Panaszok és javaslatok a Városházán

Szit Róbert - Fotó: Hornyák Emőke • 2016. december 08., csütörtök •
A csütörtök esti közmeghallgatáson jártunk, ahol a Falco-gyár okozta környezetszennyezés mellett a déli városrész problémái, az utak, kerékpárutak, járdák fejlesztésének szükségessége, de még a vetési varjak fészkeinek megszüntetése is téma lett.
Panaszok és javaslatok a Városházán

A közmeghallgatás elején a polgármester köszöntötte a megjelenteket, az érdeklődőket és a képviselő-testület tagjait. A városvezető elmondta, hogy az önkormányzati törvény 54. §-a értelmében évente egyszer közmeghallgatást kell tartani, ahol előírt téma nincs, bármely közügyet fel kell hozni, illetve javaslatokat lehet tenni. 
Ezt követően mindenki a mikrofonhoz kifáradva, nevük és címük bemondásával mondta el hozzászólását. 
Az egyik Sárvár utcai lakos nagyon elhanyagolt városrésznek nevezte a Falco-gyár környékét, annak ellenére, hogy milyen mértékben jut támogatás a városrésznek. 


A fák elszáradtak, az árkok olyan büdösek, hogy már elviselhetetlen, a Falco-ügyben már nem egyszer könyörögtünk, hiába, ma már élhetetlen a lakótelep. Az egymásra mutogatás, a pártrivalizálás az életünkbe kerülhet. Legalább a gyerekekre és az asztmásokra legyenek tekintettel, a gyár lassan az egész várost tönkreteszi, az ott lakók félnek. A lakók 97%-a azonnal elmenne a gyár miatt. Falco vagy emberélet – ez a kérdés. Ha nincs más megoldás, szanálják a telepet! A légkalapács, a többi munkagép zaja elviselhetetlen, a forgácskupacokat teríti a szél, gyakran forgácseső esik. Szombathely esetünkben nem a segítés, hanem a közömbösség városa. Csak önökön múlik, mi lesz a városrésszel – fogalmazott a Sárvár utcai asszony. 

Egy, a Szent István király utcában lakó férfi a déli városrész közlekedésfejlesztésével kapcsolatos aggodalmait osztotta meg a képviselőkkel. 


Ha az utazó lassan halad, akkor látja, hogy a gyűjtőutak alapos felújításra szorulnak. Nincsenek járdák, csapadékvíz-elvezetők, a közvilágítás korszerűtlen. A gyalogos közlekedés nem biztonságos. A több mint 30 utcát magában foglaló városrészen 6000 ember él, és a tervek szerint csak 8 milliót akarnak költeni a Szent István király utca hiányzó részén található járdaszakaszra. Ez méltatlan, azt kérem, hogy a megválasztott képviselők a lakosok érdekeinek figyelembe vételével hozzák meg döntéseiket, azért is, mert aránytalanságokat lehet észrevenni és ilyen a 8 milliós járdaépítés is, ez elfogadhatatlan – hangsúlyozta a déli városrész érdekében felszólaló férfi, aki objektív szempontrendszer felállítását, a Csititónál csapadékvíz-elvezetés megoldását, több utcában, ahol jelenleg egyik oldalon sincs járdaszakasz, azok létrehozását kérte.  

Ezt követően volt, aki a Puskás Tivadar utca egyik mellékutcájára hívta fel a figyelmet, mint mondta, a közvilágítás korszerűtlen, járda pedig már 45 éve nincsen. 

Szó esett még a Pelikán parki varjak elszaporodásáról, fészkeikről, de az utak és a kerékpárutak kereszteződéseiről is. Az egyik felszólaló sérelmezte, hogy a bucsui kerékpárút témában sikerült összeveszíteni az embereket.   


A Paragvári utcában lakó egyik idős asszony arról beszélt, hogy a 86. szám alatt milyen borzasztó állapotok vannak. 
Ha a rendőrség csak hetente kétszer jön ki, akkor hurrá, béke van. Nem objektív a lakásrendelet – fűzte hozzá. 
A Szent Márton utcában lakó felszólaló a Borostyánkő Áruház környéki hajléktalanok miatt emelte fel a szavát, de azt is elmondta, hogy a Kiskar utcában nincs fedett buszmegálló, a Szentgyörgyi Iskola bejárata pedig olyan, mintha bombatámadás érte volna. 


Az oladi városrészen lakó egyik férfi arra tett javaslatot, hogy a kertes övezetekben módosuljon az égetetés rendje, véleménye szerint vagy a páros vagy a páratlan hét szombatján ne lehessen égetni.  

A Körmendi út 7. szám alatti idős férfi a nyugdíjasok üzletszerű becsapásáról és arról is beszélt, hogy a Körmendi u. 9. szám alatt vagonnyi szemét halmozódott fel és senki nem érzi úgy, hogy az ő dolga lenne eltakarítani, majd azt is hozzátette, hogy a Szigligeti utca az egyik legelhanyagoltabb utcája a városnak. A felszólaló szerint a közterület-felügyelet működése elején jól tette a dolgát, amióta azonban autókkal és motorokkal járnak, már nem járőröznek kellő mértékben.  

A felszólalásokra részben a polgármester, részben pedig az érintett képviselők feleltek, ha nem tudtak azonnal reagálni, akkor megígérték, hogy 15 napon belül írásban válaszolnak, de olyan is akadt, aki már holnap délelőtt is befáradhat a jegyzőhöz ügye rendezése érdekében. 

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére