Ön szerint van elég gyalogátkelőhely a szombathelyi utakon?

frisss.hu, fotó: Hornyák Emőke • 2016. január 21., csütörtök •
Az örök autós-gyalogos harcnak jártunk utána.
Ön szerint van elég gyalogátkelőhely a szombathelyi utakon?

Egy pár nappal ezelőtti, a Szent Gellért utcában történt gyalogos baleset adta az ötletet, hogy nézzünk utána, vajon hogy áll Szombathely a kijelölt gyalogátkelőhelyek terén. A balesetnél ugyanis a gyalogos nem zebrán akart átkelni az úttesten, mivel az a közelben nem volt. A kérdés, ki a ludas ilyen esetekben, mi várható el egy gyalogostól és mi egy autóstól?

Először is nézzük a törvényi szabályozást. A KRESZ-ben ez található:

21. § Gyalogosok közlekedése

 (5) A gyalogos az úttesten a kijelölt gyalogosátkelőhelyen, ha pedig a közelben kijelölt gyalogosátkelőhely nincs,

a) lakott területen levő főútvonalon az útkereszteződésnél (a járda meghosszabbított vonalában), valamint a menetrend szerint közlekedő jármű megállóhelyén levő járdasziget és az ahhoz közelebb eső járda között (a járdasziget teljes hosszában),

b) egyéb helyen bárhol,

c) a legrövidebb áthaladást biztosító irányban mehet át.

Tehát, a gyalogos, ha „a közelben kijelölt gyalogosátkelőhely nincs…” akkor „bárhol” átmehet az úttesten. Bár egyszerűbb lenne a döntés, mégis sajnos tudomásul kell venni, hogy a „közelben” szót nem definiálja a jogszabály, tehát mi sem mondhatjuk meg senkinek, hogy el kellet volna-e mennie a legközelebbi zebráig, vagy sem.

A KRESZ azonban azt rögzíti, hogyan kell átkelni a túloldalra, ha nincs zebra:

 (6) A gyalogos az úttestre akkor léphet, ha meggyőződött annak veszélytelenségéről. Az úttestre váratlanul nem léphet, köteles az úttesten késedelem nélkül átmenni és tartózkodni minden olyan magatartástól, amely a járművek vezetőit megzavarhatja vagy megtévesztheti.

Ez a pont úgy tűnik, egyértelműen az autósokat védi, azaz csak azért, mert nincs a közelben átkelőhely, és a gyalogos szabályszerűen át szeretne menni a túloldalra, még korántsem jelenti azt, hogy ezt bárhogyan megteheti.

Az biztos, hogy közlekedési kultúránk fejlődik, és manapság lassan begyűrűzni látszik az a nyugati szokás, hogy ha a gyalogos a gyalogátkelőhelyen át szeretne haladni, akkor bizony az autós megáll és átengedi. Tehát, az (lesz) a ciki – meg persze szabálytalan – ha ezt nem teszi meg. Ennek megfelelően a gyalogosok is bátrabbak lettek és sokszor tényleg úgy indulnak neki a zebrának, hogy egyáltalán nem néznek körül előtte. De ennél is nagyobb kérdés, hogy mi történik, ha nincs kijelölt gyalogátkelőhely a környéken. Egyáltalán mi várható el egy gyalogostól, mekkora extra távot tegyen meg a zebra miatt, ha a túloldalra vágyik? Egyáltalán, van elég zebra Szombathelyen?

A kérdés eldöntését segítendő fotósunk körbejárta Szombathely fő közlekedési útjain, amelyeken a legnagyobb a forgalom, hogy kiderüljön, a gyalogos a lusta, vagy tényleg kevés a zebra? Ez utóbbi esetben akkor tehát az autósoknak kell figyelmesebbnek lenniük, ugyebár…

Dolgozók útja

11-es Huszár út:

Szent Imre herceg útja:

Szent Gellért utca:

Zanati út:

Hunyadi út:

Dolgozók útja:

közösség

további frisss

lap tetejére