Palkovics László Szombathelyen beszélt az oktatás jelenlegi helyzetéről

frisss.hu/MTI Fotó: Hornyák Emőke • 2017. április 07., péntek •
A szakképzés és a felsőoktatási műszaki képzés volt a téma.
Palkovics László Szombathelyen beszélt az oktatás jelenlegi helyzetéről

Palkovics László, felsőoktatásért felelős államtitkár Szombathelyen járt a Vas Megyei Munkaadók és Gyáriparosok Szövetségének rendezvényén, ahol szakképzés és a felsőfokú műszaki képzés magyarországi helyzetéről beszélt. Az eseményen jelen volt Hende Csaba országgyűlési képviselő, Puskás Tivadar polgármester és Illés Károly alpolgármester is.

Első lépésben hatezer tablet beszerzését tervezik – kezdte Palkovics ,és már dolgoznak a megfelelő digitális tananyagok kialakításán, ha pedig a program sikeres lesz, általánossá fogják tenni. Harmincezer tanár informatikai oktatása már zajlik, és negyvenötezren kapják meg hamarosan a munkájukhoz szükséges digitális eszközt - ismertette.  A  projektre 34 milliárd forint áll rendelkezésre, és ehhez társul egy 10,5 milliárdos, az iskolák wifi-hálózatának fejlesztésére szolgáló keretösszeg is - közölte.

Palkovics László a rendezvényén vállalatvezetők előtt úgy fogalmazott, az oktatás hatékonyságának javítását az alapoktól kell kezdeni, éppen ezért dolgoznak az új nemzeti alaptanterv összeállításán, és ezért merült fel az alapszintű oktatás idejének megnövelése, bár erről még nincs kormányzati döntés.

Az oktatási államtitkár a legutóbbi PISA-felmérés romló eredményeire utalva azt mondta: az okokat nemcsak az iskolarendszerben, hanem szociális területen és a szakképzésben is kell keresni. Utalt arra, hogy miközben az OECD-országokban az egyes iskolatípusok teljesítménye között nincs nagy különbség, nálunk például matematikából a hatosztályos gimnáziumokban Szingapúr eredményét hozták a diákok, a négyosztályosokban pedig Finnország és Németország szintjét, a szakgimnáziumokban és szakközépiskolákban pedig ennél gyengébb eredmény született.

Palkovics László szólt arról is, hogy terveik szerint - az új nemzeti alaptanterv bevezetésével párhuzamosan - 2019-től felmenő rendszerben kötelezővé tennék a középiskolai felvételit. Az elképzelés szerint a rendszer hasonlóan működne mint a felsőoktatás esetében, tehát központilag megszabnák, hogy hány diák vehető fel egy évben gimnáziumba, mennyi szakgimnáziumba és mennyi szakközépiskolába.

A fórumon résztvevő cégvezetők közül többen azt szorgalmazták, hogy a szakgimnáziumoknál ne csupán egy évet foglalkozhassanak a diákokkal a szakképzésbe bekapcsolódó vállalatok, hanem, mint régen, legyen erre ismét két évük.

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére