Oladi juniális a nemzeti összetartozás jegyében

Szita Róbert - Fotó: Bodorkós Máté • 2017. június 10., szombat •
Az Oladi Általános Iskola fennállásának 30. évforduló alkalmából a Vasi Skanzenben mintegy ezer óvodás, iskolás és szülő tette emlékezetessé a hagyományos juniálist.
Oladi juniális a nemzeti összetartozás jegyében

Teljes létszámban, Takács Imréné iskolaigazgató vezetésével vett részt az Oladi Általános Iskola az intézmény jubileumi rendezvénysorozatának záró eseményén.

Az igazgatónő üdvözlő szavai után, az ünnepi műsorban fellépett az Oladi Általános Iskola, a Weöres Sándor Óvoda, a Pipitér Óvoda, a Miroslav Krleza Szombathelyi Horvát Óvoda, a Szombathelyi Horvát Tamburások, a csíkszeredai Nagy Imre Általános Iskola és az oladi Szentháromság Kórus is.

Ezt követően prof. dr. Kecskés László Olad városrész önkormányzati képviselője és dr. Horváth Attila, az oladi lakótelep önkormányzati képviselője mondott köszöntőt. Összetartozik Olad régi és új fele és minden magyar megünnepli a nemzeti összetartozás napját, amikor az 1. világháború utáni trianoni békediktátum évfordulójára emlékezünk.

A sorsfordító tragédia mellé sikerült egy pozitív üzenetet, a nemzeti összetartozás napját építeni az évfordulóra. A magyarok egybetartozását kötelességünk erősíteni. A jó válasz az, amikor megpróbáljuk a nemzettesteket egyesíteni. Meglepődnek sokan, amikor kirándulva gyermekeink észreveszik, hogy Székelyudvarhelyen szebben beszélnek magyarul, mint itt, Szombathelyen.

Képviselőtársammal együtt mindketten, egymás mellett képviseljük Olad érdekeit. Legyen ez egy igazi nagy ünnep, ami a keserű trianoni traumából pozitív üzenetté változik – fogalmazott Kecskés professzor.

Csapláros Andrea múzeumigazgató köszöntőjében azt hangoztatta, hogy nagyon jó dolog, hogy minden év júniusában megtörténhet ez az együttműködés. 

Takács Imrénét, az oladi általános iskola igazgatóját a program részleteiről kérdeztük. 

A hagyományokat folytattuk idén is, hiszen évek óta megrendezzük a juniálist. A sorozat még akkor kezdődött, amikor az Oladi Általános Művelődési Központtal együttműködtünk. Ugyanakkor iskolánk 30 éves fennállása miatt másként képzeltük el az idei juniálist, és a nemzeti összetartozás jegyében szerveztük meg.

Társszervezőkkel, a Savaria Múzeummal, az ŐrvidékHázzal és az Olad Városrészért Egyesülettel közösen gondoltuk ki, hogy egy látványos ünnepi műsorral, a velünk élő nemzetiségekkel, német és horvát óvodákkal, valamint a határon túli magyarokkal együtt bonyolítottuk le az ünnepségünket – válaszolta kérdésünkre az igazgatónő, akitől azt is megtudtuk, hogy 25 éves a felsőőri, 11 éves a csíkszeredai testvériskolai kapcsolatuk, a pártosfalvai szlovén-magyar iskolával partneriskolai együttműködést ápolnak, a Határtalanul program keretében pedig az oladiak járják a felvidéket és a Muravidéket is.  

A 30 éves jubileumi rendezvény záró eseménye volt ez a juniális, amelyen elsőként a Pipitér Óvoda német nemzetiségi csoportja lépett fel és adott komoly elismerést kiváltó műsort. Aztán jöttek a többiek is, ovisok, iskolások, felnőttek és nyugdíjasok, mindenki a közönség színe elé lépett.

Az iskolásoknak szervezett akadályversenyt úgy építették fel, hogy a nemzeti értékeinket helyezték a szervezők a középpontba, így a népmesék, a honfoglalás, az első világháború, Trianon és a mesterségek is a feladatok közé tartoztak. Amíg az alsósok versenyeztek, a felsősök előadásokon, foglalkozásokon vettek részt, majd forgószínpad-szerűen váltottak.

Szintén sok érdeklődője volt a ,,Mit jelent magyarnak lenni” - címet viselő rajzversenynek, és bizony meg is telt a Skanzen, 440 gyermek, szülők, vendégek, fellépők, közel ezren vettek részt a juniálison.

A 30 éves jubileumi rendezvény záró eseményén gulyásfőző verseny és a Gencsapáti Hagyományőrzők közreműködésével szervezett táncház is a szórakozást szolgálta.

A programokat a Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület, az Emese Álma Szabad Íjászcsoport és Herman Ottó Szakképző Iskola is támogatta, az Őrvidékház képviseletében Farkas Csaba igazgató és Gál Sándor igazgató-helyettes tette tiszteletét. 

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére