetű gyermekek üdültetése kapott hangsúlyosabb szerepet az Úttörőváros életében.

 

 

A pénztártól való távozás után, 1975 - Fotó: Varga János

 

Persze nem csak a nyári üdülő és szaktáborokról szólt Zánka, hiszen országos és nemzetközi rendezvények és nemzetközi táborok találtak itt otthonra. A rendszerváltás során az állami tulajdonú "nemzeti gyermekintézmény" egy elég kritikus időszakon esett át, amit gyakori névváltoztatások kísértek.

 

 

 

Ismét egy bejárati életkép, 1975 - Fotó: MHSZ

 

A folyamat lezárásaként a Balaton északi partján fekvő egykori Úttörőváros valahogy állami tulajdonban maradt, majd 1996. szeptember 1-jén Zánkai Gyermek és Ifjúsági Centrum Oktatási és Üdültetési Közhasznú Társaság lett.

 

A fotókat a Fortepan.hu-n találtuk.

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére