Peking: döntőbe dobta magát Pars Krisztián!

Szita Róbert • 2015. augusztus 22., szombat •
Kétszázhét ország ezerkilencszázharminchat sportolója szerepel a magyar idő szerint hajnalban elkezdődött 15. atlétikai világbajnokságon. A pekingi viadalon tizenkét magyar sportoló, közöttük két szombathelyi kalapácsvető, Pars Krisztián és Gyurátz Réka áll dobókörbe.
Peking: döntőbe dobta magát Pars Krisztián!

Már az atlétikai világbajnokság kezdőnapján bemutatkozhatott a férfi kalapácsvetés olimpiai- és kétszeres Európa-bajnoka, Pars Krisztián. A Dobó SE világklasszisa a szezon elején combközelítő-izom sérüléssel bajlódott, és idén sajnos nem is jutott 80 méter fölé. 


Krisztián magyar idő szerint szombat hajnali 5 órakor léphetett a dobókörbe, és az első sorozatban 75.37 méterre szállt a szer. A férfi kalapácsvetés selejtezőiben egyébként 32 atléta, közöttük három magyar (Pars Krisztián mellett Hudi Ákos és Pásztor Bence) indult és 77 méterben állapították meg a döntőbe jutás szintjét. A 15 fős B csoport második sorozatában 74.41 méter állt a szombathelyi atléta neve mellett. A harmadik dobás 75.02 méterre sikerült.

Nem lett meg tehát a szint Pars Krisztiánnak, de összesítésben így is a 9. helyen bejutott a vasárnapi fináléba. Hudi Ákos 27., Pásztor Bence a 28. helyen végzett és ezzel sajnos nem jutottak a finálé közelébe. Az augusztus 23-án, magyar idő szerint 12 óra 15 perckor kezdődő döntőt a frisss.hu ÉLŐben közvetíti majd. 

Előzmények
Hét évvel a pekingi olimpia után ismét a Madárfészekben lépett dobókörbe Pars Krisztián. A szombathelyi Dobó SE kalapácsvetője 2008-ban negyedik volt az ötkarikás játékokon, majd a fehéroroszok doppingbotránya miatt egy ideig ezüstérmesnek érezhette magát, s a papírforma szerint a szombaton kezdődő atlétikai világbajnokságon is a második helyet célozhatja meg. 

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) 2008 decemberében az ezüstérmes Vagyim Gyevjatovszkijt és honfitársát, a harmadik Ivan Tyihont doppingolás miatt kizárta, s eltiltotta a játékokról. Így a negyedik Pars Krisztián a második helyre léphetett volna előre. A két fehérorosz azonban fellebbezett a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS), amely 2009-ben eljárási hiba miatt megsemmisítette a NOB döntését. 

A 2012-es játékokon Tyihont visszaléptették a selejtezőből, mert a 2004-es athéni olimpián és a 2005-ös helsinki világbajnokságon adott mintáinak ismételt vizsgálata során tiltott szer nyomaira bukkantak az ellenőrök. Londonban Pars magabiztosan szerezte meg az olimpiai bajnoki címet. Könnyen lehet, hogy ezúttal ismét Tyihon lesz az idén hosszú ideig sérüléssel bajlódó szombathelyi atléta egyik nagy riválisa. A fehérorosz kalapácsvető ugyanis visszatért eltiltása után, és 77,46 méterrel iratkozott fel a rajtlistára. 


A szám elsőszámú esélyese a címvédő Pawel Fajdek. A lengyel dobó - mióta tavaly az Eb-n kikapott Parstól - 15 versenyt nyert sorozatban, s nem valószínű, hogy Pekingben bárki legyőzheti. Ebben az évben csak ő dobott 80 méter felett, 83,93 méterrel vezeti a világranglistát - ez minden idők 10. legjobb eredménye. 

Az idén 79,91-ig jutott Parsnak még a tadzsik Dilshod Nazavorral (79,36 m) és az egyiptomi Musztafa El-gamellel (79,90) kell leginkább megküzdenie az éremért - az idei ranglista alapján. Pars Krisztián 2010-ben a barcelonai Eb-n nyerte első érmét, bronzot, azóta minden világversenyről medállal tért haza.

 

közösség

további frisss

lap tetejére