Önkéntes környezettisztítók léptek akcióba Szombathelyen

PCS - fotó: Bodorkós Máté, Facebook • 2017. április 13., csütörtök •
Trembóczki Gábor a természet védelme miatt kezdte a szemét gyűjtését, azóta csoportosan járják a várost.
Önkéntes környezettisztítók léptek akcióba Szombathelyen

A hétköznapi hősök bizony köztünk élnek. Egy szombathelyi fiatalember feltétlenül rászolgált erre a jelzőre. Trembóczki Gábor ugyanolyan átlagos fiú, mint a legtöbben. Dolgozik, pihen, hétköznapi életet él, mégis olyan dolgot indított el, ami igazán elismerésre méltó és a fiatalok számára egy követendő példa lehet. Gábor ugyanis a munka mellett szabadidejében környezetét csinosítja, illetve teszi szebbé. Mégis hogyan? Először közvetlen környezetében kezdte az önkéntes szemétszedést, aztán…

Meglepő, de ez a cselekedet nem igazán jellemző a mai fiatalokra. Benned hogy érlelődött meg ez az elhatározás?

A természetet már gyerekkorom óta szeretem, a környezetszennyezés pedig sajnos része a hétköznapjainknak. Nagyon zavart, hogy sokan a parkokat, a közterületet nem rendeltetésszerűen használják, és mindenhol szemetelnek. Azt megtanultam, hogy ha akarunk valamit, magunknak kell tenni érte, és mivel nagyon fontos számomra a természet megóvása, ezért kesztyűt ragadtam. Először egy kis területen szedtem össze a szemetet. Ezt lefotóztam és örömmel töltött el, hogy láttam, milyen szép lett az eredmény.

Könnyen megbarátkoztak ezzel a családtagok, barátaid?

Volt, aki legyintett, hogy úgysem lesz belőle semmi. Hisz sokan szedtek már szemetet. Én viszont úgy gondoltam, ha más látja ezeket a képeket és őket is ösztönözni fogja, akkor már elértem valamit. Azért azt szögezzük le, nem azért csinálom, mert szeretem más szemetét összeszedni. Sokkal inkább azért, hogy megóvjam a természetet, hiszen a városi parkok ugyanúgy a természet részei. Nem mellesleg jó érzéssel tölt el, ha a munka végeztével látom a tisztaságot is. Egyébként a társadalmunkban sok a közömbös ember, aki saját lakása környékét ragyogóan tisztán tartja. Azonban, ha kilép a komfortzónájából, hajlamos félrenézni. Pedig az ő gyereke hintázik, homokozik a cigaretta-csikkekkel és törött üvegekkel „dekorált” játszótéren.

Gondolom az első szemétszedő akciódat sokan értetlenül nézték?

Sajnos igen, de engem ez nem zavart. Sok emberben egyébként megvan a cselekvésre való hajlam, meg is szólítottak, hogy csatlakoznának, de egyedül nem mernek belevágni. Sajnos a szemétszedés „cikinek” számít. Ez pedig a másik hajtóerő, hogy ezt a rossz beidegződést megváltoztassam. A környezetvédelem mindannyiunk feladata, mindenki legyen büszke, aki tesz érte. Szerencsére sokan gondolkodnak hozzám hasonlóan. A szemétszedés kis dolognak tűnhet, de ha a mindennapi életünkben meg tudjuk változtatni a hozzáállásunkat, és felelősséget vállalunk a környezetért, amit mi alakítunk, máris nagy dolog lesz. Erre az alapra lehet építeni, mert felelősen kezdünk gondolkodni minden tettünkkel kapcsolatban. Ezért is szoktam mindig azt mondani, hogy „a legkisebb tett is számít”.

Ezért született meg a Facebook csoport is?

A csoportos szemétszedéssel ledőlt egy fal, és sokan eljönnek segíteni. A város parkjait rendszeresen látogatjuk egy 10-12 fős társasággal, meglepően hamar, akár egy órán belül is végezhetünk. Egy adott területen, 10 ember 1 óra alatt összeszed és eltakarít annyi szemetet, amit hetek, vagy hónapok alatt ki tudja, hány ember dobált el.

Nem érzed kicsit szélmalomharcnak ezt a feladatot, hiszen amit összeszedtek egy óra alatt, az másnapra újra szemetes lehet?

