Örülnék, ha egy nap 48 órából állna, de nem alvásra fordítanám ezt az időt - interjú Zacher Gáborral

PCS - fotó: Hornyák Emőke • 2016. november 03., csütörtök •
Az ismert toxikológus szerint gáz, hogy ekkora népszerűségnek örvend ma Magyarországon.
Örülnék, ha egy nap 48 órából állna, de nem alvásra fordítanám ezt az időt - interjú Zacher Gáborral

Amitől annyira népszerű és közkedvelt egy toxikológus? A munkáját tekintve semmiképp nem lehetünk rá irigyek. A legtöbben - köztük én is - sikítva menekülnénk a Honvéd kórházból, miközben Ő hosszú évek óta jár be nap, mint nap. A sebészettől gumiallergiája miatt pályát módosított orvos mégis ugyanolyan lelkesen indul a munkahelyére, mint karrierje elején.

A népszerű toxikológust szerettük volna kicsit emberibb oldaláról is bemutatni a Frisss.hu olvasóinak. Zacher Gábor meglepő őszinteséggel beszélt függőségéről, munkájáról és a róla készült mémek tengeréről.

Munkamániásnak tartja magát?

Nem, de van rá egy jobb szó, amivel jellemezni tudom magam: work-alcoholic (munkaalkoholista - a szerk.) vagyok.

Tehát ha egy nap 48 órából állna, nem bánná?

Őszintén? Nem igazán. Sőt boldogabb lennék, mert nem alszom sokat, talán 4-5 órát és ebből a megközelítésből nézve milyen jó lenne, ha a maradék 43 órában aktívan tudnék tevékenykedni.

Nem félti az egészségét? Elég sokkoló, ha ennyire pörgősen éli az ember az életét.

Akkor bele se kezdjek abba, hogy futóbolond is vagyok? Ráadásul ujjal mutogathatnak rám, hiszen ez is ugyanolyan függőség, mint bármi más. Ellenben a lelki egyensúlyom megtartásához szükségem van heti 50-60 kilométer futásra, ha ez elmarad, akkor nem igazán találom a helyem.

Csak a kocogás, vagy esetleg a kerékpározás szerelmese is?

Mivel a belvárosban lakom, így nem igazán van lehetőség a tekerésre. Ráadásul futással könnyebb megközelíteni a Duna-partot, a Margit-szigetet és a munkahelyem is. A kerékpáros közlekedés a fővárosban pedig eleve lehetetlen kategória.

Mi a véleménye a fitness termekről, elvégre annak is nagy divatja van?!

A Honvéd kórházban van egy edzőterem, a kocsimban pedig mindig van sportfelszerelés, így előfordul hideg, esős napokon, hogy átmegyek mozogni egyet. Bizony megesett már, hogy munkaidő alatt is.

Akkor hogy fér meg egymás mellett a sportimádat és a pipázás?

Most megfogott! Ahogy a mozgásimádat, úgy a dohányzás is egyfajta függőség. Meg lehet bélyegezni, hogy egészségtelenül élek. Már 41 éve, hogy nagyfiúnak akartam látszani és kamaszként kipróbáltam. Felnőttként pedig már reálisan tudom értékelni ennek a hátterét. Nem kaptam otthon olyan mintát, ami távol tartott volna a dohányzástól. Szóval nyugodtan leírhatja, hogy nikotinfüggő vagyok.

Nem ítélkezek, csak kérdezek! Felvázolta, hogy milyen egy toxikológus hete: munka, sport... Mit szeret csinálni Zacher Gábor, ha marad egy kis szabadideje?

Sajnos olvasásra ritkán jut idő, pedig nagyon szeretem falni a könyveket. Jelenleg Bíró Szabolcs Anjoukról szóló kötetét lapozom. Annyira jól ír a szerző, hogy megrendeltem több művét is. Egyszer talán sikerül kiolvasnom mindet. Ezen kívül falom a zenét ipari mennyiségben. A barokk trombitajátéktól kezdve egészen a fesztiválokig, bármilyen műfajról is legyen szó. Illetve szeretek még színházba is járni, legutóbb két darabot néztünk meg a párommal.

Óhatatlanul minden szakma kap egy hőst. A mentősöké jelenleg Győrfi Pál, addig az orvos szakma másik szegmensének, a toxikológiának arca Zacher Gábor. Megannyi vicces kép, idézet készült Önről és munkásságáról, amely bejárta az internetet. Ez mennyire zavarja?

Egy kicsit sem, elvégre a negatív szenzációk korát éljük. Egyébként hízelgő, amikor egy Hollywood-i sorozat főhősével, Heisenberggel hasonlítanak össze. Megközelíthetjük a témát kicsit komolyabb oldaláról is. Valljuk csak be, mennyire gáz, hogy egy toxikológus ekkora népszerűségnek örvend ma Magyarországon?!

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére