Öt zombis sorozat, amit látnod kell

Szerző: Tóth Eszter • 2017. február 26., vasárnap •
Van élet a The Walking Deaden túl, zombis drámát, detektív sorozatot és szitkomot is hoztam nektek.
Öt zombis sorozat, amit látnod kell

Évekkel ezelőtt a zombik az átlagos népszerűségi szintről hirtelen ugrottak a filmes szörnytársadalom elitjébe, rengeteg mozi és sorozat kezdett foglalkozni velük, szinte félévente új élőhalottas blockbuster miatt őrült meg a filmszínházakba járó közönség. A tévéinket is megszállták a zombik, köszönhetően az AMC sikersorozatának, amely manapság már a nyolcadik évadnál tart, kapott Golden Globe jelölést és spin offot is. Azonban én most annak ajánlanék pár sorozatot, aki még mindig bírja a sétáló halottakat, de szeretne egy kicsit kilépni The Walking Dead, a Fear the walking dead vagy akár a Z Nation által képviselt posztapokaliptikus, zombitrancsírozós világból.

Hulla- Ház (Dead Set)

Elsőre ne menjünk túl messze az öldöklős vonaltól, ez a 2008-as angol minisorozat ugyanis hasonló sémára épül. Az öt részes, brit E4 tévécsatorna szárnyai alá tartozó széria ugyanis arra az alapötletre épít, hogy a világon elterjed a zombi-kór, az emberek egymást fertőzik, eluralkodik a káosz, a túlélők egy kis csoportja pedig próbál megmenekülni. A csavar a történetben annyi, hogy az egész egy Big Brotherhez hasonló valóságshow forgatásán kezdődik. Az egész stáb „megzombul”, a bent lakó válogatott idiótáknak pedig idő kell, mire rájönnek mi is folyik odakinn. Amikor pedig minden világos lesz, már nem a főnyereményért, hanem az életükért küzdenek. A főszereplőink válogatott valóságshow főhősök, a humort a karakterek adják, viszont a sorozat bővelkedik gore elemekben is.  

Visszajárók (Les Revenants)

A 2004-es ugyanilyen néven futó francia film sorozatváltozata nem az a tipikus zombifilm. A 2012-es, nyolc részes szériában ugyanis nem találkozhatunk vérszomjas, átváltozott élőhalottakkal, posztapokaliptikus tájjal, esetleg rothadó tetemekkel, a Visszajárók ugyanis egy kőkemény dráma. A több tíz éve halottnak hitt rokonok egyszer csak megjelennek, ugyanabban a ruhában, ugyanannyi idősen, ahogy a szeretteik elbúcsúztak tőlük. Leülnek vacsorázni, megfürdenek, nem látszik rajtuk semmi furcsa, csak épp nem öregedtek az évek alatt és nem emlékeznek semmire. Több család történetét és konfliktusait nézhetjük végig, van ahová egy buszbalesetbe meghalt tinédzser tér haza, máshol egy új életet kezdő nő látja viszont előző férjét. Sőt, visszatér egy sorozatgyilkos is, aki mindent ott folytat, ahol halála előtt abbahagyta. A széria két évadon keresztül bontogatja a szálakat.

In the Flesh

A 2013-2014-ben futott, két rövid (3 és 6 részes) évadból álló angol sorozat középpontjában nem a zombik megsemmisítése, hanem integrálása áll. A zombi apokalipszist túlélő Nagy -Britanniában a tudósok megtalálták a gyógymódot, azonban a folyamatot visszafordítani nem, csak szinten tartani lehet. A betegek orvoshoz járnak és megpróbálnak újra beilleszkedni a családjukba és a társadalomba. Azonban nem mindenki nézi jó szemmel ezt, szélsőséges csoportok mindent megtesznek azért, hogy megkeserítsék a halottak életét. Sőt, a zombik között is vannak, akik úgy gondolják, nem tudnak beilleszkedni. Dráma, konfliktusok, rejtett utalások és társadalmi problémák divatos köntösbe csomagolva.

iZombie

A Chris Robertson és Michael Allred azonos című képregénye alapján készült amerikai sorozat második évadának 2016-ban lett vége. A Veronika Marsot is jegyző Rob Thomas itt executive poducerként volt jelen, így a nyomozós műfaj szerelmesei már az első trélernél örülhettek. Az iZombie meglehetősen pörgős és fiatalos, a zenék és a képregényes betétek pedig még összetettebbé teszik az élményt. Főszereplőnk, Liv Moore egy hajóra megy bulizni, azonban elszabadul a pokol, a lány pedig fehér hajjal és bőrrel, egy hullazsákban ébred. Hogy fenntartsa magát, a fiatal orvostanhallgató munkát vállal egy hullaházban, és a „páciensek” agyát készíti el ebédre. A menüvel azonban az illető emlékeit is megkapja egy rövid időre, ezt a különleges képességét pedig rendkívül jól tudja kamatoztatni a rendőrségnél. Minden részben új kalandok és bűntények kerülnek terítékre, miközben Liv boncnoktársa egyre közelebb kerül a zombikór ellenszeréhez.

Santa Clarita Diet

A legújabb amerikai zombis szitkom a Netflix gyártásában készült, egy kertvárosi család furcsa hétköznapjait kíséri figyelemmel. A főszerepben Drew Barrymore-t láthatjuk, aki egy kissé karót nyelt ingatlanügynök, azonban egy nap minden előzmény nélkül rosszul lesz, kihányja magát, majd jobban lesz, és elkezd rettentően furcsán viselkedni. Spontán vadul, rengeteget szexelne és nyers húsra vágyik. Azonban egy idő után ez már nem elégíti ki, élő emberre fáj a foga, a családja pedig mindezt támogatja, együtt választják ki az aktuális áldozatot, és mindent megtesznek, hogy anyu megkapja a finom vacsit. Kissé bugyuta szitkom, gore elemekkel, erős gyomrúaknak.

Nektek van kedvenc élőhalottas sorozatotok?

közösség

további frisss

lap tetejére