Nem igazán. Az a fontos, hogy egy Földünk van, és hiába ismerjük a környezetszennyezés hatásait, mégsem ennek szellemében élünk. Az emberek többsége nincs is tisztában azzal, hogy a szemetelés, akármennyire is ártalmatlannak tűnhet, hatalmas károkat tud okozni a természetben. Számtalan növény és állat pusztul el ennek következtében, és mindezek hatással vannak ránk, emberekre is. A saját környezetünket betegítjük meg, ezzel a saját egészségünket tesszük tönkre, illetve gyermekeinktől vesszük el az egészséges élet lehetőségét. Az embernek, mint világformáló erőnek kötelessége megóvni a természetet, amitől az életet kapta, és kötelessége megóvni annak minden élőlényét. Visszatérve Szombathelyhez, rengeteg illegális hulladéklerakó hely van, viszont hiába gyűlik a szeméthalom, néhány önkéntes hamar el tudja takarítani.

Véleményed szerint milyen Szombathely tisztasága?

Országos szinten egész jó, bár ez egyáltalán nem azt jelenti, hogy kevés lenne az eldobált szemét. Sok parkunk van és rengeteg a zöldövezet, amelyre nem ártana vigyázni, hisz ez a mi otthonunk, ezt látjuk mindennap, itt játszanak a gyerekeink, ebben a környezetben fognak felnőni, és ezt a példát fogják követni. Mennyivel jobb kimenni úgy a szabadba, hogy tiszta parkban sétálhatunk, és nem kell bosszankodni az eldobott PET-palackok, és szemeteszsákok miatt. Mennyivel jobb biztonságban érezni gyermekeinket a játszótéren.

Szent István park, Ezredévi park, Gayer park... Mi következik ezután?

Most a Föld napja alkalmából szeretnénk Szombathely egyik legszebb területét, a Parkerdőt megtisztítani. Sajnos rengeteg az eldobált szemét és persze az illegális szemétlerakás is gyakori ezen a környéken. Azonban van egy problémánk...

Mire gondolsz pontosan?

A park területén sajnos nincsenek szemetes konténerek, ahová eldobhatjuk az összegyűjtött hulladékot. A kisebb parkok területén ezzel nem volt gond, hiszen elvittük vagy saját kukába, vagy a városi konténerekbe dobtuk. Nagyon szeretnénk megnyerni az önkormányzatot és a SZOVA Zrt.-t az akciónkhoz. Sajnos a hulladéktelepre nem tudjuk eljuttatni a zsákokat, pedig mi nagyon szívesen megtisztítjuk a Parkerdőt, hogy az idelátogató turisták, illetve a városban élők is szívesen visszatérjenek hozzánk kirándulni, sétálni az erdőben, és persze, hogy megóvjuk az élővilágot.

Aki csatlakozni szeretne hozzátok, mit kell tennie?

A három napos szemétgyűjtési akciót április 21-23. között tartjuk, mindenki akkor jön, amikor szeretne és ráér, de amúgy mindhárom nap reggel 8 órakor gyülekezünk az erdei futópálya bejáratánál. Nincs másra szükség, mint szemeteszsákra, kesztyűre és minél több barátra. Jómagam munkahely mellett is kimegyek szemetet szedni, pénteken, szombaton délelőtt, vasárnap pedig reggeltől estig ott leszek. Már csak a hulladékgyűjtő konténerre kell megoldást találni.

Gondolkodtál azon, hogy iskolákkal fogj össze és akár egy lakótelepet, vagy városrészt is megszépítsetek?

Természetesen, mindenre nyitott vagyok és nyugodtan mondhatom ezt a csoporttagok nevében is. A gyerekek egyébként azt csinálják, amilyen példát látnak maguk előtt. Az MMIK előtt szedtünk nemrég szemetet, amikor egy 4-5 éves kisfiú segített és dobott egy papírgalacsint a zsákomba. Megköszöntem, ő pedig szívesen segített. Látta, hogy amit teszünk, az jó. A gyerek pedig azt csinálja, amit lát, s ez lesz számára a követendő példa. Épp ezért kellene nevelési szándékból tisztán tartani a környezetünket. Mert csak egy Földünk van, és mert jó érzés egy tiszta parkban sétálni.

Végül még annyit szeretnék hozzáfűzni, hogy ez csak a kezdet, az Önkéntes Környezettisztítók csoportjának tevékenysége hamarosan kinövi Szombathelyt, de erről majd legközelebb.

 

Április 21-23.
Szemétgyűjtés a Szombathelyi Parkerdőben a Föld napja alkalmából
Parkerdő Szombathely

"Jövőtől félni sok embert gátol
Hős vagy áldozat éli magától
Létezik erő, példaérték
Lépten-nyomon a bátor
Gyerünk, nézz szét
Ahol nem halt ki még a jóindulat
Ott esély van arra, hogy jól indulhat
Benned is rejtőzik valahol egy hős
Próbáld ki, te vagy a felelős."

/Punnany Massif - Hétköznapi hősök/

közösség

további frisss

lap tetejére