Régészeti felfedezések 2015-ből, kattintson!

frisss.hu Forrás: Ripost • 2016. január 04., hétfő •
Nemcsak a jövő, hanem a múlt is számos meglepetést tartogat nekünk, a jelen embereinek.
Régészeti felfedezések 2015-ből, kattintson!

Gratulálunk a régészeknek, jó munkát végeztek tavaly! A többi közt elsüllyedt ókori hajókra, megalitikus kövekre, elveszett városokra, kincsekre és ősi sírokra bukkantak. Beszéljenek a képek: 

Superhenge: Nagy-Britannia és Európa legnagyobb érintetlen őskori építményei lehetnek azok a hatalmas álló kőtömbök, amelyeket Stonehenge közelében találtak brit és osztrák kutatók földradar segítségével. A kőtömböket 4500 évesre becsülik.

Etruszk herceg érintetlen sírja: az etruszk máig ismeretlen eredetű nép, a Római Birodalom előtt ők alkották a legjelentősebb civilizációt az Itáliai-félszigeten. Az épen marad sírkamrában, egy kőágyon feküdt a herceg csontváza. A test mellett egy lándzsa hevert. A lábánál hatalmas bronzedény volt elhelyezve, amiben a szakemberek megkövesedett ételmaradékokat találtak. A herceg valószínűleg rokona lehet Tarquinus Priscusnak, Róma legendás ötödik királyának, aki időszámításunk előtt 616-579 között élt. 

Szívbeteg múmia: csak a feje, valamint kerámiákba zárva a belső szervei maradtak fenn az óegyiptomi Nebiri múmiájának, akiről egy nemzetközi kutatócsoport megállapította, hogy 3500 évvel ezelőtt krónikus szívelégtelenségben halt meg.

A világ legrégebbi perece: egy figyelmetlen bajor péknek köszönhetjük a világ legrégibb, megmaradt perecét. Ugyanis 250 évvel ezelőtt alaposan odaégette a kemencében a kifliket és a pereceket. A régészek a Duna mentén fekvő Donaumarkt régészeti lelőhelyen zsemlék, egy perec és egy kifli elszenesedett, 18. századból származó maradványait találták meg. 

Akra elveszett erődítménye: megtalálták IV. Antiokhosz szeleukida uralkodó, 2000 éves Akra nevű jeruzsálemi erődítményének alapjait. Az archeológusok által több mint egy évszázada keresett katonai erőd Flavius szerint a szeleukida görögök hatalma idején makedón katonák és hellenizálódott zsidók szálláshelyeként szolgált, és a közeli Templomhegy feletti felügyeletet biztosította. 

Szodoma, a bűn városa: a Bibliából ismert, a bűn melegágyaként elhíresült várost amerikai régészek találták meg Jordániában. Az Ószövetség leírása szerint Szodoma egyike volt a Jordán síkságán fekvő öt városnak. Lakói azonban igen romlottak voltak – amiért az Úr úgy döntött, elpusztítja a városukat. A település a vizsgálatok alapján időszámításunk előtt 3500 és 1450 között élte fénykorát, és tízszer akkora volt, mint a régió többi városa.

A világ legrégebbi barackmagjai: Kínában, egy útépítés során bukkantak arra a geológiai rétegre, amelyben a világ legrégebbi barackmagjait találták. A nyolc darab mag, mintegy 2 és fél millió éves, és szinte azonosak a ma ismert barackok magjaival, azzal a különbséggel, hogy jóval kisebbek. Ezek a korai őszibarackok is lédúsak és édesek lehettek.

A leggazdagabb kelta hercegi sír: az északkelet-franciaországi Lavau mintegy 2500 évvel ezelőtt élt arisztokrata sírjában egy kivételesen gazdag és érintetlen halotti gyűjteményt találtak a szakértők. Az elhunyt nyakán egy 580 grammos arany nyakék, mellette pedig egy oroszlánfejjel és Acheloos, a folyó istenével díszített, hatalmas etruszk üst, figuratív görög vázák, egy kard, válogatott bronzedények, valamint egy kétkerekű szekér is helyet kapott.

Megégett ókori tekercsek: első alkalommal sikerült elolvasni megégett papirusztekercsre írt betűket egy új röntgeneljárás segítségével. A tekercs egyike annak a több száz hasonló papirusznak, amelyeket egy fényűző palota könyvtárának romjai között találtak meg Herculaneumban a 18. század első felében. 

Ókori görög hajótemető: huszonkét hajóroncsra leltek a Törökország közelében található, de a görög szigetvilág részét képező Fourni sziklás partjai közelében. A hajók az elmúlt 2500 év alatt süllyedtek el. Három hajónak olyan rakománya volt, amelyre még soha nem bukkantak hajóroncson a Földközi-tengerben: az egyiken a közeli Szamosz szigetéről származó ókori edények voltak, amelyeket valószínűleg Ciprusra vittek volna. A másik hajón második századi amforák voltak a Fekete-tenger térségéből, a harmadikon pedig a Fekete-tenger török partvidékéről származó amforákat találtak.

közösség

további frisss

lap tetejére