Piknik és kerékpáros túra a határ mentén

Szita Róbert - Tóth Arnold • 2016. szeptember 18., vasárnap •
A szombathelyi Városháza előtti térről indultak és Nardáig tekertek.
Piknik és kerékpáros túra a határ mentén

Az immár 25 esztendős Szombathely-Oberwart testvérvárosi kapcsolat alkalmából indult a kerékpártúra Nagy Krisztina túravezetésével (Herényi Kulturális és Sportegyesület) Nardára.

A résztvevők között kerekezett dr. Hende Csaba, a térség országgyűlési képviselője és Koczka Tibor szombathelyi alpolgármester is.


A jubileumi testvérvárosi kapcsolatot – a Szombathelyi Turisztikai és Testvérvárosi Egyesület szervezésében – egy piknik keretében ünnepelték meg Nardán, ahova a határ mindkét oldaláról legtöbben kerékpárral érkeztek. A jó hangulatú rendezvényen megjelenteket a Szombathelyi Turisztikai és Testvérvárosi Egyesület nevében Szendi Zsuzsa elnök köszöntötte, majd a nardai kórus adott ünnepi műsort.

 

Az ünnepi köszöntőt mondó Hende Csaba országgyűlési képviselő a negyedszázaddal ezelőtti hasonló kerékpáros eseményekre emlékezett, de felelevenítette a 25 év legfontosabb magyar-osztrák történéseit is.  


Georg Rosner Felsőőr polgármestere pedig arról beszélt, hogy a kapcsolat azóta is gyümölcsöző, majd hozzátette: a két város közötti vasútvonalat szeretnék újra feléleszteni, illetve megindítani. 
Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere – Koczka Tibor alpolgármester és dr. Takátsné dr. Tenki Mária bizottsági elnök – jelenlétében – a rendszerváltoztatás előtt, 1989-ben aláírt együttműködési megállapodást is felidézte, majd az első városi rendeletekről, Wagner András és Michael Racz kézjegyével 1991-ben ellátott testvérvárosi szerződésről beszélt. 


Attól élő a kapcsolat, hogy nemcsak a polgármesterek, hanem a kulturális egyesületek, polgárok is találkoznak – tette hozzá Puskás Tivadar, aki a 25 éves jubileum alkalmából díszoklevelet adott át az oberwarti polgármesternek.

Az ünnepi esemény finom ebéd elfogyasztásával folytatódott, majd flashmobbal zárult. A mintegy száz résztvevő az évfordulóra emlékezve,,1991-2016-os évszámot és egy kerékpárost” formált, melyet meg is mozgatott a kb. 100 résztvevő.

A rendezvényt a Szent Márton program keretében Szombathely városa is támogatta. 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére