Olimpiai helyszín lehet Szombathely?! (frissítve!)

SzR-HCs • 2015. április 24., péntek •
Jó befektetés eredményes sportolókat, illetve felkészülésüket támogatni, ez hangzott el a Szombathelyi Dobó SE és a Németh Pál Dobóakadémia által használt terület 101 millió forintos ingatlanfejlesztésével kapcsolatos beruházás miatt tartott sajtótájékoztatón. Az Aréna Savariában Puskás Tivadar polgármester, a MOB tagja bejelentette, hogy egy esetleges magyar rendezésű 2024-es nyári olimpián előfordulhat, hogy Szombathely adhat otthont gyeplabda és női labdarúgás mérkőzéseknek, bár legjobban a kalapácsvetés döntőjének örülnénk.
Olimpiai helyszín lehet Szombathely?! (frissítve!)

A sajtótájékoztató elején Horváth Vilmos, a Dobó SE elnöke köszöntötte a megjelenteket, majd megfogalmazta: olyan dolgok történnek a MASZ és a városnak köszönhetően, mely évtizedek óta nem történt, óriási fejlesztéseknek örülhetünk. Felidézte, hogy a dobóakadémia címet elsőként a Dobó SE kapta meg a MASZ-tól. 
Gyulai Miklós, a Magyar Atlétikai Szövetség elnöke kapott szót. Lassan hagyomány, hogy évente egyszer eljövök Szombathelyre. Abba a városba, mely akár a szakmai, akár a sportlehetőségeket tekintjük, megkerülhetetlen. Hozzáfűzte: Az infrastrukturális fejlesztési lehetőségeket megvalósítjuk, 2020-ig 12 milliárd forintot ad az állam fejlesztésekre, tavaly 400 milliót, idén 500 millió forintot tudott lehívni a MASZ. A szombathelyi Dobó SE bruttó 101 millió forintot kapott a fejlesztésre, hiszen a dobócentrumnak szüksége van a modernizációra. Ez az első ütem, jövőre a 8 sávos futópálya, majd a munkacsarnok futófolyosóval is megépülhet. Az itt sportoló fiatalok pedig az eredményeikkel hálálják majd meg a befektetett forrásokat.

A Szombathelyi DOBÓ SE, a Németh Pál Dobóakadémia és a Magyar Atlétikai Szövetség közös sajtótájékoztatója elején a bruttó 101 millió forintos fejlesztés részleteiről szólt. A frisss.hu megtudta, hogy a Sugár úti dobópályán a z Emberi Erőforrások Minisztériuma által biztosított forrásból a már meglévő edző-dobóállások újulnak meg, fűthető dobóköröket építenek ki, a keleti oldali dobóállást áthelyezik, és az IAAF szabályai szerint építik ki. Emellett két új dobóállást is kialakítanak, a meglévő épületet 180 m2-esre bővítik, az edzőterem 230 m2 felületen rekortán borítást kap, megtörténik a dobópálya külső megvilágítása, kiépítik az automata öntözőrendszert, valamint a napelemeket is tartalmazó megújuló energiahasznosító berendezést. A fentieken kívül megtörténik még az Alsóőr és a Sugár úti bejáratok újjáépítése, a közlekedési utak akadálymentesítése, de lesz WIFI, térfigyelő kamerarendszer és új súlyemelő dobogókat, súlylökő bástyákat és mérőeszközöket is beszereznek.

A Dobó SE sportolói előtt álló versenyekről Németh Zsolt mesteredző elmondta, hogy rangos, országos versenyek lesznek május 3-án és 9-10-én is Szombathelyen. Hozzátette: ezek a versenyek jól illeszkednek a MASZ új stratégiájába. A május 3-i Savaria Kupa súlylökésben, diszkosz- és kalapácsvetésben országos seregszemle lesz, hiszen a gyerek kategóriától a felnőttekig mindenki dobókörbe állhat. Ez a idény 2. szabadtéri állomása lesz, a hétvégi veszprémi verseny után.  
Május 9-10-én csapatbajnokság keretében több mint 500 atlétát várunk ide, minden bizonnyal nagyon színvonalas versenyek lesznek, hiszen az 1-6. csapat jut csak a szeptemberi országos bajnokság döntőjébe. Remélhetően a Dobó SE is ott lesz - fűzte hozzá a mesteredző.

Dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere, MOB-tag a sajtótájékoztatón felidézte, hogy a 233/2013-as számú közgyűlési határozat szerint a város átadja kezelésbe a területet a Dobó SE-nek. Nyomatékosította: Azért kapta meg a folytonosságot, mert rászolgáltak és eddig is ők voltak a terület használói. Nemcsak az egyesület, de a város is gyarapodik. 2016-ban újra olimpia lesz, de 2024-ben az is előfordulhat, hogy hazánk adhat otthont az olimpiának, és akkor Szombathely akár a kalapácsvetésnek, a gyeplabdának és a női labdarúgásnak is otthont adhat.  
Koczka Tibor, Szombathely sportért felelős alpolgármestere a sportberuházások között említette a fedett atlétikai csarnokot és a Fedett Uszodát is. A beruházásokra nagyon nagy szükség van, hiszen kiváló feltételek nélkül nem lehet kiváló eredményeket elérni. A világszínvonalú sportlétesítmények nagyban hozzájárulhatnak ahhoz, hogy egyre több fiatal kezdjen el sportolni Szombathelyen - tette hozzá. 
A sajtótájékoztatón a Dobó SE kiválóságai közül Pars Krisztián, Németh Kristóf, Halász Bence, Gergelics Cintia és Gyurátz Réka voltak jelen.
A frisss.hu azt is megtudta, hogy a Vasi Kapacitás Kft. által végzett fejlesztések és az építkezések május 31-ig befejeződnek.

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére