Osztatlan siker a szombathelyi srác skandináv krimije

Frisss.hu • 2016. november 26., szombat •
A könyves blogok leborultak Szántó Dániel előtt.
Osztatlan siker a szombathelyi srác skandináv krimije

Nemrég Farkas Beni kollégánk beszélgetett a FrisssFM 97.7 reggeli műsorában Szántó Dániellel, azzal a szombathelyi származású közgazdásszal, aki nemrég "revansot" vett a krimi regényeken. A könyv osztatlan sikert aratott a könyves blogokon és ezzel megteremtette a magyar skandináv krimi műfaját.

Mi is az a Revans? A legtöbb helyen Budapesten játszódó skandináv krimiként jellemezték.

Igen, ez nagy különbség, hogy a mai Magyarországon játszódik maga a sorozatgyilkossági történet. Mai környezetbe van behelyezve, de egy fiktív történetről van szó és mindenképpen érdekes a magyar olvasók számára, hogy hogyan működik egy ilyen ügy felderítése. Ez volt a célom, hogy ebbe bepillantást engedjek egy izgalmas történet keretében.

A könyves blogok gyakorlatilag agyondicsérik, valahol azt olvastam, hogy megteremtetted a magyar skandináv krimit.

Mindenképp megtisztelő ez a jelző. A célom, hogy a minőségi magyar krimit egy magasabb szintre emeljem, hiszen ebben a műfajban főleg a külföldi szerzők sikerkönyvei dominálnak a magyar piacon. Szeretném elérni, hogy a magyar krimiírás legalább olyan szórakoztató és fordulatos mivoltát én is meg tudjam mutatni az olvasóknak. Remélem, hogy az első könyvvel sikerült megalapoznom a jövőbeni folytatásokat.

Beszéljünk kicsit rólad. Ugye ez az első könyved, de hogy lesz egy közgazdászból író?

Hát igen, közgazdász diplomát szereztem. De, ez a terület mindig is érdekelt, az, hogy hogyan működik ez a folyamat, a sorozatgyilkossági ügyek, hiszen ezek mindig kuriózumként emelkednek ki a gyilkossági bűnesetek közül. És, volt bennem egy ilyen indíttatás, hogy megnézzem, hogyan működnek.

Fotó: Szántó Dániel via Facebook.com

Másrészről pedig, szerettem olvasni, mindig sok krimit olvastam és egy idő után észrevettem azt, hogy a többszázezer példányban eladott könyvek nem feltétlen hozzák azt a minőséget és színvonalat, amit én elvárnék. Akkor már elindult bennem az a fajta gondolat, lehet hogy egy ilyen történetet én is tudnék írni, sőt! Aztán terveztem, terveztem, aztán elkezdtem írni és onnantól vitt magával a folyamat, ez jött magától belülről.

Gondolom valami kutatómunka megelőzte a könyvet elkészültét? Közgazdászként nem feltétlenül mozoghattál otthonosan ebben a közegben, de mindenhol megjegyzik, hogy rendkívül realisztikus a könyv.

Nagyon fontos, hogy egy valóságos környezetbe helyezzük be magát a krimit. Ehhez nagyon sok kutatómunka kell, elsősorban ott az internet, ahol már rengeteg anyagot lehet nézni, másik oldalról viszont kell a kapcsolat rendőrség birodalmán belülről is. Mindenképpen kellenek olyan történetek, jegyzetek, amik alapján én ki tudok indulni abból, hogy hogyan működik a nyomozás felépítése. Harmadik oldalról viszont voltam börtönlátogatáson is, direkt azért, hogy megnézzem azokat a fogvatartottakat, akik egy hasonló bűnesetet követtek el. Nem feltétlenül sorozatgyilkossági ügyet, de gyilkossági ügyet. Beszélgettem a börtönőrökkel is, mert kíváncsi voltam az ő mentalitásukra, hogyan viselkednek és ezekből lehet táplálkozni. Ez kell is ahhoz, hogy realisztikus legyen egy ilyen krimi.

