Nincs kanyaróveszély Vas megyében

Frisss - fotó: origo.hu • 2017. március 07., kedd •
Bár az ország déli határvidékén meg kell erősíteni a járványfelügyeletet, erre nyugaton egyelőre nincs szükség.
Nincs kanyaróveszély Vas megyében

Az országos tiszti főorvos szombaton jelentette be, hogy Magyarországon kanyarójárvány van, ennek ellenére nincs okunk a pánikra. Vas megyében nem jelentettek még kanyarós beteget, és később sem számítanak a kór megjelenésére a szakemberek.

Az oltás ugyanis 1969 óta kötelező. Egyébként az országos átlagot tekintve nagyon jól áll Vas megye, hiszen az oltottság majdnem százszázalékos a lakosság körében. Azonban még így is előfordulhat, hogy a fertőz a kanyaró. Ez viszont csak az 1969 után, de az 1989 előtt születtek között fordulhat elő azoknál, akik egyetlen oltásban részesültek.

A vakcina egyébként nem szerepel a hiánylistán, így elérhető, vényköteles és a beadástól számított két héten belül védettséget is ad. A csecsemők esetében az első kanyaró elleni oltást 15 hónaposan kapják meg, majd 11-12 évesen újra. Utóbbinál a mumpsz és a rubeola elleni vakcinával együtt kapják meg a gyerekek.

Célszerű nyitott szemmel járni, mert az influenzához hasonló tünetekkel jár a kanyaró. Amennyiben a magas láz és a légúttal kapcsolatos tünetek mellé bőrkiütések is jelentkeznek az arcon, illetve a testen, elképzelhető, hogy megfertőződtünk.

Ha pedig valaki a déli határvidék közelébe, esetleg Romániába utazna, célszerű előtte ellenőriztetnie az oltottságát.

 

 

közösség

további frisss

lap tetejére