Hány évig érlelődött benned a Revans? Ahogy itt mondtad a kutatómunkát meg a többit, azért itt hosszú évekről lehet szó a hallottak alapján.

A történet megírása maga, egy évet vett igénybe, előtte a kutatómunka pedig további egy évet. Tehát, forgatókönyv felépítése nagyon fontos, egy közel háromszáz-négyszáz oldalas könyvnél fontos az, hogy átlássam a sok szálon futó történet részeit és ezek minél jobban egybeérjenek a végén. Ahhoz, hogy meglegyen a robbanás, a drámaiasság ,a fordulat a végén, az kell, hogy én lássam lépésről-lépésre a felépültét. Én személy szerint post-iteket használtam, felragasztottam legalább háromszáz darabot a falra és ezek alapján tudtam felépíteni magát a forgatókönyvet.

Miért pont a krimit választottad? Miért ebben a műfajban kezdtél el tevékenykedni?

A krimi elsősorban egy akciódús jelenet, ami fel van építve egy logikai összetettségre. Tehát, nagyon fontos az, hogy egy aktív fantáziavilágot előhív az olvasóból, mindamellett, hogy logikailag összetett. Egy kicsit gondolkodni kell, az olvasónak lehetősége nyílik együtt nyomozni a képzeletbeli karakterekkel, miközben elvetnek elméleteket, vagy éppen elfogadnak. Ez mindenképpen izgalmas volt nekem és ez az, ami engem megfogott.

A könyv borítója is érdekes és úgy tudom, hogy ez neked köszönhető.

Nagyon fontos volt, hogy lépésről-lépésre a saját fantáziavilágomat beleépítsem a könyvbe, a címbe és a borítóba is. A fejemben kialakult egy borítókép, utána pedig kerestem a Képzőművészeti Főiskolán - most már egyetem - egy végzős hallgatót, akinek elmondtam az elképzeléseimet. Az elején jót nevetett ezen, hogy ez nem így működik, hogy én elmondom, hogy mit szeretnék, hogy lerajzoljon és megcsinálja. De, sikerült. Az én útmutatásaim alapján ő nagyon ügyesen megrajzolta, így a borító is a sajátom. Általában ezt a kiadó szokta ezeket megcsinálni, én ezt a kezembe vettem, mert olyanra szerettem volna megcsinálni. Ezzel az olvasóknak adtam magamból egy részletet.

Hogyan tovább? Nagyon magasra tetted a lécet. Vannak további ötletek, megírásra szánt sztorik, vagy még csak egy újabb téma begyűjtésénél tartasz?

Elkezdtem írni, de mindemellett a téma begyűjtés folyamatosan történik, de hagytam nyitva a könyv végén kérdéseket, elég fontos kérdéseket. Ezek mindenképpen egyfajta érdekességként szolgálhatnak majd az olvasóknak. Úgyhogy az elsődleges cél az, hogy ennek a kérdéseire választ adjak majd a következő könyvben. Már megvan a következő könyv előtörténete. Nyilván a sztori hetven-nyolcvan százaléka lezárul, az új történet egy másik szálon fut tovább.

Az elején volt már róla szó, hogy szombathelyi származású vagy, de Budapesten élsz, viszont hamarosan egy könyvbemutatón lehet veled találkozni Szombathelyen.

Igen, december 12-én az AGORA Szombathelyi Kulturális Központban lesz egy közvetlenebb, dedikálással egybekötött könyvbemutató, ami ingyenes, tehát bárki, akit érdekel ez a világ, látogasson el oda és személyesen is tudunk beszélni. Meg egy kis előadással is készültem, hogy bemutassam, hogy hogyan épül fel egy ilyen krimi, miről szól maga a könyv és mi várható a jövőben.

közösség

további frisss

lap tetejére